Milyen hosszú a polisztirol élettartama?

A polisztirolszigetelés rendkívül fontos egy épületnél, de vajon milyen hosszú élettartamot várhatunk tőle?

Számtalan kutatás és statisztika igazolta a múltban, hogy beszéljünk akár régi-, akár újépítésű házakról, a hőszigetelés alkalmazása elengedhetetlen a maximális komfort kialakításához, ami mellett ez az extra réteg még bizonyos költségeink csökkentésében is nagyon fontos szerepet játszhat. Mivel a hőszigetelés nem egy jelentéktelen befektetés, rengeteg emberben felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hosszú élettartammal lehet számolni egy polisztirol rendszer esetén?

Az ugyanis köztudott, hogy egy polisztirol hőszigetelés képes alig néhány év alatt megtermelni az árát, de vajon utána hány évig takaríthatunk meg vele nagyobb összeget a fűtési és hűtési költségek tekintetében? Ennek a kérdésnek jártunk utána az alábbiakban!

Akár 75 év is lehet a hasznos élettartam

Amit talán a legfontosabb tudni a polisztirolszigetelésről, hogy egy rendkívül szívós és tartós műanyagról beszélünk, ami megfelelő felhelyezés esetén – tehát a szerkezet például nem kapott, illetve utólag sem kaphat vizet –, kis túlzással örökösnek nevezhető. Ez nyilván némileg túlzásnak tűnik, hiszen semmi sem örökös, ellenben azért állítják sokan ezt a polisztirolszigetelésről, mert kutatások igazolják, hogy teljes élettartama garantáltan kitart majdnem egy emberöltőig, de sokan úgy vélik, hogy még azt követően is.

Természetesen egy hőszigetelésnek nemcsak a formáját, az állagát és a szerkezetét, hanem hővezetési tulajdonságait is meg kell tartania, amivel kapcsolatban külföldi vizsgálatok igazolják, hogy az első polisztirol lapok, melyeket mintegy 40 évvel ezelőtt gyártottak, szinte ugyanolyan hővezetési tényezőkkel rendelkeznek, mint a frissen készült darabok. Nem sok különbséget tapasztaltak mindemellett a szilárdsági tényezők tekintetében sem, a felmérések szerint ugyanis az egykori első polisztirol lapok alig 7 százalékkal tűntek gyengébb képességűnek ezen a téren, egy a gyártósorról frissen legördült darabhoz viszonyítva.

Ezek, és a mesterséges öregítéssel elvégzett tesztek alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a ma gyártott modern EPS lapok élettartama akár a 75 évet is meghaladhatja majd, ami egyenesen elképesztő értéknek tekinthető. Sőt mi több, ezt az időtartamot úgy kalkulálták, hogy ennyi ideig garantáltan nem változnak meg a polisztirol lapok szigetelési tulajdonságai, tehát ha minimális romlással, de még 75 év után is képesek lesznek betölteni szerepüket.

Az épület sem tart addig, mint a szigetelés

Hogy a fenti adatok alapján miért nevezi sok szakember örökösnek a polisztirolszigetelést, azt egy hétköznapi példával lehetne érzékeltetni: 75 évig rendszerint egyetlen lakóház sem húzza ki alapos renoválás és homlokzaterősítés nélkül, ezáltal magának az épületnek az élettartama lesz kevesebb.

Bár ma már annyit fejlődött a szigeteléstechnika, hogy ez a probléma nem léphet fel, de 20-25 évvel ezelőtt a hőszigetelés kapcsán általánosságban elfogadott volt az 5 centiméteres polisztirol alkalmazása. Mint köztudott, ez nagyon kevés, így ezeknél az épületeknél értelemszerűen fontos lehet felhúzni egy extra réteget a homlokzatra a kívánt hatás érdekében. Ezt csak azért emeltük ki, mert a korabeli, mondhatni első hőszigetelő rendszerekre a fenti adatok egy része nem vonatkozik, noha a polisztirol élettartama természetesen ebben az esetben sem rosszabb, egyedül a hatás tekintetében vannak jelentős különbségek a modern szerkezetekhez képest.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket