Miért jobb a darált termőföld, mint a hagyományos?

Ha finom földmunkára van szükségünk, a darált termőföld mindig a legjobb alternatíva lesz a hagyományossal szemben!

A darált termőföld előnyei

A termőföld, mint ömlesztett anyag rengeteg különféle munkára felhasználható a ház körül, illetve általánosságban a nagyberuházások esetén is, ezáltal egyáltalán nem mindegy, hogy bizonyos munkákhoz vagy munkafolyamatokhoz milyen típusát alkalmazzuk. A legnépszerűbb termőföld típusnak a darált változatot tekinthetjük, melynek rengeteg előnye van a hagyományos, a bányából egyenesen a helyszínre szállított változathoz mérten.

Mi az a darált termőföld?

Természetesen rendkívül fontos, hogy megtanuljuk definiálni a darált termőföld fogalmát, hiszen egyáltalán nem mindegy, melyik típusát választjuk bizonyos munkafolyamatokhoz. Ezzel a jelzővel akkor illethetjük a bányából kitermelt földet, ha áthaladt egy speciális rostálógépen, mely összetöri a nagyobb darabokat, valamint kiszűri a különféle szennyeződéseket, úgymint növényi- vagy más egyéb hulladéktípusok. Lássuk azonban egy kicsit konkrétabban, hogy milyen előnyös tulajdonságai vannak a darált termőföldnek?

A darált termőföld előnyei

Azonnal felhasználható

Jelentős pozitívum a kérdéses földtípus esetében, hogy szemben a hagyományossal, azonnal felhasználható, illetve bedolgozható a helyére, nincs szükség semmiféle utómunkára a lerakodás során, nem kell rotációs- vagy kézi kapával feldarabolni a hantokat, ezáltal amint megérkezik a helyére, csak el kell teríteni, szükség szerint döngölni, gereblyézni és azonnal füvesíthető vagy használható felületet kapunk belőle.

Könnyű dolgozni vele

Éppen az imént említett tulajdonságok miatt a darált termőfölddel rendkívül könnyű dolgozni, hiszen teljesen tiszta, puha és omlós alapanyag, ami normál esetben még száraz, pontosabban földnedves állapotban kerül kiszállításra. Egy átlagos lapát, egy gereblye és egy talicska elegendő ahhoz, hogy dolgozni lehessen vele. Gépi földmunka esetén ritkán alkalmazzák, hiszen már a kisebb markolók is könnyedén elbánnak a hantokkal, ott a hagyományos megoldás a legtöbbször kiváló alternatíva lesz.

Felületképzésre is alkalmas

Aki esetleg nem tudná, hogy pontosan mikor lehet jó döntés a darált termőföld választása, annak nem árt megjegyeznie, hogy ez az ömlesztett anyag felületképzésre is tökéletesen alkalmas, tehát abban az esetben ideális választás, ha például egy kert legfelső rétegét szeretnénk feltölteni vele. Ennek megfelelően ideális lehet füvesítéskor felületképzésre, vagy abban az esetben, ha csak egy finom, tehát nem túl mély talajcserére van szükség, ezáltal például a kertünk felső 15-20 centiméterét frissítenénk fel azért, hogy újra művelhető legyen.

Mentesítve van a hulladéktól

Mivel a darált termőföld gyakorlatilag átesik egy alapos rostáláson, ezért nagyon fontos és előnyös tulajdonsága, hogy nemcsak az összeállt földdaraboktól, a nagyobb rögöktől van teljesen mentesítve, hanem minden más egyéb hulladéktól is, ami egyéb közegben talán nem is szemét, de a földben az. Ilyenek példának okáért a faágak, a kisebb-nagyobb kavicsok, valamint a legkülönfélébb mesterséges emberi hulladékok, mint a fém, az üveg vagy a műanyag, melyek komoly akadályt jelentenek, ha megfelelő minőségben szeretnénk felhasználni a darált termőföldet. A hagyományos típusban ilyesmik könnyedén megmaradhatnak, és rengeteg kellemetlenséget okozhatnak különösen egy füvesítés vagy egy talajcsere esetén.

Több típusa is létezik

Lényeges továbbá, hogy a darált termőföldnek több típusa létezik. Jellemzően ritka esetben találkozhatunk vele önmagában, nagyon gyakran összekeverik más hasznos alapanyaggal. Ennek fényében beszélhetünk darált és komposztált termőföldről, melynek a lényege, hogy a ledarált ömlesztett anyagot megfelelő arányú komposzttal vegyítik, ami bizonyos esetekben sokkal előnyösebb, mint az egyszerűbb alternatíva.

Ezen felül beszélhetünk még továbbá komposztált és trágyázott termőföldről is, melynek az alapját szintén a darált típus adja, csak a komposzt mellé trágyát is kevernek. Önmagában nagyon ritkán alkalmazzák, mert egy rendkívül erőteljes földtípus, de bizonyos növények nagyon szeretik, hagyományos földdel keverve pedig nagyon tápanyagdús megoldás keverhető ki belőle.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket