Miért kell Ytong téglás falszerkezethez Ytong áthidaló?

Hogy miért olyan fontos, hogy az Ytong téglából készült falhoz Ytong áthidaló kerüljön? Cikkünkből kiderül.

Ytong téglás falhoz Ytong áthidaló

Egyre gyakrabban találkozunk olyan épületekkel, melyeket teljes egészében Ytong téglából készítettek. Ezek nem jobbak vagy rosszabbak, mint a hagyományos kerámiatéglából készült ingatlanok, egyszerűen csak mások, méghozzá már az alapoktól kezdve, hiszen egészen más falvastagságok, egészen más téglakötések és alapanyagok szükségesek az ilyen falak kialakításához.

Amit nem árt tudni az Ytongról, hogy ebből az építőanyagból építkezni egyáltalán nem olcsó, éppen ezért sokan próbálnak meg ilyenkor bizonyos tekintetben spórolni, példának okáért az áthidalókkal. Ennek megfelelően Ytong téglafalhoz hagyományos vasbeton áthidalót alkalmaznak, mert olcsóbbnak, tartósabbnak vélik, csakhogy ez több tekintetben is helytelen, az alábbiakban pedig elmondjuk, hogy miért.

Milyen Ytong áthidalók léteznek?

Mielőtt azonban alaposabban is elmerülnénk a témában, nagyon fontos tisztába tenni azt a kérdést, hogy milyen Ytong áthidalók léteznek, illetve melyek közül válogathatunk egy építkezéskor.

A Békás Épker kínálatában kétféle Ytong áthidaló közül válogathatnak a vásárlók, hiszen ebben a kategóriában elkülönítünk teherhordó és nem teherhordó megoldásokat, melyek között fontos eltéréseket találunk.

Teherhordó Ytong áthidaló

A teherhordásra is alkalmas Ytong áthidalókat PSF név alatt találjuk, és azt a célt szolgálják, hogy egy Ytong téglás rendszerben megfelelő átkötést biztosítsanak a központi falszerkezeteknek a nyílászáróknál. Ezek az áthidalók speciális kiképzésűek, direkt kimagasló teherbírásra tervezték őket, optimális hatásukat pedig csak akkor fejtik ki, ha mindkét oldalon legalább 20 centimétert fekszenek rá a falszerkezetre, illetve közvetlenül föléjük egy teljes hosszúságú téglasor kerül, amit a szakma nyomott övnek nevez.

A teherhordó Ytong áthidalók a rendkívüli tartósságuk ellenére is kifejezetten egyszerűen testre szabhatók és méretre vághatók, ezáltal a hosszúságuk alakítható, de keresztmetszetük soha. Nem véletlen, hogy többféle átmérővel rendelkeznek, így mindig azt kell választanunk, ami az épített falszerkezethez a legjobban illeszkedik.

Nem teherhordó Ytong áthidaló

A nem teherhordó Ytong áthidalók az úgynevezett válaszfal áthidalók, melyek PSN rövidítéssel rendelkeznek. Mint nevük is mutatja, soha nem alkalmazhatók még többedmagukkal is teherhordó falaknál, csak olyan válaszfalak esetén, ahol magára az áthidalóra nem nehezedik nagy súly, a lényeg csupán az, hogy a beltéri ajtó- vagy ablaknyílás áthidalásra kerüljön.

Mivel itt nem szükséges nagy súly megtartása, ezért a teherhordásra nem alkalmas Ytong áthidalóknak maximum 10 centimétert kell mindkét oldalon rálógniuk a falszerkezetre. Itt is érdemes kiemelni, hogy bár tartószerepet nem látnak el, azonban csak a hosszúságuk vágható, keresztmetszetük faragása nem szerencsés.

Homogén falszerkezet kialakítása a cél

Amiért a leginkább fontos elgondolkozni az Ytong téglás falszerkezet kapcsán a megfelelő áthidalók alkalmazásán, az nem más, minthogy a végeredmény teljesen homogén legyen. Ez nemcsak azért fontos, hogy a ház falazása jól nézzen ki, hogy esztétikailag mindent rendben találjuk. Éppen ellenkezőleg, ez a legkevesebb, amit figyelembe kell vennünk ilyenkor.

A falszerkezet ugyanis a vakolás után nem lesz látható, tehát az esztétikai értéket itt még nem kell figyelembe vennünk, ennél sokkal fontosabb, hogy a szerkezeti és hőszigetelési tulajdonságok megfeleljenek az előírásoknak és az elvárásoknak. Különösen a hőszigetelési tényezőkkel lehet gond ilyen esetekben.

Az Ytong téglának ugyanis köztudottan kiváló a szigetelési tulajdonsága, de mindenképpen másabb, mint a hagyományos kerámiatéglának, így ezen a téren rendkívül jelentős különbségeket tapasztalhatunk majd a falszerkezet tulajdonságaiban, ami az áthidalóknál kellemetlen penészesedéshez vezethet.

Lényeges a teherhordó tulajdonság is

Bár alapvetően egyáltalán nem jellemző, hogy az Ytong tégla erősebb lenne, mint a hagyományos kerámiatégla, ez az áthidalók esetében sem nevezhető általánosnak, ugyanakkor egy homogén falszerkezet csak akkor lesz homogén, csak akkor tudnak majd ténylegesen együtt élni a beépített elemek, ha azok ugyanolyan alapanyagból készültek el.

Hiába építünk mi ugyanis Ytong blokkokra vasbeton áthidalót, attól a statikai tulajdonságok nemhogy javulnának, sokkal inkább romolhatnak, hiszen azt nem lehet olyan pontosan és precízen beépíteni a helyére, ami hosszabbtávon azt jelenti, hogy a falazat teherhordó tulajdonsága jelentős mértékben csökken.

Ez pedig rendkívül lényeges még akkor is, ha nem készül második szint vagy tetőtér a házra, hiszen a falaknak, az áthidalóknak együtt óriási súlyt és terhet kell megtartaniuk. Ezt a feladatukat azonban csak akkor tudják ellátni, ha ugyanolyan alapanyagból állnak, ha emiatt együtt tudnak dolgozni.

A kötéssel is gond lehet

Köztudott, hogy az Ytong tégla alkalmazásához speciális kötőanyagra van szükség, a falazóhabarcs ilyen esetekben nem megoldás, márpedig a vasbeton áthidalók beépítéséhez arra van szükség. Ez a gyakorlatban tehát azt jelenti, hogy bármelyik irányban is döntünk majd, a kötéssel minden esetben komoly gondok lehetnek.

Márpedig amennyiben az áthidalók és a falszerkezetek nem tudnak homogenizálódni, akkor ott már rövidtávon is kellemetlen repedések és egyéb statikai következményekkel rendelkező problémák alakulhatnak ki. Hiszen mi alapján dönti el a kivitelező, hogy a kerámiatéglás áthidalóhoz vagy inkább az Ytong téglához illeszkedő habarcs gondoskodjon a kötésről?

Nem lehet eldönteni, mert a két építőanyag nem arra lett kitalálva, hogy egy falszerkezetben megtalálható legyen.

Ez a gyártói ajánlás is

Erre pedig már a gyártó is felhívja a figyelmet, és míg sok esetben ezek a gyártói ajánlások áthághatók, de legalábbis van alternatívájuk, addig az Ytongra alapuló építkezés esetén ilyesmiről nem beszélhetünk, csak és kizárólag saját gyártású, sajátmárkás alapanyagokból lehet építkezni a fenti okokból kifolyólag.

Ezen felül az Ytong esetében is ma már komplett rendszerek vannak, nincs szükség trükközni vagy taktikázni azon, hogy mivel lehet bizonyos elemeket helyettesíteni, minden ott lesz kéznél, minden a kivitelezők rendelkezésére áll.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket