Mindent a fugatisztításról

A fugák tisztántartása sok esetben embert próbáló feladat, ha nem ismerünk néhány hatásos praktikát hozzá!

A fugatisztítás alapjai

Nincs is szebb látvány egy rendben tartott fürdőszobánál, mely tisztaságával az egész háztartást minősíti. Sajnos azonban hiába a rendszeres takarítás, a gyakori nedvesség és pára miatt a fürdők és a sok felmosás miatt a járólapok fugája egy idő után megfakul, elszíneződik, extrém esetekben be is feketedhet. Ez nemcsak az esztétika, hanem a higiénia szempontjából is sok kellemetlenséget okozhat, tehát mielőbbi megoldást kell találnunk a hatékony tisztításra.

Mi okozza a fuga elszíneződését?

Sokan meglepődnek, amikor azt tapasztalják, hogy a járólapok vagy a csempék fugái néhány hét alatt elszíneződnek. Ennek az oka több tőről is fakadhat, de általánosságban párhuzamba állítható a folyamatos nedvességgel és a párával. Amikor a járólapok fugái hetek alatt befeketednek, azt a legtöbb esetben a felmosáshoz használt túl piszkos víz idézi elő. A kosz ilyenkor beleragad a fugák apró réseibe, és onnan csak rendkívüli nehézséggel távolítható el. Ennél is kényesebb a helyzet, amikor fürdőszobai csempékről van szó, a gyakori pára miatt ugyanis itt a fugák hajlamosak penészesedni, és emiatt elveszíteni eredeti színüket, zöldes- feketés árnyalatot felvenni helyettük.

Fugatisztítás vegyszerrel

Amennyiben a fenti problémákat tapasztaljuk, nem kell rögtön kőművest hívni és felverni a burkolatot, lévén ma már számtalan hatékony módszer létezik a fugák megtisztítására. Az egyik ilyen alternatíva a vegyszer, lévén a piacon számtalan olyan speciális anyag megtalálható, amit kifejezetten a fugák tisztántartásához álmodtak meg. Bár ezekkel is dolgozni kell, azonban hatékonyságuk megkérdőjelezhetetlen – nagyon erős maró anyagokat tartalmaznak –, előnyük pedig, hogy nemcsak a szennyeződéseket és az elszíneződéseket, hanem még a baktériumokat is eltávolítják. A fugatisztító vegyszerek használata rendszerint nagyon egyszerű, csak vigyük fel az anyagot a fugára, hagyjuk állni egy kicsit, majd szivaccsal dörzsöljük át a felületet, végül pedig tiszta vízzel töröljük át, és az eredmény önmagáért beszél.

Fugatisztítás házi praktikával

Ha mi sem szeretnénk túl sok vegyszert használni otthonunkban, akkor a fugatisztítást természetes, otthon megtalálható alapanyagokkal is elvégezhetjük méghozzá ugyanolyan jó hatásfokkal. Ehhez nem lesz szükségünk másra, mint ecetre, szódabikarbónára, valamint egy szivacsra, esetleg egy már nem használt fogkefére. A kérdéses alapanyagokat összekeverjük – 1 deciliter ecethez 3-4 evőkanál szódabikarbónát adva –, majd a pezsgő, fehéren habzó anyagot visszük fel a fugákra. Hagyjuk állni legalább 5 percig, majd álljunk neki a dörzsölésnek és a súrolásnak. Az eredmény azonnal látható lesz, de főként azután, hogy az egész felületet tiszta vízzel lemostuk!

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

A zsalukő bemutatása

2020-03-12
Építkezési munkálatok során mindenki gyakran találkozik a zsalukő kifejezéssel, azonban hogy ez az anyag mire használható, már csak kevesen tudják.

Mitől függ a sóder ára?

2020-03-04
A sóder az építőipar egyik legfontosabb ömlesztett anyaga.

Hidegburkolás gipszkartonra: 5 hasznos tanács, ha még nem csináltuk korábban!

2020-02-27
A gipszkarton kiváló választás a könnyű és gyors belsőépítészeti megoldásokhoz, de burkolása okozhat nehézségeket.
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben