Mikor rendeljünk földnedves betont?

Ha betonozni szeretnénk, a saját keverés helyett kényelmesebb és egyszerűbb alternatíva a földnedves beton választása.

A földnedves beton alkalmazása

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a betonozáshoz kizárólag mixerkocsi tud készbetont szállítani, ami alapozáshoz például kitűnő megoldás, de vannak olyan esetek, amikor sokkal szárazabb masszára van szükségünk, amit gyakorlatilag csak a helyére kell termelni, döngölni és hagyni kiszáradni.

Erre a célra a mixerbeton helyett sokkal költséghatékonyabb megoldásnak tekinthető a földnedves beton választása, amit sok esetben csak meg kell permetezni egy kis vízzel, átforgatni keverővel vagy lapátokkal, és már mehet is a helyére. Hogy mikor rendeljünk földnedves betont?

Ha nem tudunk ömlesztett anyagot és cementet tárolni

A betonozáshoz alapvetően három fontos alapanyagra van szükség, melyek közül kettő nem található meg minden háztartásban, konkrétan a sóder és a cement. Egy kisebb járdához vagy egy kiülőhöz értelemszerűen nincs szükség túl sok alapanyaghoz, de amennyiben egy lakásfelújítás közepén állunk, esetleg egy nagyobb, 50-60 négyzetméteres felületet szeretnénk lebetonozni és aljzatot húzni rá, akkor komoly gondjaink akadhatnak a sóder és a cement tárolásából.

Ilyen esetekben ugyanis 5-10 köbméter sóderre és rengeteg zsák cementre lesz szükségünk, melyek közül a sóder tárolása talán a legkevésbé körülményes, hiszen kertes házban élők számára mindig van egy kevés hely, amit fel lehet szabadítani – még ha utána helyreállítás is szükséges –, de a cementet már egyetlen éjszakára sem szabad kint hagyni fedetlen helyen vagy csak úgy a fűbe ledobva, mert azonnal használhatatlanná válik.

Ezeknek az alapanyagoknak a tárolása tehát okozhat fejtörést, az olyan kellemetlenségekről nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha valamelyikből túl sokat, esetleg túl keveset rendeltünk ki magunknak. A földnedves beton ebből a szempontból sokkal egyszerűbb, a helyszínre szállítást követően csak leborítják a felhasználási hely közelébe, majd onnan egy kis átmozgatás, esetleges nedvesítés után rögtön felhasználható lesz.

Ha nem ismerjük a betonkeverés módját

A betonkeverés a közhiedelemmel ellentétben nem úgy működik, mint a homokvár építése, azaz nem szabad a hasunkra csapást követően kimérni az alapanyagokat, nagyon fontos lesz hozzá ismerni az alapszabályokat, hiszen sem a cementből, sem a sóderből, sem a vízből nem szabad túl sokat vagy túl keveset beletenni a masszába, mert az negatívan befolyásolhatja a kötés minőségét.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a megszáradt betonfelületek idő előtt málani és repedezni kezdenek, ami egy házalap vagy egy aljzat esetében rengeteg kellemetlenséget, több millió forintos kárt is okozhat, ha javításra lesz szükség. Ilyen probléma azonban a földnedves betonnal garantáltan nem fordulhat majd elő! Ezeket a száraz masszákat ugyanis nagyon pontosan, állandó keverési arány mellett állítják össze, így biztos, hogy nem lesz egyik keverés ilyen, a másik pedig olyan összetételű, ami negatívan befolyásolhatja a felületkialakítások homogenitását.

Ha biztosan jó minőségű végeredményt szeretnénk

Az előző pontban már utaltunk rá, de fontos külön is kiemelni, hogy a földnedves beton a minőség tekintetében sokkal magasabb szintet képvisel, mint amikor az emberek otthon próbálnak meg minden egyes keveréskor ugyanannyi vizet, sódert és cementet tenni a betonkeverőbe. Kezdetben talán még sikerülhet, azonban egy komplett építkezés során akár több száz keverésre is szükség lehet, és elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön homokszem a gépezetbe.

Itt most bátran felkiálthatnak sokan, hogy „de hát régen is így csinálták”! Valóban, azonban tudni kell, hogy a régi épületeket egyrészt vagy nem tervezték évszázados használatra, vagy egészen más technikával dolgoztak, mint manapság, ezáltal mélyebb alapokat ástak, kevésbé terhelték azokat, mint manapság, sőt eltérőek voltak az igények is. Emiatt a régi és az új építkezéseket össze sem lehet hasonlítani egymással!

Ha szeretnénk gyorsan végezni a munkával

Egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hogy a földnedves betonnal rendkívül gyorsan lehet haladni, hovatovább elegendő kettő-, maximum három ember ahhoz, hogy akár 5-10 köbméter is bedolgozható legyen néhány óra leforgása alatt. Ennek az oka, hogy a földnedves betont a kiszállítást követően azonnal fel lehet használni, nem lesz szükség vizezésre vagy egyéb teendőkre, csak fel kell merni egy talicskába és eljuttatni a felhasználási helyére, ahol a kőműves azonnal dolgozhat vele.

Ennél gyorsabb mód jelenleg nincs a betonozásra – kivéve nyilván a mixerbetont, amit szivattyúval azonnal a helyére lehet pumpálni –, a folyamatot pedig több tekintetben is meggyorsíthatjuk, például azzal, ha időre rendeljük a földnedves betont, és azonnal el tudjuk kezdeni a betermelést. Ezt az ömlesztett anyagot ugyanis értelemszerűen nem lehet állni hagyni, néhány óra után már egy kis nedvesítést – inkább csak párásítást – és átforgatást igényel.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket