Mindent a gipszkarton falak tapétázásáról

Amennyiben ragaszkodunk a tapétázott falakhoz, gipszkarton alkalmazása esetében sem kell lemondanunk róluk.

Gipszkarton falak tapétázása

A megfelelő minőségben kivitelezett gipszkarton falak ugyanolyan hatékonyan festhetők és burkolhatók, mint a téglából készült típusok. Legyen szó akár válaszfalakról, akár térelválasztó elemekről, a biztonságosan rögzített gipszkarton lapokat a megfelelő előkészítés után ugyanúgy burkolhatjuk, akár még csempézhetjük is, mint a téglafalakat. A kulcsszó azonban az előkészítés, hiszen aki már dolgozott gipszkartonnal és tapétával, az jól tudja, hogy míg előbbinél az illesztések és a csavarhelyek utómunkát kívánnak, utóbbinál a falak legkisebbe hibái is azonnal, illetve kíméletlenül átütnek.

Gipszkarton falak előkészítése tapétázáshoz

Miután a gipszkarton lapok szakszerűen felszerelésre kerültek, és a cél a tapétázás, akkor a következő munkafolyamatok ugyanúgy zajlanak, mintha festéshez készülődnénk. Ennek részeként feltöltjük a lapok közötti hézagokat, hovatovább egy kis gipsz segítségével a csavarfejeket, illetve a számukra fúrt mélyedéseket is eltűntetjük, majd az egészet egy glettvassal vagy valamilyen speciális simítóval elegyengetjük. Miután megszáradt, a felületet csiszológéppel, vagy egy fadarabra erősített csiszolópapír segítségével simára csiszoljuk. Ha ez megtörtént, és egyenletes, homogén falfelületet kaptunk, a por letakarítása után – ez nagyon fontos a tapétaragasztó kötési tulajdonságainak javításához – meg is kezdődhet a tapéta felragasztása.

Mindent a gipszkarton falak tapétázásáról

Fontos azonban itt meghozni egy nagyon fontos döntést, ami ugyan kissé körülményes, hovatovább több munkával és idővel jár, ellenben később rengeteg kellemetlenségtől kímélhet meg minket. Érdemes ugyanis nemcsak a réseket és a csavarfejeket eltüntetni, hanem az egész gipszkartonra felhúzni egy vékony glett réteget, amivel nemcsak a teljesen homogén felület biztosított, hanem a gipszkarton lapok későbbi épsége is. Tapasztalatok igazolják, hogy a több év után eltávolított tapéták annyira hozzátapadnak a gipszkartonhoz, hogy letépésükkor a teljes felületüket képesek megsérteni. Amennyiben tehát egyszer majd hatékonyan és könnyedén el akarjuk távolítani a gipszkarton falakról a tapétát az alap sérülése nélkül, akkor mindenképpen hordjuk fel ezt az extra réteget, sőt ne feledkezzünk el a mélyalapozásról sem, ami egyrészt csökkenti a gipszkarton nedvszívó képességét, másrészt pedig javítja a tapétaragasztó kötését is. Természetesen ilyenkor az alapozó miatt legalább 24 órát várni kell a száradással, de a plusz idő és munka később megtérül majd!

Gipszkarton falak tapétázása

Miután a gipszkarton falak előkészítése szakszerűen megtörtént, megkezdődhet a száraz felületre a tapéta felragasztása. Ezt pontosan úgy kivitelezzük, mint egy közönséges téglafalnál, ezáltal a tapétához és a falhoz megfelelő ragasztót vásárolunk, kikeverjük a megfelelő arányok szem előtt tartásával, majd csíkonként haladunk a felhordásával. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy először méretre vágunk egy tapéta csíkot, majd alaposan beragasztózzuk a falat, ahová a tapéta kerül, végül pedig felülről lefelé haladva megkezdjük a felragasztást, amihez egy vastagabb műanyaglapot alkalmazunk, hiszen a tapéta alatt kívülről folyamatos simítással el kell oszlatni a ragasztót, hogy sehol se váljon fel az anyag széle.

Amennyiben így járunk el a fal többi részénél – egyszerű szikével gondoskodva a pontos formázásról, a kapcsolók és egyebek kivágásáról –, akkor a végeredmény egy egyenletes, a tapéta miatt pedig rendkívül látványos gipszkarton fal lesz, amiről ránézésre garantáltan senki sem mondja majd meg, hogy nem téglából készült.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen EPS lapot válasszunk?

2020-08-13
Az EPS (vagy polisztirol, hungarocell) lapok között ma már számtalan típust ismerünk. Hogy melyik és mire jó?

Így javítsuk ki egyszerűen és olcsón a megrepedt házfalakat

2020-08-06
Ha otthonunk falszerkezete megrepedt és a repedés megállt, nekiláthatunk javításának. Hogy mégis miként és mivel?

Vakolás télen? Ilyen problémák jelentkezhetnek!

2020-07-29
A vakolás a betonozáshoz hasonlóan jó időt igénylő folyamat, így télen például kifejezetten sok problémával járhat.
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben