Miért fontos a polisztirol szigetelésnél a páraáteresztés?

Sokan döntenek a polisztirol hőszigetelés mellett, holott a páraáteresztés tekintetében akadnak hiányosságai.

A polisztirol szigetelés és a páraáteresztés

Az utólagos homlokzati hőszigeteléshez a leggyakrabban polisztirol lapokat használnak a kivitelezők, aminek az oka nem más, minthogy egy ilyen rendszer kialakítása akár 40-50 százalékkal olcsóbb lehet a kőzetgyapothoz viszonyítva. Emiatt nem meglepő a polisztirol térnyerése, azonban fontos megjegyezni, hogy nem véletlenül van alternatívája, hiszen hiába drágább, és hiába körülményesebb a telepítése, a kőzetgyapot sokkal jobb páraáteresztő képességgel és szellőzéssel rendelkezik.

Miért fontos a polisztirol a szigetelésnél a páraáteresztés

Ennek az oka a kőzetgyapot szálas anyagszerkezetében keresendő, tehát a lakásban felgyülemlő párás levegő ilyen szigetelés esetén sokkal könnyebben tud távozni a belső helyiségekből, így egy megfelelően kialakított rendszernél garantáltan soha nem kell penészesedéssel számolnunk, ami a polisztirol kapcsán már nem mondható el. Emiatt sokakban felmerül a kérdés, hogy ennél a szigeteléstípusnál mennyire valós probléma a párakicsapódás és a penészképződés, egyáltalán miért fontos mindez?

Nem csak a szigetelésen múlik!

Mielőtt megválaszolnánk az imént feltett kérdéseket, nagyon fontos leszögezni egy alapvető dolgot, mégpedig azt, hogy közel sem csak a hőszigetelő rendszer a felelős azért, hogy milyen páraáteresztő képességgel rendelkeznek a házfalak. A falazáskor használt alapanyagok, téglák és vakolatok például ugyanolyan fontosak ezen a téren, hiszen könnyedén előfordulhat, hogy olyan hiányosságokkal rendelkezik a lakás, ami mellett teljesen mindegy, hogy milyen professzionális kialakítást kapott a hőszigetelés, a falak így is nedvesedni és penészesedni fognak. Ezen túlmenően természetesen számos egyéb tényezőt is számításba kell venni, hiszen egy rosszul kivitelezett kőzetgyapot hőszigetelésnél ugyanúgy előfordulhat hőhíd, ami az adott helyen néhány hónap után megmutatja magát vizesedéssel és penészesedéssel. Ez a probléma ráadásul nemcsak esztétikai, hiszen míg a víz károsíthatja a fal szerkezetét, a penész az ott élők egészségi állapotára lehet kifejezetten negatív hatással.

Miért fontos a polisztirol a szigetelésnél a páraáteresztés

A megfelelő szellőztetés az alapja mindennek

A legtöbb hőszigetelésben járatos szakember egyetért abban, hogy lehetetlen olyan rendszert kialakítani, melyen ne maradjanak kisebb hőhidak – elég csak a sarkok problémájára gondolni ezen a téren –, ezáltal kísérletek igazolták korábban, hogy a családi házak páradús levegője szinte teljes egészében szellőztetés útján távozik, tehát nem a falakon vagy a födémen át, mint ahogyan sokan feltételezik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha otthonunkban gyakran szellőztetünk, vagy külön rendszer lett beépítve ebből a célból, akkor legyen a homlokzaton akár polisztirol, akár kőzetgyapot szigetelés, sem a falak nedvesedésével, sem a penészesedéssel nem kell számolnunk. Ha mégis, akkor otthonunk szerkezetében olyan súlyos hiányosságok vannak, melyek csak jelentős bontással és átépítéssel orvosolhatók. A megfelelő szellőztetési gyakorlat és szellőzőrendszer tehát a hőszigetelt otthonoknál nagyon fontos, ennek meglétével pedig bátran válasszuk a polisztirolt, hiszen a páraáteresztés tekintetében talán rosszabb teljesítményre képes a kőzetgyapothoz képest, a hőszigetelés terén azonban ugyanolyan jó tulajdonságokkal rendelkezik mindkettő.

Akkor mégis mi alapján döntsünk?

A fentiek alapján tulajdonképpen egyetlen tényező maradt, amiért a kőzetgyapot szigetelést előnyben részesíthetjük a polisztirollal szemben, ez pedig nem más, mint a hangszigetelés. A polisztirol táblák ugyanis ezen a téren komoly hiányosságokkal rendelkeznek, nagyon minimálisan tudják csak megszűrni a kintről beáramló zajokat, azonban a kőzetgyapot a speciális anyagtulajdonsága miatt jelentősen megnövelheti otthonunk zajszűrését. Ez pedig egy forgalmas út vagy egy zajos szomszéd mellett kis túlzással minden pénzt megér!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket