Mire használható a 0-4 mm-es kétszer rostált sóder?

A ház körüli teendők során gyakori, hogy aprószemű sóderre van szükségünk. Lássuk, hogy mikor ideális a 0-4 mm-es típus?

A kétszer rostált 0-4-es sóder felhasználásáról

Köztudott tény, hogy építkezéseknél, lakásfelújításoknál vagy a legkülönfélébb betonozási munkálatok során a sóder az egyik legfontosabb alapanyag, hiszen megfelelő arányú cementtel és vízzel keverve belőle nyerhetjük a rendkívül tartós betonfelületeket

Nem véletlen azonban, hogy az építőanyag-kereskedések kínálatában jellemzően többféle sódertípus található, hiszen egészen más típusú betonhoz ajánlott egy apróbb- vagy egy nagyobb szemcseméretekkel rendelkező változat

Mivel a 0-4 mm-es, vagy gyakrabban hallott nevén kétszer rostált sóderre jellemzően ritkábban van szükség, mint a normál változataira, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy konkrétan milyen munkálatokra lehet alkalmas ez az ömlesztett anyag

Hangsúlyozzuk, hogy az elhangzottakon felül kisebb mennyiségben még más esetben is jó döntés lehet ennek a sódertípusnak a választása, azonban a legtöbbször az alábbi munkálatok során találkozhatunk vele:

Aljzatkialakítás

Manapság az újépítésű, vagy ha úgy tetszik modern családi házaknál az aljzatkialakításnak rendkívül szerteágazó szabályai vannak, legyen szó padlófűtésről vagy hőszigetelésről, az építkezőknek rendszerint nagyon sok szabványt figyelembe kell venniük.

Emiatt nagyon ritkán találkoznak közvetlenül a 0-4 mm-es sóderrel, mert rögtön Estrich betont vagy valamilyen aljzatkiegyenlítő, önterülő megoldást látnak viszont, amihez az alapot nyilván a zsákos anyagok adják.

Az aljzatkiegyenlítéshez használt zsákos anyag ugyanis ma már ilyen kiszerelésben kapható, azonban kevesen tudják, de ennek az alapját is rendszerint ez a nagyon aprószemű sóder adja, ezért választják sokan a felújítások során azt, hogy inkább otthon keverik ki maguknak az Estrich betont, hiszen ehhez minden alapanyag megvásárolható a tüzépeken.

Nem kell hozzá más, mint az említett 0-4 mm-es kétszer rostált sóder, megfelelő mennyiségű cement, valamint természetesen víz. Amennyiben lakásfelújításban vagyunk, és több helyen fel kellett törni az aljzatot, esetleg a korábbi hajópadlós felületet betonoznánk le, ez az alternatíva kitűnő lehet.

Vakolat

Ma már az Estrich betonhoz hasonlóan a vakolóanyagok is zsákos kiszerelésben kaphatók, így legyen szó finom pucolásról vagy egyszerű falazó habarcsról, az alapot minden esetben a 0-4 mm-es sóder adja.

Nem véletlenül, hiszen ez az ömlesztett anyag elég finom ahhoz, hogy szépen lehessen vele dolgozni, ugyanakkor kellően nagy szemcsék vannak benne azért, hogy masszív tartást kapjon a falra felvitt külső réteg.

A vakolat masszájának elkészítését ma már a legritkább esetben végzik házilagosan a szakemberek, hiszen lényegesen egyszerűbb szállítani és bekeverni a zsákos anyagokat, de ezekben a csomagokban is jellemzően ilyen szemcseméretű sódert találunk, ha még száraz állapotában alaposabban megvizsgáljuk.

Térkövek alapozása, fugázása

Tévedés ugyanakkor kijelenteni, hogy ez a sódertípus csak és kizárólag betonozáshoz, tehát csak mint segédanyag alkalmazható, hiszen önmagában egyaránt gyakran szükség lehet rá. Példának okáért a térkövezés alkalmával egyenesen kötelező ilyen ömlesztett anyagot alkalmazni a megfelelő tartósság érdekében.

Hogy miért? Leginkább azért, mert a térköveket kizárólag egy jól formázható és alakítható, puha ámde mégis jó tartást biztosító rétegbe lehet elhelyezni, melyek a vízáteresztő tulajdonságok tekintetében sem vallanak kudarcot. Noha a homok is jó megoldás ezen a téren, azonban a nagyobb és erősebb szemek sokkal biztosabb tartást adnak a térköveknek.

Emiatt nemcsak alattuk lehet nagyon előnyös alkalmazni ezt a sódertípust, hanem közöttük is, azaz fugaként, hiszen annyira aprószemű ömlesztett anyagról beszélünk, hogy söprűvel egyszerűen ki tudjuk tölteni a rendelkezésünkre álló helyet, a térkövek közé kellő alapossággal felgyülemlett fuga pedig oldalirányban is kellő tartást biztosít majd a végleges felület számára

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket