Mindent az OSB lap felhasználhatóságáról és tárolásáról

Ha gyorsan, egyszerűen és természetes anyagból szeretnénk építeni, az OSB lapok mindig jó választásnak bizonyulnak.

Mire jó az OSB lap?

Bár az építőiparban a tetőszerkezetek kivételével ma már szinte egyáltalán nem használnak fát az építkezések alkalmával, azonban az OSB lap kivételt képez abban az esetben, ha gyors, egyszerű, valamint látványos belső- és külsőépítészetről van szó. Az ár-érték arány tekintetében ugyanis az OSB lap kiváló alternatíva, ha gyorsan szeretnénk látványos burkolást elérni egy maximálisan természetes összetevőkből álló építőanyaggal, mely különféle vastagságú és kiterjedésű lapokként kerül forgalomba.

Az OSB az angol Oriented Strand Board kifejezés rövidítése, illetve mozaikszava, mely szabad fordításban azt jelenti, hogy irányított szálelrendezésű lap, ami az alapanyagra és a gyártási folyamatra egyaránt utal. Készítésekor ugyanis az OSB lapot speciális faháncsokból állítják össze, melyeket szálirányba helyezve, több rétegben helyeznek egymásra – rétegenként merőleges elrendezéssel –, hogy az egészet magas hőmérsékleten és nagy nyomáson, műgyanta segítségével összepréseljék.

Mivel nem a drága faanyagból, hanem a fafeldolgozás során leeső maradékból kerül gyártásra, ezért az OSB lapok előállítási költsége rendkívül alacsony, sokféleképpen felhasználhatók a mindennapokban, azonban nagyon lényeges megfelelően tárolni őket.

Mire használható az OSB lap?

Az utóbbi években az OSB lap iránti kereslet drasztikus mértékben megemelkedett, ennek megfelelően egyre több esetben alkalmazzák a legkülönfélébb külső- és belsőépítészeti munkálatokhoz, de kirívóan sok fogy belőle könnyűszerkezetes házak építésekor, hiszen a falszerkezetek, a külső-belső burkolásnak az egyik alapjaként szolgál. Ennek az oka az olcsóság mellett a könnyed beépíthetőség, a nagy szilárdság, valamint a nedvességgel szembeni ellenállóképesség. A könnyű falszerkezetek burkolása mellett gyakran alkalmazzák még tetőszerkezetek belső borítására is, ezáltal a gerendák közé ékelt hőszigetelő paplanok helyén tartásához, illetve egyenletes felület eléréséhez az egyik legjobb megoldás.

Mindent az OSB lap felhasználhatóságáról és tárolásáról

Sok esetben hangoztatják az OSB lapok kapcsán, hogy kis túlzással csak arra nem használják ezt az építőanyagot, amire nem szégyellik, hiszen valóban rengeteg otthoni barkácsmunkához megfelelő. Gyakran előkerül különféle kerti szerszámosok vagy akár komplett garázsok, esetleg fatárolók építésekor, de húznak fel belőle ideiglenes szerkezeteket – mint például kerítéseket –, de könnyed formálhatóságuk miatt akár egyszerűbb bútorok, főként kinti tárolók esetén lehet jó döntés. A vastagabb típusokból gyakran készülnek akár padlóburkolatok is, hiszen a 22 milliméteres táblák már annyira strapabírók, hogy megfelelő háttérkeret és alátámasztás esetén tökéletesen megállják a helyüket például egy szerszámos vagy egy gyerekeknek készült kis játszóház aljzataként. Az elhangzottakon felül készítenek belőle táblákat, burkolnak olyan helyeket, ahol a természetes összhatás lényeges, tehát az OSB lapok felhasználási köre valóban kimagaslóan sokoldalúnak tekinthető.

Az OSB lap tárolásáról

A legtöbb építőanyaghoz hasonlóan az OSB lapokat sem használjuk fel azonnal a megvásárlás után, ezáltal ideig-óráig, de mindenképpen tárolnunk kell őket valahol. Ezzel csak egyetlen probléma van, mégpedig az, hogy a gipszkartonhoz hasonlóan a helytelen elhelyezés komoly problémákat okozhat a lapokban.

Az első alapszabály rögtön a szállításban keresendő, ha mi gondoskodunk róla. Nyitott platón az OSB lapokat csak és kizárólag száraz, napos időben lehet szállítani, mert ha nedvesség éri, akkor sérülhet a szerkezete – kivéve abban az esetben, ha eleve a vízálló típusát választottuk. Az elhelyezés kapcsán így fontos alapszabály, hogy mindig zárt, nedvességtől védett, jól szellőző helyekre tegyük az OSB lapokat, méghozzá lehetőleg vízszintes helyzetben, azonos magasságú párnafákon elhelyezve, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a padlóval, tehát alattuk is tudjon járni a levegő.

Amennyiben több OSB lapot kell tárolnunk egyszerre, akkor az első darab alá helyezett párnafa után minden egyes újabb közé alátétfát kell helyeznünk úgy, hogy köztük 60-80 centiméter távolság legyen. Ez azért fontos, mert nem egyenletes súlyeloszlás esetén az OSB lapok deformálódhatnak, pláne akkor, ha nem napokig, hanem több hétig kell így tárolnunk. Főként utóbbi esetben lényeges lesz, hogy a lapokat az összerakás után mindig letakarjuk, hogy ezzel védjük a szennyeződésektől, például a kosztól és a portól, amit lehetetlen kitakarítani aprócska réseiből.

Előfordulhat, hogy nincs lehetőségünk arra, hogy az OSB lapokat zárt térben tároljuk. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, azonban helyét megfelelően elő kell készíteni. Ehhez elengedhetetlen lesz a lapok alá legalább két darab jó minőségű raklap, melyeket próbáljuk meg vízszintes talajon elhelyezni. Erre tehetjük rá közvetlenül a lapokat, megfelelő távtartók alkalmazásával, majd gondoskodjunk róla egy nagy fólia vagy ponyva segítségével, hogy a táblák egyetlen oldalról se kaphassanak nedvességet.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket