Mindent a fugatisztításról

A fugák tisztántartása sok esetben embert próbáló feladat, ha nem ismerünk néhány hatásos praktikát hozzá!

A fugatisztítás alapjai

Nincs is szebb látvány egy rendben tartott fürdőszobánál, mely tisztaságával az egész háztartást minősíti. Sajnos azonban hiába a rendszeres takarítás, a gyakori nedvesség és pára miatt a fürdők és a sok felmosás miatt a járólapok fugája egy idő után megfakul, elszíneződik, extrém esetekben be is feketedhet. Ez nemcsak az esztétika, hanem a higiénia szempontjából is sok kellemetlenséget okozhat, tehát mielőbbi megoldást kell találnunk a hatékony tisztításra.

Mi okozza a fuga elszíneződését?

Sokan meglepődnek, amikor azt tapasztalják, hogy a járólapok vagy a csempék fugái néhány hét alatt elszíneződnek. Ennek az oka több tőről is fakadhat, de általánosságban párhuzamba állítható a folyamatos nedvességgel és a párával. Amikor a járólapok fugái hetek alatt befeketednek, azt a legtöbb esetben a felmosáshoz használt túl piszkos víz idézi elő. A kosz ilyenkor beleragad a fugák apró réseibe, és onnan csak rendkívüli nehézséggel távolítható el. Ennél is kényesebb a helyzet, amikor fürdőszobai csempékről van szó, a gyakori pára miatt ugyanis itt a fugák hajlamosak penészesedni, és emiatt elveszíteni eredeti színüket, zöldes- feketés árnyalatot felvenni helyettük.

Fugatisztítás vegyszerrel

Amennyiben a fenti problémákat tapasztaljuk, nem kell rögtön kőművest hívni és felverni a burkolatot, lévén ma már számtalan hatékony módszer létezik a fugák megtisztítására. Az egyik ilyen alternatíva a vegyszer, lévén a piacon számtalan olyan speciális anyag megtalálható, amit kifejezetten a fugák tisztántartásához álmodtak meg. Bár ezekkel is dolgozni kell, azonban hatékonyságuk megkérdőjelezhetetlen – nagyon erős maró anyagokat tartalmaznak –, előnyük pedig, hogy nemcsak a szennyeződéseket és az elszíneződéseket, hanem még a baktériumokat is eltávolítják. A fugatisztító vegyszerek használata rendszerint nagyon egyszerű, csak vigyük fel az anyagot a fugára, hagyjuk állni egy kicsit, majd szivaccsal dörzsöljük át a felületet, végül pedig tiszta vízzel töröljük át, és az eredmény önmagáért beszél.

Fugatisztítás házi praktikával

Ha mi sem szeretnénk túl sok vegyszert használni otthonunkban, akkor a fugatisztítást természetes, otthon megtalálható alapanyagokkal is elvégezhetjük méghozzá ugyanolyan jó hatásfokkal. Ehhez nem lesz szükségünk másra, mint ecetre, szódabikarbónára, valamint egy szivacsra, esetleg egy már nem használt fogkefére. A kérdéses alapanyagokat összekeverjük – 1 deciliter ecethez 3-4 evőkanál szódabikarbónát adva –, majd a pezsgő, fehéren habzó anyagot visszük fel a fugákra. Hagyjuk állni legalább 5 percig, majd álljunk neki a dörzsölésnek és a súrolásnak. Az eredmény azonnal látható lesz, de főként azután, hogy az egész felületet tiszta vízzel lemostuk!

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen EPS lapot válasszunk?

2020-08-13
Az EPS (vagy polisztirol, hungarocell) lapok között ma már számtalan típust ismerünk. Hogy melyik és mire jó?

Így javítsuk ki egyszerűen és olcsón a megrepedt házfalakat

2020-08-06
Ha otthonunk falszerkezete megrepedt és a repedés megállt, nekiláthatunk javításának. Hogy mégis miként és mivel?

Vakolás télen? Ilyen problémák jelentkezhetnek!

2020-07-29
A vakolás a betonozáshoz hasonlóan jó időt igénylő folyamat, így télen például kifejezetten sok problémával járhat.
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben