Mire használhatjuk fel a ház körül a megmaradt tetőlécet?

Túl sok tetőlécünk maradt egy építkezés vagy egy felújítás után? Ne dobjuk el, rengeteg dologra jó lehet!

A tetőléc alternatív felhasználási módjai

Egy tető felépítése minden esetben rengeteg felesleges faanyag megmaradásával jár. Míg a gerendákat és a nagyobb darabokat alapvetően könnyű pontosan kiszámolni, addig a Békás Épker kínálatában is megtalálható tetőlécek esetében nagyon nehéz pontosan kalkulálni, így sok esetben maradhatnak meg egész szálak, illetve kisebb-nagyobb maradékok egyaránt, melyeket sokan hajlamosak egyszerűen eldobni vagy elvitetni.

Márpedig a fa minden esetben érték, rengeteg alternatív felhasználási módja létezik, amit érdemes lehet kihasználni, különösen a jelenlegi faanyag árak mellett. Amennyiben nekünk is maradt otthon némi tetőlécünk egy felújítás vagy egy építkezés után, az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy mire lehet felhasználni őket a gyakorlatban a ház körül.

Szinte bármilyen barkácsmunkához ideális

Ha gyakran barkácsolunk és dolgozunk fával a ház körül, akkor sok esetben még a legkisebb lécdarabokat is érdemes lehet eltenni, hiszen szükség lehet rá. Felsorolni is nagyon nehéz, hogy milyen sok esetben tudunk hasznosítani otthoni akár rövidebb léceket is, elég csak arra gondolni, hogy például egy kerti bútor elkészítéséhez vagy megerősítéséhez éppen ilyen kis darabokra lehet szükség, esetleg a tető alatti eresz burkolásakor egyaránt jó szolgálatot tehet például vázszerkezetként.

Ezen felül a tetőléc ideális bármilyen fa alapanyag renoválására, illetve kiegészítésére, márpedig ha körbenézünk a ház körül, akkor rengeteg ilyen dolgot találhatunk. Ott lesz rögtön a gyerekek játszótere, a fából készült szerszámos, a kerítés vagy a fa térelválasztók, de akár még egy ágyláselválasztó esetében is nagyon jó szolgálatot tehet. Természetesen a tetőléc sok esetben ideális különféle alternatív megoldásokra is, így ha egy növényhez keresnénk karót vagy futólétrát készítenénk számukra, néhány lécdarab szintén jó szolgálatot tehet.

Zsaluzáskor, betonozáskor is fontos lehet

Rendkívül lényeges kiemelni a sorból a tetőléc alternatív felhasználási módjai kapcsán a betonozást. Azon belül is leginkább a zsaluzást! A zsaludeszkák kitámasztásához vagy az egyes szálak összefogatásához például kifejezetten jó szolgálatot tehet néhány tetőléc és pár csavar, hiszen ezzel olyan masszív és tartós felületeket tudunk készíteni szinte bárhol és bármikor, hogy az még a jelentősebb önsúlyú betont is a helyén tudja tartani.

Ezen felül az egyenes tetőléceket nagyszerűen fel lehet használni konkrétan a betonozás folyamatához is. Ha nincs kéznél otthon két-háromméteres vízmérték, de egy nagyobb betonfelületet szeretnénk elteríteni, eldolgozni, illetve igényesen kialakítani, akkor egy kellően egyenes tetőléccel is jó munkát végezhetünk. Nyilván ez csak egyfajta alternatív lehetőségként lehet működőképes, de a kreativitásnak sok esetben óriási szerepe lehet a betonozáskor. Különösen, ha otthoni munkavégzésről van szó!

Ha megfelelően összerakjuk, bármeddig tárolható

Azért természetesen ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tetőléc egy kiválóan tárolható építőanyag. Arról van itt szó, hogy amennyiben megfelelő körülmények között tartjuk, akkor gyakorlatilag könnyedén lehet tárolni, ezáltal akár évek múltán is felhasználható lesz, ha egyszer építenénk a ház körül egy kisebb garázst, egy kiülőt vagy egy előtetőt. Ilyen esetekben néhány szál tetőléc gyakran elegendő lehet, és a többéves tárolás a száradás miatt sokszor csak növeli az anyag minőségét.

Mire használhatjuk fel a ház körül a megmaradt tetőlécet?

Hogy mit nevezünk egy tetőlécnél megfelelő tárolásnak? Elsődlegesen azt, hogy valamilyen száraz, esőtől és egyéb nedvességtől védett helyre tegyük. Nem kell feltétlenül tető alá, de arra ügyeljünk, hogy a földtől legalább 10-15 centiméterre legyenek, és biztosítsuk a megfelelő alátámasztásokat – maradék téglákkal, zsalukövekkel, egyéb fadarabokkal –, mert a fa képes deformálódni, így tekeredni és hajlani egyaránt.

Az alátámasztás mellett két dologra kell még figyelni! Az egyik a gondos takarás, hogy legalább az eső, a nedvesség ne érje közvetlenül a léceket. Ehhez bármilyen műanyag fólia tökéletes választás lesz, nem kell túlgondolni. A másik fontos szempont, hogy a tetőlécek között legyen elég hely a szellőzéshez. Ezt vagy keresztbe rakott tetőlécekkel, vagy ugyanolyan vastagságú, de egyéb faanyaggal tudjuk majd elérni a legkönnyebben. A szellőzés fontos, hogy a fa ne gombásodjon, ne penészedjen, egészséges és száraz maradjon.

Legvégső esetben tűzifa lesz belőle

Nem szabad elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a tetőléc ugyebár fa, és akinek fatüzeléses rendszere van otthon, az legvégső esetben – legalább a kisebb darabokat – könnyedén fel tudja majd használni tűzifaként is. Nyilván a rendszerint fenyőből készülő tetőlécnek különösebben nincs nagy fűtőértéke, emiatt ez tényleg csak a kisebb, használhatatlan darabok esetén lehet jó megoldás, de gyújtósnak például egészen kiváló alternatíva lehet.

Nem jelent problémát az sem, hogy a tetőlécet ma már gyakran bevonják vékonyan egy kevés impregnáló szerrel, hogy ezzel akadályozzák meg a gombásodást és a kártevők elszaporodását. Ettől a tetőléc még kiválóan ég, és ha esetleg nem fával fűtenénk, akkor is jó megoldás lehet, példának okáért egy kerti parti során garantáltan nagy hasznát vehetjük a száraz fenyődaraboknak.

Nem csak a ház körül használhatjuk fel

Amennyiben sajnáljuk elégetni, de a ház körül nem találunk neki felhasználási módot, akkor érdemes kiemelni, hogy természetesen házon belül is rengeteg lehetőségünk van arra, hogy a tetőlécet felhasználhassuk. Kiváló alternatívát képviselnek például akkor, ha hajópadlóhoz keresnénk párnafát, esetleg álmennyezetet készítenénk – akár lambériából, akár gipszkartonból.

Ezen felül ugyanúgy kiváló lehet különféle bútorok és egyéb fa berendezési tárgyak javításakor, ha tehát másért nem, már ezért érdemes lehet félretenni néhány szálat vagy legalább egy-két kisebb darabot. A tetőléc ugyanis formázott faanyag, tökéletes derékszöggel rendelkezik, így sok esetben nagyszerű megoldás, ha gyorsan lenne szükségünk valami köztes faanyagra – például egy leszakadt polc vagy egy fiók renoválásakor.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket