Minden, amit tudni kell az XPS hőszigetelő lapokról

Ha extra hőszigetelésre van szükségünk a lábazaton, az XPS lap alkalmazása mindig jó döntésnek bizonyul.

Kérdések és válaszok az XPS lapról

A lábazati hőszigeteléshez alkalmazott alapanyagok kapcsán mindig rendkívül magasak az elvárások, aminek az oka nem véletlen, hiszen az ingatlanok többségénél ez a homlokzati elem a lenagyobb igénybevételnek van kitéve. Ezért fejlesztették ki az EPS lapokhoz mérten sokkal nagyobb ellenállóképességgel és szívóssággal rendelkező XPS variánst, mely a lábazati hőszigetelés tekintetében az egyik legfontosabb alapanyagnak tekinthető.

Milyen hőszigetelés kell a lábazatra?

A lábazatok esetén mindig zártcellás, tehát vízhatlan és egyben extrudált polisztirol lapot kell alkalmazni hőszigetelési célzattal. Ezt hívjuk egyszerűbben XPS lapoknak, melyek nemcsak sokkal jobb nyomásállósággal és terhelhetőséggel rendelkeznek, de a nedvességgel szembeni ellenállásuk is kifejezetten nagy, tehát nem engedik át és nem is szívják magukba a vizet. Ezért választják a legtöbbször a lábazat és a pince szigetelésére, miközben pozitív tulajdonságuk még az egyszerű telepíthetőség és természetesen a költséghatékonyság is, miközben a lapok a lábazati vízszigetelés mechanikus károsodása ellen egyaránt nagyon fontos védelmet kínálnak.

Az XPS lapok legfontosabb tulajdonságai és előnyei

Noha a fentiekben már érintettük a témát, azonban lényeges egy kicsit konkrétabban is kifejteni, hogy melyek az XPS lapok legfontosabb tulajdonságai és általános előnyei, melyekért érdemes lehet ezeket választanunk a lábazaton.

  • Elsőként kiemelendő, hogy nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, így már a 2 centiméteres, azaz legvékonyabb típusok hatása is azonnal érezhető lesz.
  • Ezen felül nagyon magas nyomószilárdsággal rendelkeznek, tehát megfelelő felhelyezés és kezelés esetén nem törnek, nem horpadnak.
  • Mivel zárt cellaszerkezettel rendelkező hőszigetelésről van szó, ezért az XPS lapok nem tudnak vizet felvenni és megtartani, illetve csak elhanyagolhatóan minimális mértékben.
  • Részben emiatt a lapok teljes egészében fagyálló kialakítással rendelkeznek, így még akkor sem kell tartanunk a károsodásuktól, ha nedvességnek kitett helyen vannak fagypont alatti hőmérsékleten.
  • Az XPS lapokkal mindemellett rendkívül könnyű dolgozni. Egyetlen szikével rendkívül pontos vágásokat lehet ejteni rajtuk, de speciális hungarocell vágót is alkalmazhatunk ebből a célból.
  • Mivel súlya szinte elhanyagolható mértékű, ezért mind a pakolás, mind az ingatlan terhelése szempontjából nem szolgál negatív tulajdonságokkal.
  • Bár nem tűzálló, ellenben nehezen éghető anyag, így részben tűzgátló funkcióval szolgál, ami egy külső tűzeset kapcsán különösen fontos tulajdonság lehet. A bekevert égésgátló adalékkal ezt a tulajdonságot ráadásul rendkívül magas szintre emelik a gyártók.
  • Mivel nem természetes anyag, ezért szinte minden savnak, lúgnak és sóoldatnak ellenáll, ami a természetben megtalálható és előfordulhat.

Az XPS lapok felhasználása

Noha a fentiekben csak a lábazatot említettük, mint potenciális felhasználási helyét az XPS lapoknak, azonban több helyen is használhatjuk egy építkezés vagy felújítás során. Példának okáért ideális megoldás lehet bennmaradó zsaluzaként, de olyan falszerkezetek külső borításakor is, melyeknél problémát okozhat a hőhíd. Ide sorolhatjuk például az áthidalókat, a koszorúkat vagy a különféle pilléreket.

Minden, amit tudni kell az XPS hőszigetelő lapokról

Lényeges tudnivaló, hogy a zártcellás kialakítás miatt az XPS lapok akár 3 méteres mélységben is alkalmazhatók a föld alatt vagy a talajvizes felületen, a nedvesség még fagypont alatti hőmérsékletek mellett sem tud kárt tenni bennük. Természetesen ilyen környezetben a lapok felragasztása más technikát igényel, a pogácsás módszert nem ajánlott alkalmazni, helyette a teljes felületen történő ragasztás lehet a jó megoldás.

Fontos megjegyezni továbbá azt is, hogy a lábazat esetén legalább az alsó 30 centiméteren érdemes lehet XPS lapokat alkalmazni, nem is annyira a hő-, mint inkább a vízszigetelő tulajdonság, valamint a magas nyomásállóság miatt, hiszen a falszerkezetek burkolata ezen a ponton lesz a legsérülékenyebb.

Az XPS lapok külső tulajdonságai

Az XPS lapok természetesen vakolhatók, egy táblájuk pedig általában 0,75 négyzetméternyi felület burkolására alkalmas, azonban vastagságuk rendkívül változatos tendenciát mutat. A legvékonyabb típusai 2 centiméteresek, míg a legvastagabb XPS lapok a 18 centimétert is elérhetik, a legtöbbször azonban a két szélsőérték közti méret lesz a jó megoldás.

A jelölések tekintetében az XPS lapokból kétféle típust különböztethetünk meg egymástól. Az SV modellek az egyenes élkiképzésűek, minden esetben sima felületű alternatívák, míg a BT elnevezésű darabok a lépcsős élkiképzésűek, de ezek is sima felülettel rendelkeznek. Az élkialakítás a rendszerben való alkalmazás során nagyon fontos, hiszen a lépcsős megoldással sokkal egyszerűbb hőhídtól mentes felületet kialakítani nagyobb homlokzat esetén is.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket