Mindent a térkő karbantartásáról és takarításáról

A tartósság és az esztétika miatt fontos, hogy gondoskodjunk a térkő rendszeres karbantartásáról és takarításáról.

Tudnivalók a térkő karbantartásáról

Amennyiben télen-nyáron látványos, garantáltan évtizedekig tartós, a fagynak is maximálisan ellenálló talajburkolatot keresünk otthonunk közelébe, akkor a térkő garantáltan az egyik legjobb választás lesz. Kevesen tudják azonban, hogy amennyiben szeretnék megőrizni ennek a burkolóanyagnak a látványát és tartósságát, ahhoz rendszeres karbantartásra és takarításra lesz szükség.

Merthogy a térkő helyes lerakása bár kimagaslóan fontos, azonban az utólagos teendők legalább ennyire lényegesek azért, hogy a felület évek múltán is ellenálló legyen az időjárás viszontagságaival szemben, illetve olyan károk keletkezzenek benne, melyek sajnos visszafordíthatatlanok.

A térkő is igényel némi karbantartást

Rengetegen élnek abban a tévhitben, hogy a térkő a betonfelületekhez hasonlóan semmiféle karbantartást nem igényel, csakhogy az esztétikának, a természetes összhatásnak ebből a szempontból ára van. Dacára ugyanis a nagy teherbírásnak, a speciális bevonatoknak és az egyéb tulajdonságoknak, a térkő igényli, hogy foglalkozzanak vele, még ha nem is olyan mértékben, mint például egy fából készült felület.

Lássuk azonban konkrétan, hogy milyen karbantartási és takarítási megoldásokra lesz szükségünk ahhoz, hogy még unokáink is élvezhessék a lerakott térköves felület szépségét, illetve minden előnyét.

A fuga pótlása az egyik legfontosabb

Mint ismert, a térkő nem betonba, hanem puha homokba, illetve nagyon aprószemű sóderbe kerül lefektetésre annak érdekében, hogy ellenállóvá váljon a fagykárokkal szemben. Ebben a tekintetben nem teljesen szilárd felület, dinamikusan mozog a környezetével, így sem a nagy meleg, sem a sok csapadék, sem az erős fagy nem tud kárt tenni benne.

Ehhez a térkövek közti fugázáshoz sem szilárd anyagot, hanem homokot használnak, ami a rendszeres takarítás, az időjárás és az általános használat miatt az évek során lassacskán eltűnik a résekből, ami hosszabb távon nagyon komoly problémákat idézhet elő, ennek megfelelően fontos lehet a mielőbbi gyors pótlás.

Ellenkező esetben a térkövek közti puha közeg gyakorlatilag megszűnik, a kövek mozogni kezdenek, amitől összeérnek, koccannak, sérülnek, azaz nemcsak esztétikailag romlik az állapotuk, hanem költséges javításra is szorulhatnak. Ezt elkerülendő legalább két-három évente vegyünk egy kis homokot, és söprögessük bele a résekbe, hogy a burkolat kellően tartós maradhasson.

A térkő és a jégtelenítés kérdése

Általános tévhit, hogy a térkövet nem lehet jégteleníteni, éppen ellenkezőleg, sokkal egyszerűbb, mint a betonfelületet, csak a megfelelő alapanyagot kell alkalmazni hozzá. Ez nem más, mint a kalcium-kloridra épülő megoldások, melyek nemcsak a térkövet nem károsítják, de a környezetünkre, az élővilágra sem gyakorolnak semmiféle negatív hatást.

Érdekesség, hogy a térkövek többsége jól ellenáll a hagyományos sónak is – amit sok esetben alkalmaznak jégoldásra –, azonban használata mégsem javasolt, mert egyrészt évek múltán már látható lesz a hatása, másrészt pedig létezik sokkal kíméletesebb alternatíva. Ha erre odafigyelünk, nagyon sok kellemetlen karbantartási munkát és cserét felejthetünk el a későbbiekben.

Soha ne hagyjunk zöldhulladékot a térkövön

A térköves felületek söprögetése alapvető elvárás annak fényében, hogy a felület megőrizze színét, ezáltal kulcsfontosságú, hogy soha ne hagyjunk semmiféle zöldhulladékot rajtuk. Ez különösen az őszi és téli időszakban okozhat komoly gondot, amikor a falevelek lehullanak, majd a nedves időjárás hatására szerves anyagok oldódnak ki belőlük.

Ez minden probléma forrása, hiszen ezek a szerves anyagok annyira elszínezhetik a kövek felületét, hogy azt később még magasnyomású mosóval sem lehet letakarítani, mert beleivódik a felületbe, a legapróbb résekbe is. A lehulló levelek kapcsán főleg a magas csersavat tartalmazó növények – például diófélék – levelei okozhatnak maradandó elszíneződéseket.

A magas nyomású mosó a térkő barátja

A térkő takarítása elengedhetetlen, azonban nem csak a seprű vehető számításba ehhez a folyamathoz. Érdemes évente legalább két alkalommal magas nyomású mosóval is átmosni a felületet, hiszen a folyamatos közlekedéssel és a levegőben szálló porral rengeteg szennyeződés kerül a térkő felületére, amit az eső sem tud mindig leáztatni róla.

Mindent a térkő karbantartásáról és takarításáróll

Emiatt érdemes időnként magas nyomású mosóval átmenni a teljes felszínen, ami ideális megoldás akkor is, ha erőteljes mohásodás tapasztalható, és szeretnénk megszabadulni egy kalap alatt a kosztól és az élősködőktől. Persze vannak, akik kifejezetten szeretik a fugák mohásodását – ilyenkor legalább nem kell utántölteni a kis réseket –, amennyiben mi is ebbe a kategóriába tartozunk, akkor a magas nyomású mosót érdemes inkább elfelejteni.

A túl sok vízzel azért vigyázzunk

Merthogy a túl sok víz nem feltétlenül előnyös a térkő számára. Érdemes kerülni például azokat a helyzeteket, amikor gyakori nedvesség kerülhet valamilyen formában a térköves felületre, ahol ez meg is áll, így iszaposodás veszi kezdetét, mely előbb vagy utóbb – de általában inkább előbb – a térkövek süllyedéséhez, egyenetlenségek kialakulásához vezethet.

Ezen felül nagyon kellemetlen elszíneződéseket eredményezhet az is, ha például a térkőre csöpög vagy folyik a kerti csap, esetleg a virágcserepekből szivárog az öntözővíz. Ez a folyadék ugyanis rengeteg sót és ásványi anyagot tartalmaz, melyek megragadnak a térkő felszínén, és visszafordíthatatlanul megfakítják azt. A probléma sajnos csak cserével orvosolható.

Fehér foltok a térkövön? Csak esztétikai probléma!

Gyakori jelenség a térkő esetén, hogy rejtélyes fehér foltok jelennek meg a felszínükön, amitől sokan hajlamosak megijedni, holott ez egy természetes, mondhatni esztétikai probléma csupán. Mészkivirágzásnak nevezzük, mely egy teljesen általános kémiai folyamat, a térkőben lévő cementből ugyanis kiválik a kalcium-hidroxid, ami fehér foltokat eredményez a felületen.

Gyakorlatilag kiszámíthatatlan, hogy hol lehet ilyen kellemetlenségre számítani, ugyanakkor a látványa esztétikailag sokakat zavarhat. Aggodalomra azonban semmi ok, a foltok gyakran maguktól eltűnnek egy idő után – nem is rontják a térkő minőségét –, ha viszont szeretnénk felgyorsítani a folyamatot, akkor érdemes lehet ecetes vízzel átkenni a problémás felszínt, és a mészfoltok rögtön eltűnnek.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket