Milyen munkálatokra alkalmas a 15-ös zsalukő?

A 15-ös zsalukő a legkeskenyebb típusa a népszerű ömlesztett anyagnak. Hogy mégis mire használható fel a gyakorlatban?

Mire alkalmazható a 15-ös zsalukő?

A zsalukő bár nem nevezhető újdonságnak az építőanyagok piacán, azonban mégis az elmúlt néhány évben kezdett el igazán népszerűvé válni. Ennek az oka több tőről fakad, azonban sokan még mindig nem ismerik, hiszen közel sem tekinthető téglának vagy más klasszikus falazóblokknak, miközben béléstestként sem definiálható, inkább valahol a kettő között félúton helyezkedik el. Nagyon sok típusa ismert, melyek között általánosságban inkább csak méretbeli különbséget találhatunk. A zsalukövek kialakítása és formavilága ugyanis nem változik, ellenben szélességük tekintetében többféle változat is megtalálható belőlük a magyar piacon, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy más és más helyzetekben ideálisak, noha fontos kiemelni, hogy nincs általános szabály arra, hogy például a 15-ös zsalukő milyen helyzetekben alkalmazható kizárólagos formában.

A Békás Épker kínálatából is többféle méretben elérhető zsalukő ugyanis rengeteg helyzetben megállja a helyét, így mindig az adott munka dönti el, hogy melyik típusa lesz ideális a kérdéses feladat ellátására. Nyilván a méretkülönbségek az árcédulán is meglátszanak, de miután a zsalukő alapjaiban határozza meg, hogy milyen vastag és masszív betonfelület készülhet a segítségével, ezért mindig hallgassunk a szakértőkre annak érdekében, hogy kellően vastag betonalap készülhessen a segítségével. Az építőanyag ezen a téren nagyon becsapós, hiszen bennmaradó zsaluként működik, azaz ránézésre sokkal vaskosabbnak tűnhet majd a betonfelület, mint amekkora valójában lesz, hiszen maga a zsalukő nem tartóelem, így valódi szerkezetet csak a beletöltött vasalás és betonmassza biztosít számára.

A zsalukő nem falazóblokk és nem is hagyományos betonelem

Mivel sokan még mindig nem tudják, hogy pontosan mit nevezünk zsalukőnek – rengetegen a béléstesttel vagy a kerítéskővel keverik, melyek hasonlóak, a funkciójuk tekintetében sincs köztük túl nagy eltérés, azonban nem zsalukövek. Ezek az építőanyagok ugyanis nem klasszikus falazóblokkok, egyáltalán nem jellemzi őket tömör jelleg, inkább üreges kialakítás, ami azt a célt szolgálja, hogy ezekre a helyekre vasalás, illetve tömény betonmassza kerüljön, majd ennek a megszilárdulása biztosít nagy teherbírással rendelkező szerkezeteket minden irányból.

“Vegyük figyelembe, hogy a zsalukő önmagában nem használható, kelleni fog mellé más anyag is”

A zsalukő tehát önmagában nem alkalmazható egy építkezéskor, mindig kell hozzá vasalás és beton, cserébe azonban a belőle készült szerkezetek kifejezetten masszívak, de kellően látványossá is tehetők. A zsalukőből készült felület ugyanis vakolható, glettelhető, festhető, sőt burkolható is. Alkalmazhatóságát megkönnyíti a speciális kialakítás, aminek jóvoltából egyszerűen építhető, a sarokelemekkel és a végelemekkel pedig még az sem jelent gondot, hogy megfelelően zárjuk a sorokat. Nem véletlen, hogy a zsalukővel egyre több helyen találkozhatunk egy építkezésen, de utólagosan a kertben is nagy hasznát lehet venni. Lássuk azonban most konkrétan a legkisebb zsalukő típust, hogy hol lehet alkalmazni a legkönnyebben.

A 15-ös zsalukő felhasználása a gyakorlatban

Pincefalazat

A 15-ös zsalukő nem túl széles, hiszen amennyiben a zsalu méreteit levesszük, akkor alig 12-13-as betonfalak létesíthetők a segítségével, ami a teherhordás tekintetében nem túl kimagasló, azonban vannak olyan építmények, amikor elegendő lehet. Példának okáért egy kisebb nyaraló vagy egy hétvégi ház esetén nincs olyan nagy teher, ezért a keskenyebb zsalukőből is könnyedén létesíthető pincefalazat – akár még teherhordóként is. Nyilván a kialakításhoz nagyon erős vasalásra lesz szükség, illetve a kellő vízszigetelést egyaránt biztosítani kell, azonban kisebb ingatlanoknál ez a megoldás működőképes lehet.

Kisebb lábazatok (könnyűszerkezetes építményekhez)

A zsalukő manapság különösen népszerű lábazatok kialakítására. Ennek az oka, hogy nagyon könnyen, gyorsan és egyszerűen építhető. Bár a nagyobb lakóházak esetében elengedhetetlen a vastagabb típusok alkalmazása, melyek legalább 20-25 centiméternyi vasbetont képesek biztosítani, azonban könnyűszerkezetes építmények esetén, ahol nincs akkora súly, a 15-ös zsalukő is ideális választás lehet. Ha megfelelő lábazatot akarunk készíteni egy szerszámosnak, egy garázsnak vagy éppen egy kisebb nyaralónak, akkor felesleges a vastagabb és drágább megoldások közül válogatni.

Kerítéselemek

A lábazatok mellett nagyon gyakran alkalmazzák a zsalukövet kerítések építésekor is. Amennyiben a kerítés inkább dekorációs célzatot szolgálna, és nem valamilyen konkrét defenzív célzattal készül, akkor a 15-ös zsalukő is megfelelő választás lehet. Nyilvánvalóan ilyenkor jobban oda kell figyelni arra, hogy milyen egyéb díszítőelemek kerülnek majd rá a kerítésre, illetve a kapuoszlopok esetén is fontos odafigyelni a kialakításra, különös tekintettel abban az esetben, ha valamilyen nagyobb tömegű kaput szeretnénk alkalmazni. A vasalás és az erős betonmassza alkalmazása kerítéselemeknél is lényeges, ugyanakkor megfelelő kialakítás mentén egy nagyon tartós, mi több rendkívül látványos megoldás születhet, ami vakolható, burkolható, festhető és így tovább.

Kisebb támfalak

Nagyon általános felhasználási területe a zsaluköveknek a támfal kialakítása. Különösen szerencsés ebből a szempontból a sokféle méret, hiszen amennyiben csak egy kisebb dombocskát szeretnénk megfogni, vagy egy rézsűbe vájt utat tisztán tartani, megóvni a kimosódó földtől és egyéb szennyeződésektől, akkor nem szükséges a legerősebb zsalukövet választani és alkalmazni, a 15 centiméteres változat is bőségesen elegendő lesz hozzá. Ennek a feltétele azonban, hogy a vasalás az alaphoz csatlakozzon és megfelelően keresztül tudja szőni az összes zsalukövet.

Oszlopok kialakítása

Noha vannak kifejezetten oszlopok kialakítására szánt megoldások, azonban ha van megmaradó, esetleg valamilyen szélesebb, vaskosabb megoldásban gondolkozunk, akkor a 15-ös zsalukővel nagyon szépen lehet dolgozni ilyen esetekben is. Sőt, rendkívül erőteljes teherhordó hatással ellátott oszlopok kialakítására van lehetőség, hiszen a zsaluköveket négyzetesen, egymásra kötésben elhelyezve felépíthetjük a vasalással kialakított vázat, majd közben erős betonmasszával, szintén vasalva feltölthetjük azt egészen födémig, aminél erőteljesebb és masszívabb megoldást nehéz lenne más módon kialakítani.

“A zsalukövet több területen is felhasználhatjuk, akár pincék kialakításánál, lábazatoknál, kerítésnél vagy támfalaknál”

Kisebb ülepítők

Vidéken még mindig gyakran lehet szükség akár újépítésű ingatlanok esetében is ülepítők kialakítására, melyek betonozása különösen nehéz megfelelő zsalu és szaktudás nélkül. A zsalukővel azonban sokkal könnyebb dolgozni abban az esetben, ha ismerjük a módját, illetve megfelelő minőségű vasalást, illetve elegendő mennyiségű betonmasszát alkalmazunk a feladat elvégzéséhez. Nyilván a 15-ös zsalukő csak bizonyos mélység és méret esetében lehet jó döntés, de egy kisebb nyaralónál vagy hétvégi háznál, netán olyankor, ha biztosan csak 2-3 fő lakja majd életvitelszerűen az adott épületet, akkor garantáltan elegendő méretű ülepítő létesíthető a segítségével.

Lépcső

Lépcső vagy bármilyen lépcsőzetes kialakítású építmény esetén nagyon hasznos megoldás lehet a zsalukő alkalmazása. A 15-ös zsalukő például a kisebb lépcsők esetén garantáltan nem okoz majd csalódást, kellő kialakítással és vasalással nagyon masszív és kifejezetten kényelmes magasságú, illetve lépőfelületű lépcsők alakíthatók ki a segítségével, miközben rengeteg variálhatóságot és megannyi burkolási lehetőséget kínál annak érdekében, hogy az esztétika se szenvedjen csorbát.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket