Mindent a teknőszigetelésről

A pince szárazságát és otthonunk tartósságát egyaránt megtámogathatjuk egy teknőszigeteléssel. Hogy mit kell tudni róla?

A teknőszigetelésről általában

A szigetelés kapcsán manapság sokan hajlamosak csak a kétes megítélésű hőszigetelésre gondolni, márpedig egy otthon tartóssága és szárazsága kapcsán sokkal lényegesebbnek tekinthető a megfelelő vízszigetelés kialakítása. Különösen lényeges ez pincézett családi házak esetében, hiszen ilyenkor a pince szárazságát is rögtön garantáljuk egy megfelelő teknőszigetelés kialakításával, miközben az alap szárazon tartásával az épület szerkezetének tartósságát szintén biztosíthatjuk vele.

A teknőszigetelés kialakítása különösen nagy odafigyelést igényel, hiszen néhány pontatlan illesztés is elegendő ahhoz, hogy kellemetlenségekkel találkozzunk, miközben a javítás lényegesen nagyobb költségeket emészt fel, mint gondolnánk. Sokan mégis hajlamosak spórolni vele, hiszen a teknőszigetelés jelentős plusz költségekkel, óriási földmunkákkal járhat együtt, amivel egy építkezés végösszege jelentősen megnövekedhet.

Amire különösen oda kell figyelni

Bár egyszerűnek tűnhet, a teknőszigetelés azonban sokkal összetettebb rendszer, mint azt elsőre gondolnánk. A kérdéses szigetelési forma ugyebár a szemnek láthatatlan, hiszen az épületek szerkezetének földfelszín alá eső részét érinti, ahol sokan hajlamosak kapkodni, miközben elfelejtik, hogy a víznek nagyon nehéz útját állni, a legapróbb repedéseket és illesztési hibákat is megtalálja, ha muszáj. Emiatt a kialakításkor különösen fontos odafigyelni arra, hogy főleg az oldaléleken pontosan összekapcsolódjanak, és a konkrét szigetelés kellően folytonos legyen, hiszen így kizárható a rések keletkezésének problémája.

A kérdéses szigeteléstípus kialakításakor egyébiránt feltétlenül lényeges szem előtt tartani a funkciót, hiszen léteznek teknőszigetelések kizárólag a talajpára elleni védekezéshez, de a talajvíznyomás vagy hegyvidéki épület esetén a torlaszvíz eltérítésére szolgáló megoldások is. Bármelyik alternatívára van szükségünk, nagyon lényeges már itt leszögezni, hogy egyik sem húzható fel egy folytonos szigetelőanyagból, vagyis több darabot kell csatlakoztatni egymáshoz a megfelelő szigetelőréteg kialakításához, méghozzá átlapolással és egyéb kapcsolási megoldásokkal, hogy a szivárgást teljes egészében elkerülhessük. Legyen szó akár felkent, akár ragasztott szigetelésről, a csatlakozáshoz használhatunk egyszerű ragasztást, de a sokkal tartósabb és talán könnyebb kialakítást biztosító hegesztéses módszert is.

Problémás elemek

  • Lábazatot áttörő csővezetékek: Kiemelkedően kritikus pontot jelentenek a teknőszigetelések esetén, mindemellett viszont elkerülhetetlen az alkalmazásuk, hiszen a víznek, a villanynak, a gáznak valahogyan be kell jutnia a lakásba, a szennyvíznek pedig kifelé kell utat biztosítani hozzá. Ehhez csövekkel kell átütni a lábazatot, és ezeken a pontokon a vízszigetelés kialakítása rendkívül problémássá válhat. Nem lehetetlen, de nagy odafigyelést igényel, így speciális gallérokkal, azok ragasztásával és hegesztésével lehet kialakítani egy olyan megoldást, mely ellehetetleníti, hogy a pincébe utólag víz kerülhessen ezeken a réseken keresztül.
  • Külső lépcsők: Elsőre talán nem tűnnek nagy problémának, de a teknőszigetelés tekintetében kifejezetten nagy veszélyforrásnak tekinthető a külső lépcső vagy egyéb rámpa megléte, hiszen egy efféle vízszigetelés akkor igazán kimagasló és hatásos, ha nemcsak a falszerkezeteken, hanem az ilyen különálló részek esetén sem hiányos. Az ok nagyon egyszerű: a szigetelt alapokat a ház súlya folyamatosan lefelé nyomja, összetartja, míg a különálló elemeknél a föld folyamatos mozgásban van – pláne agyagos talajösszetétel mellett –, és mivel ezeknél semmi sem súlyoz, egy különálló külső lépcső vagy egyéb rámpa egyszerűen lesüllyed, elválik az alaptól, és a csatlakozási pontokon repedések keletkeznek, melyek lerontják a teknőszigetelés hatékonyságát.
  • Alapsüllyedés: Kellemetlen probléma lehet olyan épületek esetében, ahol az alapot nem a talaj stabilitásához igazítva készítették el, tehát túl gyengére sikerült, ezáltal megtörik, és megsüllyed tőle az épület. Ez lehet egyszeri, de akár folyamatos probléma is, melyet mindig a padozaton vagy a falon megmutatkozó repedések kísérnek. Ilyenkor nemcsak az alap, hanem a vízszigetelés is sérül, mely gyakran tovább fokozhatja a problémát.

A teknőszigetelés javítása

A rossz vagy megsérült teknőszigetelés kapcsán jó hír, hogy lehetőség van az utólagos javításra, noha nem árt tisztában lenni vele, hogy ez mindig egy költséges, jelentős földmunkával járó folyamat, melyet mindig statikai és egyéb felmérések előznek meg a hiba megfelelő feltárása érdekében. Ha a problémát csak kis területeken észleltük, akkor a feltárás minden esetben fontos, hiszen olcsóbban is megúszhatjuk a javítást, de ha több helyen észleltünk gondot, akkor nem érdemes egyesével foltozni, inkább a teljes szigetelés kijavítása, azaz megduplázása ajánlott.

Komoly gondot okoz, és valóban kimagasló költségekkel járhat, ha a teknőszigetelés javítása nemcsak a határolófalak esetében válik szükségessé utólag, hanem a válaszfalaknál is. Ilyenkor gyakran az aljzatbontás és a horizontális vízzárás egyaránt szükséges lehet. Ezért is nagyon fontos, hogy már a kivitelezéskor nagyon odafigyeljünk a teknőszigetelés megfelelő kialakítására!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket