Milyen vastagságú OSB lapot válasszunk az egyes munkákhoz?

Hogy mennyire vastag OSB lap kell egy mennyezetburkoláshoz, zsaluzáshoz vagy a szarufák alá? Segítünk a választásban.

Az OSB lapok felhasználhatósága a gyakorlatban

Miután az elmúlt hónapokban drasztikus mértékben megemelkedtek az építőanyag-árak, és ez a helyzet sajnos a faanyagokat is érintette, ezért ma már még nagyobb súlya van annak, hogy milyen OSB lapot választunk magunknak az egyes munkálatokhoz.

Az ugyanis a Békás Épker óriási OSB lap kínálatából is kiderülhetett, hogy ez a különleges kialakítású, rengeteg munkához kifejezetten előnyösen alkalmazható építőanyag nagyon sokféle típusban kapható, de ami sokkal fontosabb, hogy az egyes méretek alapvetően befolyásolják a felhasználhatóságot.

Milyen vastagságú OSB lapot válasszunk az egyes munkákhoz?

Ez természetesen közel sem jelenti azt, hogy a különféle típusok között nincsenek átfedések, ezáltal ugyanúgy lehet használni burkoláshoz egy 6 és egy 18 milliméteres típust, azonban vannak esetek, amikor ez teljesen felesleges, nem mellesleg pedig jelentős pénzkidobás is, hiszen minél vastagabb egy OSB lap, értelemszerűen annál drágább.

Emiatt most összegyűjtöttük, hogy az építőanyagra jellemző egyes méretkategóriák pontosan milyen munkálatokhoz alkalmasak, ezzel is segítve az éppen aktuális teendőhöz való legjobb megoldás kiválasztását.

Milyen méretekben gyártják az OSB lapokat?

Amint a fentiekben kiderült, az OSB lapokat többféle méretkategóriában készítik. A hagyományos típusok esetében a 6 milliméteresek a legvékonyabbak, de létezik belőlük 8, 10, 12, 15, 18 és 22 milliméteres változat is.

A nútféderes OSB lapok esetében nagyon vékony megoldásokkal nem találkozunk, ennél a technológiánál ugyanis az egycentiméteres korlát a minimum, ezáltal 12 milliméteres a legvékonyabb, ami mellett 15, 18 és 22 milliméteres vastagságú variánsok közül válogathatunk még.

Milyen vastagságú OSB lapot válasszunk az egyes munkákhoz?

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a két típus felhasználási módja között alapvető különbségek nincsenek, a nútféderes megoldás kicsit drágább és szebben lehet vele dolgozni, de alapvetően inkább a méretük az, ami meghatározza a felhasználás módját, így az alábbiakban általánosságban érintjük mindegyiket.

Az OSB lapok felhasználási módja a méret szerint

6 milliméteres OSB lap

A legvékonyabb OSB lap a piacon mindössze 6 milliméteres vastagsággal rendelkezik, és tökéletesen alkalmas minden olyan helyen, ahol fontos a jó helykihasználás. A legtöbbször fal- és mennyezetburkolásra alkalmazzák, például a könnyűszerkezetes faházaknál vagy az álmennyezeteknél nagyon népszerű megoldás.

 Nagy előnyük, hogy az OSB lapok kiválóan hajlíthatók, mégis nagyon szilárd és tartós alapanyagnak tűnnek ilyen esetekben is. Kiváló megoldásnak bizonyulhatnak a gyakorlatban például csomagoláshoz, de akkor sem hagynak cserben minket, ha kisebb betonfelületek zsaluzásához használnánk fel.

 8 milliméteres OSB lap

 A 8 milliméteres OSB lap még mindig a vékonyabb termékkategóriába sorolható, azonban az extra szálaknak köszönhetően már érezhetően erősebb, mint a keskenyebb variáns. Természetesen ez is alkalmas csomagoláshoz vagy zsaluzáshoz, de már nehezebben hajlítható, ellenben sokkal szilárdabb anyag.

 Mivel nagyon jó szögtartó tulajdonságaik vannak, ezért ideális megoldásnak tekinthetők szarufák alá, vagy a tető alsó síkjába történő beépítéskor egyaránt. Sok esetben kiválóan alkalmasak gyengébb, kisebb méretű raklapok alapjaként.

 10 milliméteres OSB lap

 Általánosságban a 10 milliméteres OSB lapok a népszerűbb típusok közé sorolhatók, az egy centimétert elérő vastagságuk ugyanis már nagyobb stabilitást ad nekik. Kiválóan alkalmasak zsaluzáshoz, de erőteljesebb csomagolás egyaránt készíthető belőlük.

 Ezen felül a 10 milliméteres OSB lapokat már gyakran alkalmazzák kinti és benti burkolásra, hiszen elég masszívak ahhoz, hogy megfelelő párnafák használatával biztonságosan csavarozhatók legyenek.

12 milliméteres OSB lap

Szintén nagy népszerűségnek örvendenek a hétköznapokban a 12 milliméteres OSB lapok. Jellemzően építkezések során kapnak kimagasló szerepet, ezáltal a könnyűszerkezetes házaknál például gyakran kívül-belül ilyen alapanyagból készülnek az oldalak, sőt a tető héjazatához kapcsolódó alap is.

Annyira vaskos, hogy a raktározásban és a biztonságos szállításban egyaránt fontos szerepet játszik. Természetesen ugyanúgy kiváló zsaluanyag, mint a többi OSB lap, sőt a vastagabb, nagyobb önsúlyú betonmassza elbírása sem okoz neki problémát.

15 milliméteres OSB lap

Határozottan a 15 milliméteres OSB lapok tekinthetők a legáltalánosabbnak abban, hogy vastagságuk miatt önmagukban külső és belső falelemekként alkalmazzuk őket, vagy olyan masszív csomagolásokat, szállításra alkalmas ládákat csavarozzunk a segítségükkel, melyek képesek megóvni a benne tárolt rakományokat.

Ez a mérethatár az, amitől az OSB lapok teherbírása drasztikusan megnövekszik, hiszen elég vastagok ahhoz, hogy akár válaszfalak vagy könnyűszerkezetes házak esetén akár tartófalak burkolóanyagaként is felhasználható legyen minden különösebb probléma nélkül.

18 milliméteres OSB lap

Ha a 18 milliméteres OSB lapokat választjuk, azzal már bátran dolgozhatunk nagyobb teherbírású megoldásokon is, hiszen önmagukban tökéletesen alkalmasak például állványpadlózatként, de akár a tetőtárcsa elkészítéséhez is.

Nagyon vastag és tartós zsaluzatok készíthetők belőle, így akár monolit esetén is kiválóan alkalmazhatók, de lépésálló felületeknél szintén megállja a helyét, ezáltal például melegburkolatok alatti vakpadlóhoz – főleg nútféderes típusban – kifejezetten előnyös és nagy teherbírású megoldás.

22 milliméteres OSB lap

Kereskedelmi forgalomban általánosságban a 22 milliméteres OSB lap jelenti a legvastagabb típusát a kérdéses építőanyagnak, ezáltal bátran használható már előre gyártott zsalutábláknál, hevedereknél, szerelőcsíkoknál, de gyakorlatilag nincs olyan eset, amikor nem állja meg a helyét.

Kialakíthatók belőle színpadok, fellépők, peronok, lépcsők, elfedhetők a nyílások, burkolhatók vele garázsok, létesíthetők ideiglenes kerítések, miközben a legmasszívabb zsaluzat kialakításakor is tökéletes hátteret adnak.

25-30-40 milliméteres OSB lapok

Bár normál esetben a 22 milliméteres a maximális vastagsága a kereskedelmi forgalomban lévő OSB lapoknak, azonban léteznek ennél vastagabb megoldások is, noha ezeket a legtöbbször gyakran csak rendelésre lehet hozatni, illetve korlátozott mennyiségben érhetők el.

Léteznek például 25 milliméteres OSB lapok, melyek a bitumenzsindelyes tetőszerkezetek alatti héjazatnál lehetnek ideálisak, mert rendkívüli vastagságuk miatt nagy ellenállással rendelkeznek, így még a súlyosabb hó sem okoz problémát majd a tetőnek.

Ezen felül léteznek 30 milliméteres OSB lapok, melyeket főként az építőipari szerkezetekhez használják, de előfordulhat életvitelszerűen lakott könnyűszerkezetes ingatlanok külső és belső falszerkezeteinél is.

A jelenlegi legvastagabb OSB lap a piacon a 40 milliméteres, mely egyáltalán nem általános, rendkívül speciális esetekben alkalmazzák, méghozzá olyan helyeken, ahol különösen lényeges a nagy teherbírás, így például padozatok, dobogók vagy padlóalátétek esetén lehet tökéletes.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket