Minden, amit tudni kell az EPS80 polisztirol szigetelésről

Mielőtt EPS80 polisztirol szigetelést telepítünk, érdemes megismerkedni az anyag előnyeivel és hátrányaival.

Az EPS80 polisztirol előnyei és hátrányai

A mai modern építésű házaknál a hőszigetelés már teljesen hétköznapi, elfogadott dolog, hiszen az emberek az elmúlt néhány évben megtapasztalták, hogy milyen sok előnnyel jár még az is, ha utólagosan szigeteljük otthonunkat. Ezzel a többletkiadással ugyanis lényegesen kevesebb költségből lehet felfűteni a házat, illetve a megtermelt meleget is sokkal egyszerűbb lesz a falak között tartani, ami már az első havi fűtésszámlán megmutatkozhat, éves szinten pedig akár több tízezer forintos megtakarítást is jelenthet.

Sőt mi több, a folyamat oda-vissza működik! Ez annyit jelent, hogy nemcsak a meleget, hanem a kellemes hűvöset is könnyebben megtartja majd a lakás, így a nagy nyári melegben légkondicionáló használata nélkül tudjuk elviselni a szélsőségesebb hőmérsékleteket, tehát a villanyszámlánkon szintén észrevehető lesz majd az a pár centis szigetelőréteg.

Hogy készülnek a polisztirol lapok?

A házak hőszigetelése többféle alapanyaggal történhet, azonban a leginkább elterjedt a kőzetgyapot mellett az EPS80 polisztirol, ami lényegében vastag hungarocell, melyet főként kőolajból állítanak elő a megfelelő hajtógázok és adalékok hozzáadásával, amiből egyszer csak polisztirol gyöngyök képződnek, majd ezeket gőzöléses duzzasztással különféle formákba dagasztják, a száradást követően pedig a légiesen könnyed anyagot egy izzószálas vágóeszközzel pontos méretre vágják. Miután a formázás és a vágás megtörtént, a polisztirol lapokat rendszerint 90 napig pihenni hagyják, amire azért van szükség, mert ilyenkor még rendre zsugorodnak, míg végül elérik azt a sűrűséget, ami ideális lesz a megfelelő hőszigeteléshez.

Miért az EPS80 polisztirol lapot válasszuk?

Az EPS80 polisztirol lap számtalan pozitívummal rendelkezik, melyek határozottan jobb befektetéssé teszik, mint bármelyik másik hőszigetelést. Legnagyobb előnye, hogy nagyon jó ár-érték aránnyal bír, ergo olcsó, miközben kis mennyiségben is kiváló szigetelőérték érhető el vele, jelentéktelen súlyának és egyszerű formázhatóságának köszönhetően pedig igencsak könnyen lehet vele dolgozni.

A polisztirol lap mellett szól még, hogy bátran kenhető rá cement, mész és gipsz is, ezek még keverve sem tudják roncsolni a szerkezetét, sőt mi több, a legtöbb gyenge savval, sóoldattal és szappannal szemben egyaránt ellenálló. A közhiedelemmel ellentétben az EPS80 helyes alkalmazásával nem változik negatívan a szigetelt ház páraáteresztő képessége, rendszeres szellőztetés mellett nem kell például penészesedéstől sem tartanunk, sőt mi több, a szigetelés alkalmazásával még otthonunk tűzvédelmi értékeit szintén jelentős mértékben javíthatjuk, a hangszigetelésről nem is beszélve.

Amit még fontos tudni az EPS80 polisztirol lapról

Bár pozitívumai egyértelműek és megkerülhetetlenek, azért nagyon fontos tudni az EPS80 polisztirol lapról, hogy a szerves oldószerek például már képesek roncsolni a szerkezetét, de mivel a háztartásban ritkán érintkezik a szigetelés közvetlenül ilyen anyagokkal, ezért otthoni felhasználás esetén ez elhanyagolható negatívum. Ami viszont kevésbé, hogy a polisztirol is képes bizonyos mértékben a víz felvételére. Nyilván nem olyan mennyiségben, mint a kőzetgyapot, ellenben tudni kell, hogy ha a lapok vízzel érintkeznek, azonnali szerkezetromlás indul meg bennük, ezáltal hőszigetelő képességük és stabilitásuk egyaránt csorbát szenved.

Éppen ezért a beépítés előtt fontos figyelembe venni, hogy a polisztirol csak nedvességtől védett felületeken alkalmazható, vagyis a vízszigetelésre mindig nagy gondot kell fordítani a telepítés előtt, de sok esetben elegendő a megfelelő védő- és fedőrétegek használata is. Ennek meglétével az EPS80 polisztirol lapokból készült szigetelés évtizedekig képes lesz garantálni otthonunk számára a magasabb komfortérzetet.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket