Milyen alapozási hibák keletkezhetnek egy családi ház esetén?

Bár egy családi ház felépítésében rengeteg kulcsmomentum található, a minőségi alap azonban alighanem a leglényegesebb.

Általános alapozási hibák

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy egy építkezéskor csak a látható elemek azok, melyekre a kivitelezés tekintetében nagy figyelmet kell fordítani. Mivel a ház alatt meghúzódó alap normál esetben egyáltalán nem látható, ezért csak nagyon kevesen figyelnek oda rá, márpedig ha ezen a ponton valami probléma merül fel a későbbiekben, akkor annak az orvoslása egyrészt óriási összegeket emészthet fel, másrészt pedig akár még a teljes épületet is lakhatatlanná teheti.

Milyen alapozási hibák keletkezhetnek egy családi ház esetén?

Egy lakóház esetében az alapozási hibák több dologra vezethetők vissza, így az építőanyag minőségével nem kalkulálva a legtöbbször tervezési- vagy kivitelezési hiányosságok állnak a háttérben. Ezeket vizsgáltuk meg az alábbiakban egy kicsit aprólékosabban is!

Tervezési hibák

A családi ház alapozásához kapcsolódó tervezési hibák rendszerint abból fakadnak, hogy a tervező gyakorlatilag nem tett eleget a kifizetett pénzért járó kötelezettségeinek, vagyis nem látogatott el a helyszínre, de ha mégis feltérképezte azt, akkor statikailag nem vizsgálta meg a talaj tulajdonságait, ezáltal az egész házat rossz alapokra tervezte. A kivitelezési hiányosságok részben már ebből következhetnek, de nemsokára rávilágítunk arra, hogy ettől teljesen függetlenek is lehetnek.

Az alap alultervezése azért nagyon veszélyes, mert ha a lakóház fundamentuma nem éri el a szükséges mélységet, akkor a későbbiekben könnyedén süllyedés léphet fel, amitől a falak megrepedezhetnek, extrém esetben pedig akár még a ház is lakhatatlanná válik. Nagyon lényeges például, hogy a homokosabb talajon mélyebbre kerüljön az alap, de a szikár, sziklás talajszerkezetnél nincs szükség arra, hogy eltérést mutassanak a tervrajzok. A ház alapja akkor ideális, ha a talajszinthez mérten legalább 80 centiméteres mélységbe kerül, hiszen ez már jóval a fagyhatár alatt helyezkedik el, és elég nagy tömörség alakítható ki ahhoz, hogy a lakóházat nagy teherbírású, süllyedésmentes felületre húzhassák fel a kivitelezők.

Kivitelezési hibák

Mint az imént már említettük, a kivitelezési hibák több tőről fakadhatnak, ezáltal előfordulhatnak olyan esetekben, ha a kőművesek eltérnek a tervrajzban foglaltaktól, de nem ritka, hogy eleve a tervek voltak rosszak. Gyakori probléma ezen a téren, hogy a változó mélységű alapnál rosszul kerül kialakításra az alsó sík. Ilyen speciális alapozásra rendszerint részleges pincézéskor kerül sor, de lejtős építési terület esetén szintén nagyon fontos ez a speciális megoldás. Bármelyik eshetőség is áll fenn, az alap alsó síkjának mindig vízszintesnek kell lennie, a lépcsőzésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha azt a talaj összetétele lehetővé teszi. Amennyiben egy részleges pincézéssel ellátott családi háznál az alapot lépcsőzés nélkül alakítják ki, az épület akkora súllyal nehezedik majd az instabil fundamentumra, hogy süllyedni kezd, ezáltal a falszerkezeten kisebb-nagyobb repedések keletkeznek.

Milyen alapozási hibák keletkezhetnek egy családi ház esetén?

Szintén a kivitelezési hibák sorát erősítik a betonozáshoz kapcsolódó hiányosságok - akár a munkálatok, akár a felhasznált alapanyagok terén -, vagyis ha a kivitelező megpróbál spórolni az anyaggal, és silány minőségű betonból önti ki az alapot. A rossz arányok vagy éppen a cement kispórolása egyaránt súlyos problémákhoz vezethetnek, de olyan apróságok is süllyedést idézhetnek elő, ha az alap kiásásakor a markológép túl mélyre nyúl, és ezt az extra mélységet nem több betonnal próbálják pótolni, hanem a kiemelt földmennyiség egyszerű visszatöltésével. Ilyenkor hiába kerül bedöngölésre az alap, a beton eleve laza szerkezetre kerül, és hiába köt meg, a fokozatos terhelés miatt a falszerkezet akár évek múltán is jelentősen megrepedhet miatta.

Az alapozásból fakadó bármilyen probléma ugyanis megjelenik az épület homlokzatán még akkor is, ha vastag hőszigetelő réteg kapott helyet rajta, hiszen süllyedéskor minden elmozdul, nemcsak a betonozott téglák, hanem az egymáshoz illesztett szigetelőlemezek között is rés keletkezik. Természetesen a problémára több megoldás létezik, ezáltal az alapszerkezet megerősítése a leghatásosabb, de ilyen esetben a munkálatok akár több millió forintot is felemészthetnek, tehát érdemes inkább a tervezéskor és az alapozáskor odafigyelni a megfelelő minőségre.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket