Mikor ajánlott a mészhelyettesítő használata?

A modern kőművesmunkák egyik elengedhetetlen kelléke a mészhelyettesítő, melynek előnyeit és hátrányait is ismerni kell.

Amikor elengedhetetlen a mészhelyettesítő

A régi mesterek ugyanis megesküsznek a hagyományos oltott mész használatára, miközben az újabb szakemberek egy jelentős része már talán soha nem is dolgozott ezzel az alapanyaggal.

A mészpótló azonban az utóbbi évek egyik legjobb építőipari találmánya, amit több szempontból is ajánlott alkalmazni a munkálatok során. Egyrészt a habarcs ugyanolyan, sőt több szempontból jobb tulajdonságokkal rendelkezik tőle, mintha hagyományos adalékanyaggal dolgoznánk, másrészt a számítások szerint 1 liter mészhelyettesítő folyadékkal bizonyos esetekben akár 250-400 kilogramm oltott meszet lehet helyettesíteni, ami minden téren óriási előny.

Mire való a mészpótló?

Az oltott mész (más néven a mészhidrát) részleges, vagy akár teljes helyettesítésére a mészpótló alkalmazása a legjobb megoldás. Egy olyan habarcsadalékról beszélünk, ami vizes és szerves hatóanyagú oldat, képlékennyé tevő és légpórus-képző hatás miatt pedig sokkal egyszerűbb és kényelmesebb vele a habarcs előállítása, mint hagyományos módszerekkel.

Mikor és hol használható a mészhelyettesítő?

Mivel a mészhelyettesítővel előállított habarcs H10-H50- es minőségkategóriába esik, ezáltal kiváló falazó-, vakoló-, ágyazó- és felületképző is készülhet a segítségével. A mészpótlóval előállított habarcs ezáltal egyaránt alkalmazható épületek tartó- és válaszfalaihoz, de akár belső vakoláshoz és felületképzéshez is. Kifejezetten ajánlott az adalékanyag alkalmazása akkor, ha fontos a felvitt vakolat időjárás- és fagyállósága, valamint a megfelelő szellőzése. A mészhelyettesítő szinte minden esetben alkalmazható, amikor az oltott mész, ezáltal akár díszburkolatokhoz vagy vályogházak külső-belső vakolásának kialakításához is.

A mészpótló alkalmazásának előnyei

  • Számtalan előnye van annak, ha a mészpótló alkalmazása mellett döntünk, de a legjelentősebb alighanem a költséghatékonyság, hiszen 1 liter adalékanyag 1 köbméter habarcshoz elég, vagyis akár 2-400 kilogramm oltott mész megspórolható vele, aminek nemcsak vételára, hanem szállítási és raktározási költségei is jelentősek lehetnek egy építkezésnél.
  • A mészhelyettesítő nemcsak tisztább, egyszerűbb és kényelmesebb, hanem mindemellett veszélytelenebb is az oltott mészhez képest. Ez korunk környezetbarát hozzáállása miatt különösen nagy előny, hiszen vízbázisú kialakításának hála környezetkímélő hatású is egyben.
  • Az oltott mésszel előállított habarccsal ellentétben a mészpótlóhoz akár még további adalékszerek is keverhetők, így például fagyásgátló, amivel sokkal ellenállóbbá tehetjük a masszát a nagy hideggel szemben.
  • Bizonyított, hogy a mészpótlóval előállított vakolat sokkal nagyobb szilárdsággal rendelkezik, ezáltal a hagyományos vakolatokhoz mérten hosszabb élettartammal is rendelkezik.
  • A pótló anyaggal ezen felül csökkenthető a repedezésre való hajlam, a falszárító hatáson túl pedig javítja a hőszigetelési tulajdonságokat is.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket