Mikor jó választás a beton válaszfalelem?

Hogy mire lehet használni a beton válaszfalelemeket? Aktuális cikkünkben ezt a terméket állítottuk a középpontba!

A beton válaszfalelem felhasználása a gyakorlatban

Egyre több olyan betontermék jelenik meg a piacon, mely kifejezetten egy adott feladat specifikált elvégzésére alkalmas. Ma már nem kell fáradtságos munkával zsalurendszereket kialakítani például akkor, ha egy árkot készítenénk, elegendő csak kiválasztani hozzá a megfelelő elemeket, és egy munkagép segítségével alig néhány óra alatt készen is lehet a tartós vízelvezető.

Természetesen vannak olyan termékek a palettán – mint például a Békás Épker kínálatában is megvásárolható beton válaszfalelem –, melynek a felhasználhatósága elsőre talán nem olyan egyértelmű, mint a támfalnak, a járdalapnak vagy a pincefalazónak. Ezért gondoltuk úgy, hogy az alábbiakban most alaposabban is bemutatjuk a beton válaszfalelem gyakorlati felhasználását, hiszen biztosan sokan lesznek, akik csak most ismerik fel, hogy nekik is éppen erre van szükségük egy aktuális probléma megoldásához.

Mi az a beton válaszfalelem?

Mint a neve is mutatja, a beton válaszfalelem egy betonból készült, szerkezetépítésre és szerkezetkialakításra alkalmas építőelem, mely hasonló anyagból áll, mint például a zsalukő. Ahhoz mérten azonban sokkal tömzsibb kialakítással rendelkezik, eltérő felépítése mellett viszont speciális nútokkal és élekkel képes csatlakozni a főfal elemeihez, így teljesen biztonságos felépítményeknek tekinthetők.

Üreges szerkezetek, melyek ennek köszönhetően kielégítő hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, noha egy 10-12 centiméteres vastagságú válaszfaltól természetesen egyik tekintetben sem kapunk túlzottan kielégítő megoldást. Emiatt lakóházakban csak bizonyos helyiségek esetén alkalmazandó, de akkor nemcsak költséghatékonyság jellemző rá, hanem a gyors és könnyed építhetőség is.

A beton válaszfalelem gyakorlati felhasználása

Rendkívül sokoldalú építőanyag révén a beton válaszfalelemek gyakorlati felhasználása több tőről fakad. Lássuk az alábbiakban, hogy milyen esetekben lehet jó megoldás!

Önhordó válaszfal

Az egyik leggyakoribb felhasználási módja a beton válaszfalelemeknek már a nevükben is megmutatkozik. Ezek a kiegészítők ugyanis tökéletesen alkalmasak önhordó válaszfalak felhúzásához. Ráadásul bármilyen környezetben megállják a helyüket, ezáltal legyen szükség rájuk lakókörnyezetben, egy üdülőben vagy hétvégi házban, valamilyen közösségi épületben, esetleg ipari- és mezőgazdasági célzattal felépített ingatlanban.

Mikor jó választás a beton válaszfalelem?

Fontos, hogy az önhordó fal nem teherhordó fal, tehát csak és kizárólag olyan válaszfalak építhetők belőle, melyeknek nem kell nagy súlyt elviselniük, hiszen ebben az esetben vastagabb betonblokkok, téglafalak kialakítására lesz szükség. Leginkább azért alakíthatók ki önhordó megoldásként, mert olyan a kialakításuk és a méretük is, hogy tökéletesen illeszkednek a főfali elemekhez.

Akár építkezéskor, akár utólagos alkalmazáskor, de a kérdéses elemek tökéletesek a belső válaszfalak jó kialakításához. Hogy miért jobb, mint a tégla? Nem jobb, de ha a falszerkezet is betonalapú, akkor sokkal biztonságosabb, masszívabb választás, amivel ráadásul könnyen és gyorsan lehet dolgozni.

Kiváló tetőterek beépítésekor

Noha ezen a téren egyre gyakoribb és egyre népszerűbb alternatívát jelent az Ytong tégla, azonban a beton válaszfalelem is kitűnő abban az esetben, ha tetőterek beépítése a célunk. Ennek az oka nem más, minthogy kifejezetten vékony válaszfalakat lehet létesíteni belőle, méghozzá úgy, hogy közben teljesen önhordók, biztonságosak, és kellő stabilitást adnak. Egy gipszkarton szerkezethez képest legalábbis jelentős mértékben.

Különösen előnyösek ilyen esetekben a súlyuk miatt, hiszen dacára annak, hogy betontermékről beszélünk, a zsalukőhöz hasonlóan egyáltalán nem tekinthetők túl nehéznek. Közkedveltségüket az adja, hogy egy gipszkartonhoz vagy Ytonghoz mérten egyszerűbbek lesznek a belsőépítészeti munkák, nem okoz majd gondot például egy fali szekrény, egy polcrendszer vagy éppen egy egyszerű kép felhelyezése.

Szigetelésvédő falszerkezetekhez is ideális

Nagy előnye a beton válaszfalelemnek, hogy elég keskeny a különösebb helyveszteséggel történő építkezéshez, ellenben mégis kellően stabil falak létesíthetők belőle. Ennek köszönhetően különösen jól alkalmazhatók olyan esetekben, amikor csak azért van szükség egy falszerkezet kialakítására, amikor azzal például egy szigetelést szeretnénk megvédeni a külső hatásoktól.

A szigetelést nem érheti napsütés? Esetleg csapadék? Egy sor beton válaszfalelem tökéletesen elegendő ahhoz, hogy megóvjuk az efféle problémáktól, méghozzá nemcsak átmenetileg, hanem akár hosszú évekre, évtizedekre előre.

A beton válaszfalelem a belsőépítészetben

Bár a formázhatósága miatt az Ytong ebből a szempontból mérföldekkel előnyösebb, azonban ha az építkezésből maradt némi beton válaszfalelem a birtokunkban, akkor természetesen felhasználhatjuk azt a lakás belső terein belül különféle fix elemek kialakítására is. Példának okáért építhető belőle masszív bárpult, esetleg valamilyen fellépő vagy térelválasztó a mellékhelyiségbe.

Sajnos nehezen formázható, emiatt csak olyan esetekben ideális, ahol a válaszfalelem mérete éppen megfelel az elképzeléseinknek, ellenkező esetben érdemes lehet inkább Ytongot választani, vagy beszerezni egy olyan vágószerszámot, amivel a betonelemek is szépen méretre vághatók roncsolódás nélkül.

Munka a beton válaszfalelemmel

Konkrétan a beton válaszfalelemmel történő munka egyáltalán nem nevezhető különlegesnek vagy nehézkesnek, éppen ellenkezőleg, normál körülmények között ugyanúgy lehet építeni vele, mint a hagyományos betonelemekkel vagy téglákkal. Mindig szabvány kötésbe helyezzük őket, köztes anyagként pedig valamilyen jó kötési tulajdonságokkal rendelkező habarcsot használunk.

A válaszfalelemek ugyanúgy vakolhatók, mint a tégla, azonban sokkal vékonyabban lehet dolgozni velük, egy finomabb pucolás is elegendő rájuk, mely aztán glettelhető, festhető, így a végeredmény pontosan olyan hatást kelt majd, mint a hagyományos téglából készült falszerkezetek a lakásban.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket