Mikor lehet javítani, és mikor van szükség az ereszcsatorna teljes cseréjére?

Az ereszcsatorna minden ingatlan vízelvezetésének fontos darabja, ezért állapotára ajánlott erősen odafigyelni!

Ereszcsatorna cseréje vagy javítása

Az ingatlanok szerkezeti épségének megőrzése kapcsán rendkívül fontos tényező a megfelelő vízelvezetés biztosítása. Ennek az egyik leglényegesebb eleme az ereszcsatorna, mely típusának és felszerelésének függvényében az év minden időszakában óriási terhelésnek van kitéve. Télen a hónak és a fagynak kell ellenállni, az átmeneti időszakokban a folyamatos nedvességnek, míg nyáron az óriási monszunesőknek, valamint az állandó UV-sugárzásnak. Egy idő után tehát minden ereszcsatorna tönkremegy, elrozsdásodik, megvetemedik, kilyukad, és ezzel az esővíz olyan helyre kerülhet, ami kárt tehet a lakás tető- vagy falszerkezetében. Hogy mikor kell javítani vagy teljes egészében kicserélni az ingatlanra felkerült ereszcsatornát?

Amikor elegendő a kisebb javítás

Az ereszcsatorna meghibásodása rendszerint folyamatos állapotromlás eredménye. Bár vannak kivételek, például amikor a tetőről lezúduló nagy hó megnyomja és eldeformálja, de egyébként rengeteg olyan, folyamatosan jelentkező hibával és hiányossággal találkozhatunk, amit időben felismerve könnyen és egyszerűen javíthatunk. Tipikus apró, de rengeteg kellemetlenséget okozó hibajelenség, amikor a ragasztás, forrasztás vagy szegecselés nélküli elemek egyszerűen szétcsúsznak, a víz pedig átszivárog közöttük, ami a homlokzat teljes elázását eredményezheti. Ilyenkor néha elegendő, ha csak egyszerűen összetoljuk az elemeket, de sokszor szükség lehet forrasztásra, szegecselésre, vagy speciális ereszcsatorna ragasztó használatára.

Szintén a kisebb javítások közé sorolható, amikor a nyitott csatornák valamiért eldeformálódtak. Ez azt jelenti, hogy elveszítették természetes alakjukat, így nagyobb esőzés során például a gyorsan áramló vizet nem tudják megfelelően elvezetni, ami szintén beázásokhoz vezethet. Ilyenkor egy kis drótdarabbal összehuzathatjuk a csatornát, ami akár további néhány évig biztosíthatja a tető vízelvezetését. Gyakori, de házilagosan is orvosolható hibák kötődnek gyakran a csatornavasakhoz is. Bár ezek nehezen deformálódnak, ellenben nagyon könnyedén rozsdásodnak, amit egy kis csiszolással és ezüstszínű – vagy a csatornához illeszkedő árnyalatú – festék felfújásával könnyedén ellensúlyozhatunk. Filléres javítás, de az esztétikát és a tartósságot is növelhetjük vele. Ezen felül a csatornavasak végén található egy könnyedén hajlítható lemez, mely az ereszt hivatott a helyén tartani. Ez a kiegészítő gyakran eltörik, amivel a teljes vaselem cserére szorul. Ehhez nem kell feltétlenül bádogos segítségét kérni, hiszen rendszerint csak két csavar tartja az egészet, vagyis cseréje még akkor sem több 10-15 percnél, ha korábban még soha nem csináltunk ilyesmit.

Amikor elengedhetetlen az ereszcsatorna cseréje

Nyilvánvaló, hogy az ereszcsatorna cseréjére akkor van szükség, ha az már nem tudja ellátni megfelelően a feladatát, vagy annyira fontos számunkra az ingatlan esztétikai értéke, hogy az elrozsdásodott ereszek kapcsán is azonnal újat szeretnénk vásárolni. A rozsda normál esetben azonban akkor okozhat csak jelentős problémát egy csatornánál, ha az teljesen kilyukasztotta az anyagot, vagyis a vizet már nem tudja megtartani és elvezetni, hanem átszivárog vagy keresztülfolyik rajta, ami kellemetlen beázásokat eredményezhet.

Szintén elemcserével kell orvosolni a hiányzó kiköpőket, hiszen ilyenkor a csatornában lezúduló víz olyan erővel csapódik vissza a járdáról a lábazatra, hogy amiatt a fal nedvesedni kezd majd. Egy nedvesedő fal márpedig sokkal súlyosabb és költségesebb problémákat idézhet elő, mint egy kiköpő elemének cseréje, ami szakember bevonásával is pár ezer forintos tétel csupán.

Az elhangzottakon felül a teljes ereszcsatorna cseréjére akkor kell sort keríteni, ha valamilyen külső hatásból kifolyólag teljesen eltörött vagy eldeformálódott. A tetőről lezúduló hó például komoly károkat tud tenni a csatornában, de más külső tényezők is akadnak ebből a szempontból. Értelemszerűen a cserét érdemes mindig szakemberre bízni, hogy az új elemek hosszabb távon is el tudják látni otthonunk biztonságos vízelvezetését.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket