Milyen cementet válasszunk kültéri betonozáshoz?

A megfelelő cement kulcsfontosságú a strapabíró kültéri beton előállításához, de önmagában nem minden.

Cementválasztás kültéri betonozáshoz

Családi házak felépítésénél és felújításánál a beton még mindig az egyik leginkább időtálló, költséghatékony és egyszerűen kivitelezhető megoldás, ami már hosszú évtizedek óta biztosítja otthonaink megfelelően masszív hátterét. A betonozás gyakran élethosszig elkíséri egy családi ház tulajdonosait, hiszen amint az ingatlan elkészült, a legtöbben a kültéri járófelületek és egyebek kialakításakor szintén a betont választják alternatívaként. Sőt mi több, ezek a felületek még helyes kialakítás esetén is gyakran igényelnek utólagos javítási munkálatokat, hogy az esztétikát meg se említsük. Emiatt különösen a kültéri betonozáskor sokan vágnak bele önmaguk a kivitelezésbe, hiszen a többség nem fogad mesterembert egy-egy betonfelület kialakításához vagy egy betonjárda javításához, különösen abban az esetben, ha arra nem házat építünk majd, illetve nem lát el valamilyen fontosabb feladatot.

Nyilvánvalóan a saját kivitelezésnek megvannak az előnyei és a hátrányai, azonban utóbbiak közül a leginkább azt kell kiemelni, hogy a szakszerű kialakítás hátterét minden esetben meg kell ismerni, el kell sajátítani. Ez nyilván nem akadályozza meg azt, hogy a későbbiekben az általunk készített betonfelületek megrepedezzenek, vagy minden felsöprést követően egy nagy lapát betonpor keletkezzen a felületen. Megfelelő rutinnal nyilván ezek is elháríthatók, de mivel a körülmények legalább annyira meghatározó tényezők a betonozás alkalmával, ezért még a legjobbakkal is megesik, hogy ilyen utólagos problémák felmerülnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelnünk a kültéri betonfelületek kialakításakor. Éppen ellenkezőleg, ez rendkívül lényeges, sőt mi több, az egyik legalapvetőbb dolog a megfelelő kötőanyag kiválasztása lesz, hiszen a Békás Épker kínálatából is többféle cement közül válogathatunk magunknak.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő cementet kültéri betonozáshoz?

Beszéljünk akár egy kültéri járófelületről, akár valamilyen más egyéb betonfelület kialakításáról, ha nem beltéren alkalmazzuk majd a keletkező betonmasszát, akkor az a legfontosabb szempont, hogy olyan cementet válasszuk, amiből egy gyorsan és könnyedén bedolgozható keverék készíthető. A cél ugyanis a kültéri betonozáskor, hogy biztosított legyen a beton esetében a magas kezdeti- és végső szilárdsága is, miközben egyaránt lényeges odafigyelni az alacsony zsugorodásra. Azért olyan lényeges mindez, hogy ezzel biztosítani tudjunk a beton számára olyan tulajdonságokat, minthogy a felület sokáig repedésmentes maradhasson, jól ellenálljon az időjárás viszontagságainak, mindemellett már a kialakítást követő napon bátran terhelni lehessen, ami egy autóbeálló vagy egy leendő garázs esetén különösen fontos.

Amennyiben ilyen tulajdonságokat akarunk elérni, akkor a megfelelő cement kiválasztására nagy gondot kell fordítani. Ebből a szempontból a CEM II/B-S 42,5 N vagy a CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N cementtermékek lehetnek ideálisak, amelyek zsákos kiszerelésben érhetők el, és jellemzően 25 kilogrammos csomagolásuknak köszönhetően nagyon pontosan kiszámítható velük az anyagigény, sőt a logisztikát sem nehezítik meg. Mindkét cementtípus könnyedén beszerezhető Magyarországon – előbbit jellemzően a váci-, utóbbi a beremendi gyár készíti, de más gyártóktól is elérhetünk ilyen tulajdonságú cementeket –, és mindegyikre jellemző, hogy mind a korai-, mind a végszilárdságuk nagyon magas, úgynevezett autogén zsugorodásuk pedig elhanyagolható, ezért minden esetben kellően optimális hátteret nyújtanak ahhoz, hogy a kialakított járófelületek nemcsak néhány hónapig, hanem hosszú éveken át megfelelő minőségben el tudják látni a feladatukat.

Hazánkban egész szerencsésnek érezheti magát aki cementet szeretne vásárolni, hiszen nagy választékról beszélhetünk

A Magyarországon elérhető cementek mindegyike kimagasló minőségű, hiszen a gyártók folyamatosan ellenőrzik tulajdonságaikat és jellegzetességeiket, így biztosítva, hogy a belőlük készített cementfelületek hosszú-hosszú évtizedeken keresztül képesek legyenek kiszolgálni a felhasználókat. Az itthoni cementek kizárólag olyan anyagokból állnak, amelyeket a gyártók fel is tüntettek a zsákokon, ezáltal egészségre káros hatással nem számolhatunk, a cement nyugodt szívvel alkalmazható olyan helyen is, ahol kisgyermekek találhatók, vagy a közvetlen közelében életmódszerű lakhatás zajlik.

Mennyi cement kell a kültéri betonhoz?

A kültéri betonozáshoz alapvetően nem kell rengeteg dolog. A legfontosabb a cement mellett a víz és a megfelelő szemcsenagyságú sóder – ennek kiválasztását mindig az adott felület határozza meg –, hiszen ezek az összetevők adják a beton alapját. Ezen felül természetesen szükség lehet még különféle kiegészítőkre, így példának okáért egy betonkeverőre, egy-két talicskára és kéziszerszámokra – mint például a kőműveskanálra vagy a vízmértékre –, de a felület függvényében más egyebekre is. Amennyiben nagyon precíz munkát akarunk végezni, a megfelelő zsaluzás mellett döngölő fára vagy elektromos tűvibrátorra is szükségünk lehet, sőt gondoskodnunk kell az utókezelésről valamilyen fóliával vagy locsoló berendezéssel.

Hogy mégis mennyi cementre lesz szükségünk ahhoz, hogy megfelelő minőségű kültéri betont kapjunk? Vegyünk 1 köbméter tömör alapbetont, aminek az előállításához például a CEM II/B-S (V-LL) 42,5 N típusú cementet szeretnénk felhasználni, méghozzá maximum 4-5 százalékos nedvességtartalommal rendelkező sóderrel. Ilyenkor egy zsák cement maximum 70 kilogrammnyi sóder megkötésére ad lehetőséget, méghozzá legalább 6-6,5 liternyi víz társaságában. Ebből következik, hogy ha egy köbméternyi betonfelületről van szó, akkor ahhoz már 1200 kilogrammnyi sóderre, 110 liter vízre és 425 kilogramm cementre lesz szükségünk. Fontos kiemelni, hogy ezek természetesen csak javasolt mennyiségek, mondhatni iránymutató számok, hiszen a külső tényezők nem befolyásolják. Ilyen külső tényező például az időjárás, hiszen esős vagy párás időben gyakran kevesebb víz kell, de érdemes óvatosan bánni ezzel akkor is, ha a sóder vagy a homok sokkal nedvesebb, mint általában. Esős napok és hetek után ez gyakran okozhat problémákat, de még inkább kellemetlen meglepetéseket.

Hasznos gyakorlati tanácsok betonozáshoz

Amennyiben minden alapanyag a rendelkezésünkre áll, és mindent előkészítettünk a munkálatokhoz – szerszámok, alapok, zsaluk és így tovább –, csak akkor álljunk neki a tényleges munkának, hiszen ellenkező esetben az eltérő időpontokban felvitt betonfelületek kötése és stabilitása között komoly eltérés mutatkozhat. Különösen járdák és nagyobb felületek esetén gondoskodjunk a csapadékvíz megfelelő elvezetéséről, ezért a betonfelületeket – fedés nélkül – mindig lejtessük valamelyik irányban. Kiterjedtebb felületeknél ne felejtsük el a betonvasak alkalmazását, melyeket úgy helyezzünk a betonba, hogy egymáshoz megfelelően csatlakozni tudjanak. Mindig ügyeljünk a tömörítésre, valamint arra is, hogy az utókezelés ne maradjon el.

Ne felejtsük el a megfelelő utókezelést betonozás során

A betonszerkezet megfelelő utókezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy kellően stabil és masszív felület születhessen. A betonban lévő víz ugyanis túl hamar kipárologhat, ha nem öntözzük, aminek jóvoltából nem tud cementkötés kialakulni, a beton ezért elveszíti szilárdságát és tartósságát egyaránt. A beton megrepedésének oka ugyanis jellemzően a nagy vízveszteség, ezért a kiszáradástól még hosszú napokig meg kell óvnunk a betonfelületet. Ehhez a folyamatos locsolás mellett jó alternatíva lehet a takarítás, de legyünk óvatosak, mert a túlöntözéssel többet árthatunk, mint használhatunk neki.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket