Milyen ömlesztett anyagokra lehet szükségünk tavasszal a kertben?

A tavaszi időszakban mindig többféle ömlesztett anyagra lehet szükségünk a kertben és a ház körül.

Ömlesztett anyagok tavasszal

Ha beköszönt a tavasz és odakint szép az idő, akkor jellemzően minden kertes házban élő arra törekszik, hogy mielőbb megpróbálja rendbe szedni a kertjét a téli időszakot követően. Ez lehet csak egyszerű felfrissítés, de sok esetben akár komplett felújítás is. Bármelyik eshetőség mellett is döntünk, a kertes házban élők zömének a tavaszi szezonban szinte mindig szüksége van kisebb vagy nagyobb mennyiségű ömlesztett anyagra annak érdekében, hogy a tavaszi és a nyári időszak ismét teljes pompájában tudja prezentálni saját zöldövezetünket. Legyen szó akár a zöldellő pázsitról, akár a termésekben gazdag konyhakertről, a felfrissített bejáróról vagy éppenséggel az ágyások állapotáról, ezeknek a hátterét rendszerint valamilyen ömlesztett termék biztosítja majd.

A Békás Épker kínálatából rendelhető ömlesztett anyagok között például minden megtalálható, amire egy kertben tavasszal – illetve természetesen az egész évben – szükségünk lehet. Sokan azonban nem tudják, hogy konkrétan mire, mikor és milyen mennyiségben lehet szükségük abban az esetben, ha szívesen frissen és esztétikusan tartanánk tavasszal a kertjüket. Ezért állítottuk össze az alábbi cikket, aminek részeként kiemeltük a legfontosabb ömlesztett anyagokat, melyekre szükségünk lehet ebben az időszakban. Lássuk a legalapvetőbbeket!

Termőföld

A termőföld az egyik legáltalánosabb, mondhatni legtöbbet használt ömlesztett termék, ami a tavaszi szezonban előkerülhet, illetve szükséges lehet, hiszen még mielőtt minden kihajtana, még mielőtt elültetünk mindent a kertben, azelőtt érdemes letudni a földmunkák javát, legyen szó akár kisebb, akár nagyobb volumenű dologról. A termőföld nagyon sok tekintetben fontos lehet, példának okáért előfordulhat, hogy túl egyenetlen a talaj a ház körül, és szeretnénk elegyengetni, szintbe hozni annak érdekében, hogy könnyebb legyen majd például nyáron fűnyírózni. Lényeges már ilyenkor gondoskodni a termőföldről, hiszen tavasszal – némi fűmaggal meghintve – a frissen elrendezett föld befüvesedik, és nyárra már egységes gyepszőnyeg alakul ki rajta, azaz esztétikailag nagyon hamar kiegyenlítődik a terep.

“Legyen szó egyenetlen talajról, füvesítésről vagy ültetsről, termőföldre biztosan szükségünk lesz”

Ebből a célból a hagyományos termőföld tökéletesen elegendő lesz, azonban más munkálatokhoz már nem biztos, hogy megfelelő. Példának okáért tavasszal érdemes elvégezni kertünk talajfrissítését is. Legyen szó akár díszkertről, akár haszonkertről, rendkívül lényeges az, hogy időről-időre megfelelő tápanyagtartalommal ellátott föld legyen elterítve rajta. Ebből a szempontból a komposztált vagy trágyázott termőföld lehet a biztos befutó, mely ideális egy kerti ágyás felfrissítéséhez, de akkor is, ha szeretnénk ládákat, dézsákat vagy kisebb virágcserepeket megtölteni olyan földdel, ami kellően sok tápanyagot tartalmaz, tehát biztosak lehetünk abban, hogy virágaink, zöldségeink vagy gyümölcseink mindent megkapnak annak érdekében, hogy megfelelően fejlődhessenek, növekedhessenek és természetesen egészséges, méretes terméseket hozzanak.

Murva

Nagyon gyakori eset, hogy a kertes házak körül a tavaszi időszakot választják ki a bejárók, kisebb feljárók, parkolók vagy járdák kialakítására, ami nem véletlen, hiszen ilyenkor már ritkábban van fagy, és bár az időjárás kiszámíthatatlan, a legtöbbször elég jó az idő ahhoz, hogy földmunkát lehessen végezni, ami a murva esetében mindig rendkívül fontos. A murva egyébiránt az egyik legkedveltebb ömlesztett anyag, ami a tavaszi szezonban alkalmazásra kerül, hiszen nagyon jó vele dolgozni, rengeteg szemcseméretben elérhető, kiváló felületek képezhetők belőle, akár nagyobb súlyt is képes könnyedén elviselni, miközben az esztétika tekintetében egyaránt kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Kellemesen fehéres, szürkés és sárgás árnyalatát ugyanis ez a kőzet hosszabb távon is megtartja, ha megfelelő karbantartás tartozik hozzá.

“A murva az egyik legjobb választás udvarba, hiszen esztétikus ezek mellett nagyon strapabíró”

Ebből a szempontból a murva szintén nagyon szerencsés választás, hiszen nincs szüksége túl sok gondozásra, miközben valóban rengeteg esetben fel lehet használni a tavaszi munkák során. Lényeges azonban, hogy minden esetben, ha a murvával dolgozunk, figyeljünk oda a kellő kialakításra, ezáltal például arra, hogy megfelelően mély alap készüljön még a kisebb használatba vételre alkalmas felületeknek is. Tehát ássunk hozzá kellő mélységű fundamentumot, azt töltsük ki sóderrel vagy ömlesztett murvával, és döngöljük le kellőképpen, de gondoskodjunk még a kiásott alap esetében a bélelésről is, ami a vizet átengedi ugyan, de a gyomnövények felnövését már megakadályozza.

Sóder

A sóder is azok közé az ömlesztett anyagok közé tartozik, amelyek tavasszal kifejezetten gyakran válnak szükségessé, ennek pedig esetünkben két oka van, ami természetesen a termék felhasználásából fakad. Merthogy mihez használunk fel nagyon sok sódert? Leginkább betonozáshoz, és a tavaszi időszak különösen ideális ahhoz, hogy kisebb-nagyobb betonfelületeket alakítsunk ki a ház körül, sőt mondhatni a legideálisabb, hiszen nem süt még olyan sokat a Nap, vagy ha mégis, akkor nem olyan intenzitással, hogy az árthat a frissen kiöntött betonmasszának. Dolgozzunk akár kültéren, akár beltéren, betonozzunk járdát, feljárót, beállót, lépcsőt vagy készítsük el leendő otthonunk aljzatát, a tavaszi időszakban jellemzően nagy mennyiségű sóder fogy el ilyen teendőkre minden egyes esztendőben.

“A sóder ugyan önmagában nem használható túl sok mindenre, viszont nagyon sok esetben használható alapanygként”

Hogy mire használható még a sóder a ház körül a tavaszi időszakban? Leginkább fundamentumok, alábélelők kialakítására. Éppen az imént bemutatott murva kapcsán említettük az alapot, ami rendkívül fontos abban az esetben, ha nem akarjuk, hogy a murvázott – vagy éppen bazaltozott – felület elsüllyedjen, gyomnövényekkel népesüljön be és így tovább. Egy autóbeálló esetén ugyanis 20-25 centiméternyi, legalább két részletben ledöngölt sóder már tökéletes alapot biztosít ahhoz, hogy bármilyen felület – beton, murva vagy más egyéb – kellő tartóssággal járható tudjon maradni. A sódert önmagában, látható felületként ritkán alkalmazzák, de nagyon sokféle szemcsenagyságban elérhető, így vannak olyan kerttípusok – például kaktuszosok vagy mediterrán kertek –, ahol visszafogott mennyiségben egyáltalán nem mutat rosszul a nyers sóder sem. Sőt, fontos kiemelni, hogy a 0-4-es vagy 0-8-as sóder például a térkő alatt is az egyik legjobb választás, sőt fugázáskor sem utolsó, ha tartós, masszív, mégis vízáteresztő felületet szeretnénk.

Homok

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban fontos kiemelnünk a tavasszal gyakran használatos ömlesztett anyagok közül a homokot. Homokra szintén nagyon sok esetben lehet szükségünk, de a legtöbben általában azért keresik ilyenkor – különösen a bányahomokot –, mert szeretnék feltölteni vele a gyerekek homokozóját és játszóterét, hiszen a téli időszak rendszerint mindig megviseli ezt az ömlesztett anyagot, nem mellesleg fogyóeszköz is a kertben, ezért lényeges a frissítés. Ezen felül azonban természetesen a homok gyakran ideális különféle munkákhoz is!

“A homok lehet alapanyag is, viszont gondoljunk csak a gyerekekre, hiszen egy homokozónak biztosan nagyon örülnek majd”

Finom betonfelületek kialakításakor szintén jó döntés nyáron, de sokkal többször keresik térkövezéskor – ami szintén egy tipikus tavaszi-nyári munkavégzés –, hiszen különösen a folyami homok nagyszerűen alkalmas a térkövek közti fugák kitöltésére egyszerű besöprésen alapuló módszerrel. Mindezen felül ágyásokba, bizonyos virágok és növények esetén a homok szintén olyan ömlesztett anyag, ami különösen így tavasszal nagy mennyiségben elfogyhat még akkor is, ha csak frissítésre alkalmazzuk.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket