Milyen munkálatokhoz alkalmazható a laposacél a gyakorlatban?

A laposacél egy rendkívül sokoldalúan felhasználható termék, aminek gyakran a ház körül is nagy használt vehetjük.

Mire használható a laposacél?

Az acéltermékekről általánosságban elmondható, hogy nem azok a tipikus építőanyagok, melyek mindennapi alkalmazásban vannak a ház körül. Sokan nem szeretnek házilagosan dolgozni az ilyen termékekkel, hiszen vágásuk, formázásuk, illetve hegesztésük rendszerint speciális eszközöket, illetve nagy szaktudást igényel.

A Békás Épker kínálatában rendkívül széles méretkategóriában elérhető laposacél azonban tipikusan olyan termék, amiből nem árt, ha van mindig a közelben néhány szál, noha azt azért nem árt tudni, hogy ezt az anyagot nem feltétlenül barkácsmunkákhoz találták ki. Éppen ellenkezőleg, a legfontosabb feladata a szerkezetépítésben van, de lássuk inkább egy kicsit konkrétabban, hogy miről van itt szó!

 Mi az a laposacél?

A laposacél egy melegen hengerelt, öntött bugából készült acéltermék, amit esetünkben lapos és hosszúkás, téglalap alakú elemekké nyújtanak. A folyamat során az anyag nemcsak felveszi az előírt formáját, de mindemellett folyamatos alakváltozással, illetve a belső mikroszerkezet átalakulással jár az egész.

Ez nagyon fontos tulajdonság a forgácsolással előállított acélelemekhez mérten. Amíg ugyanis a forgácsolt acél esetében a belső szerkezet változatlan marad, csak a külső formálódik, addig a hengerelés során a belső mikroszerkezet is jelentős mértékben módosul, ami természetesen nem feltétlenül jelent negatív tulajdonságokat, éppen ellenkezőleg.

A termékre jellemző, hogy mivel széntartalma 0,2 százalék alatt van, ezért kiválóan hegeszthető, nagyon jól hajlítható, ötvözetlen kialakításából fakadóan pedig ugyanolyan kémiai tulajdonságokkal büszkélkedhet, mint a nyersvas. A szilárdsága ugyanakkor lényegesen nagyobb, hála a mikroszemcsék egyenletesebb eloszlásának.

Nagy előnye, hogy rengeteg méretben elérhető, ezáltal mindig az aktuális munka igényeihez lehet igazítani, hogy milyen átmérővel rendelkezzen a laposacél, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy példának okáért egy korlát vagy egy ablakszerkezet kialakításához milyen méretű megoldást választunk.

A laposacél felhasználása a gyakorlatban

Hogy konkrétan milyen munkálatokhoz lehet előnyösen és hatékonyan felhasználni a laposacélt? A lehetőségek tárháza kis túlzással végtelennek minősül, de az alábbiakban összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat, illetve legáltalánosabbakat.

Acélszerkezetek kialakítása

Mi sem természetesebb annál, minthogy a laposacélt a legnagyobb mennyiségben a különféle acélszerkezetek kialakításához alkalmazzák. Az élet minden területén találhatunk kisebb vagy nagyobb mennyiségben ilyen szerkezeteket, melyek jellemzően a nagy teherbírásuk miatt fontosak, így például a hidak, a nagy raktárak, vagy a különféle ipari létesítményeknél alkalmazható specifikus szerkezetek nagy mennyiségben fogyasztanak laposacélt.

Épületszerkezetek kialakítása

Az imént részben már érintettük, de fontos külön is kiemelnünk, hogy a laposacél hatalmas mennyiségben kerül felhasználásra a különféle épületszerkezetek kialakításánál. Nem véletlenül, hiszen relatíve keskeny külső tulajdonságai ellenére rendkívül nagy szilárdság és tartósság jellemző rá, miközben akár a tetőszerkezetek kialakításakor sem vall kudarcot ez az alapanyag.

Hidak építése

Ha konkretizálni szeretnénk, akkor bátran kijelenthetjük, hogy az épületszerkezetek mellett a hidak fogyasztják a legtöbb acélt, hiszen még a modern hídépítésben is az egyik legfontosabb alapanyagnak tekinthető az acél, azon belül is a laposacél. Különösen lényeges olyan helyzetekben, ahol kis helyszükséglet mellett van szükség kimagasló tartósságra, illetve jelentős teherbírásra.

Lépcsők kialakítása

Nagyon sok esetben alkalmaznak laposacélt akkor is, ha lépcsők kialakítására van szükség. Ennek az oka, hogy a kérdéses acélelem rendkívül jól formálható, a megfelelő szakember kezében elképesztően látványos, teljesen egyedi szerkezetek is kialakíthatók belőle ízléses vágások, formák, hegesztések, illetve természetesen megfelelő bevonatok, esetleg festés mellett. Kifejezetten ideális megoldás kültéri és beltéri lépcsők esetében is.

Korlátok kialakítása

A lépcsők mellett a korlátok esetében is tartós, nagy teherbírású és esztétikus megoldás lehet a laposacél alkalmazása. Itt is fontos kiemelni, hogy önmagában a laposacélból nem készül korlát, más acéltermékek kiegészítésével együtt lehet elérni vele nagyon optimális hatást, ugyanakkor hozzáértő kezekben igencsak látványos megoldások, vágások, formák, hegesztések érhetők el a segítségével, méghozzá nemcsak kültéren, hanem beltéren is.

Áthidalás

Bár áthidalóként gyakrabban alkalmaznak erősebb, vaskosabb acéltermékeket, azonban a laposacél a keskeny kialakítása ellenére annyira masszív alapanyag, hogy ilyen esetekben is kiváló választás lehet. Különösen akkor, ha minimális teherbírásra van szükség, esetleg meglévő áthidalók megerősítésére, a homogenitás növelésére és így tovább.

Kerítések építése

Nem elhanyagolható tulajdonsága a laposacélnak, hogy nemcsak nagyon jól formázható, hanem mindemellett a megfelelő kezeléssel rendkívül időtálló alapanyag is egyben. Ennek megfelelően tökéletes megoldás lehet például kerítések építéséhez. Bár önmagában is nagyon látványos megoldások érhetők el vele akár konkrét kerítések, akár kapuk vagy dizájnelemek tekintetében, ugyanakkor a laposacél az esetek döntő többségében inkább a kerítés szerkezeti kialakításában játszik nagy szerepet.

Azt azonban érdemes kiemelni, hogy sokszor vastagabb laposacélt használnak kovácsoltvasként eladott kerítések kialakítására is, hiszen a vékony elemek nagyon könnyen formálhatók, tekerhetők, hajlíthatók és csipkézhetők. Utóbbi megoldásokat nevezzük szaknyelven mángorlásnak, amit jellemzően a jó minőségű laposacéllal lehet kivitelezni a legkönnyebben, noha természetesen más acéltermékek is ideálisak erre a célra.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket