Mi az a pincetégla?

A kellően komfortos pinceszint kialakításához elengedhetetlen a megfelelő minőségű pincetégla alkalmazása.

Mindent a pincetégláról

Ma már egy átlagos családi ház felépítésekor is nagyon sokféle építőanyag közül kell válogatniuk a tervezőknek ahhoz, hogy a kérdéses épület minden téren megfelelő kialakítással büszkélkedhessen. Míg a lábazathoz ma már a legtöbbször zsalukövet használnak, a falazatokhoz pedig szerepük függvényében válogatják ki a megfelelő blokkokat, addig a pince esetében egyre többször találkozhatunk speciális pincetéglával.

Mi az a pincetégla?

Adja magát azonban a kérdés a fentiek alapján, hogy milyen építőanyagot illethetünk ilyen elnevezéssel? A Békás Épker kínálatában például piacvezető áron elérhető pincetégla egy olyan speciális kialakítású blokkos építőelem, mely kimagasló nyomószilárdsággal, illetve nagy teherbíró képességgel rendelkezik. Kizárólag természetes alapanyagokból áll, ezáltal égetett agyag adja az alapját, aminek köszönhetően bár hagyományos, a pinceszinten mégis kiválóan alkalmazható építőanyag.

Speciális kialakításának és nagyszerű hőtároló képességének köszönhetően a pincetégla jó hőszigetelő, így a téli időszakban kiválóan meg tudja őrizni a pinceszinten is a fűtésből származó kellemes meleget, míg a nyári időszakban a hűvösen tartásról tud gondoskodni kimagasló hatásfokkal. Garantált, hogy alkalmazásával természetes összhatású, teljes mértékben egészséges klíma várja majd a lakókat.

Ha lakható és élhető pinceszintet szeretnénk

Manapság a pince már nem azt a szerepet tölti be, mint sok-sok évvel ezelőtt, amikor a családok a termények, a házilag készített bor, lekvár, befőtt és egyebek tárolására használták ezeket az ingatlanrészeket. Ma már a pince gyakran egy második vagy harmadik épületszintként jelenik meg, ahol jut hely a garázsnak, a kazánháznak, a fatárolónak, de akár komplett lakrészeknek is, ha szükséges.

A pince sokoldalú kihasználásának az alapja, hogy a kérdéses szintet megfelelő alapanyagokból és kellő körültekintéssel alakítsuk ki. Évtizedekkel ezelőtt a pincék kialakítását egyszerű, kívülről is gyakran szigetelés nélküli monolitbetonból készítették el, méghozzá úgy, hogy a kérdéses sávalapot egyszerűen mélyre engedték, és máris készen volt a pinceszint.

A modern építőiparban ez már nem tekinthető elfogadottnak, így már a tervezés során is óriási figyelmet fordítanak a helyes kialakításra. ezáltal sokkal komfortosabb, biztonságosabb és tartósabb megoldásokat alkalmaznak. Ebben játszik kulcsszerepet a pincetégla, de mint nemsokára kiderül, más alapanyagokból is kiváló minőségű pinceszint építhető minden különösebb hátrány nélkül.

A pincefalazó tégla az egyik legjobb választás a saját pincéhez

Nem véletlen, hogy a piacon megjelent a pincefalazó tégla, hiszen alapvetően ez az egyik legjobb megoldás abban az esetben, ha szeretnénk egy saját pincét kialakítani magunknak. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ez csak akkor lehet ideális választás, ha a leendő pincefalakat kívülről megfelelő szigeteléssel tudjuk ellátni. Ennek kialakítását követően a falszerkezetet vissza lehet temetni kívülről, nem kell megőrizni az árkolást, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy ez ne maradjon el.

A pincefalazat külső szigetelését a legszerencsésebb valamilyen folyékony vagy hőre lágyuló bitumenes alapuló szigeteléssel ellátni. Fontos, mert a pincetégla sem vízhatlan, felvenné és átengedné a talajvizet még megfelelő vízelvezetés esetén is. Ettől a pinceszint élhetetlenné válna, penészes, dohos és vizes lenne, sőt az épület szerkezete is károsodna tőle már rövidtávon is.

Maga a pincefalazó tégla úgy néz ki, mint a legtöbb tégla, azonban speciális kialakítása és alapanyaga révén direkt a pinceszintek nagy teherbírására tervezték. Alapvetően úgy kell dolgozni velük, mint a hagyományos téglákkal, de nem kell kötésbe tenni őket, hiszen eleve olyan kialakítással rendelkeznek, olyan robosztus szerkezetek építhetők belőlük, hogy eltoláson alapuló alkalmazásuk – mint a zsalukőnél – elegendő a biztonságos és minőségi munkavégzéshez.

Mivel hatalmas blokkok, ezért nagyon gyorsan lehet velük falazni, miközben a pincében rengeteg lehetőséget adnak a kezünkbe, akár több rétegben is használhatók, de az alsó szint válaszfalainak kialakításakor szintén jó megoldásnak tekinthetők. Nem árt ugyanakkor kiemelni, hogy mivel statikailag is nagyon fontos szerepet kapnak a lakóház kapcsán, gyakorlatilag egyszerre szolgálnak tartóként és támfalként, ezért mindig bízzuk szakemberre a kialakítását.

A zsalukő is jó alternatíva lehet a pince kialakításához

Nem szabad azért elmenni szó nélkül amellett, hogy közel sem csak a pincetégla az egyetlen építőanyag, amivel pinceszintek kialakíthatók. Éppen ellenkezőleg, hiszen ott van még a zsalukő is, ami megfelelő kialakítás esetében kifejezetten jó hátteret biztosíthat a pinceszint számára. Bár a formavilág tekintetében vannak különbségek a kettő között, hiszen mindkét építőanyag blokkos kialakítású, azonban valójában mind az alkalmazhatóság, mind az összetétel terén ég és föld a kettő.

Amit ugyanis fontos tudni a zsalukő kapcsán, hogy önmagában egy rendkívül gyenge alapanyag, ami gyakorlatilag nulla teherbírással rendelkezik. Ennek az oka, hogy egyfajta bennmaradó betonzsaluként funkcionál, azaz robosztus jellegét az adja, hogy a belső üregeibe vasalás, illetve betonmassza kerül, ami kötés után nagyon masszív vasbeton szerkezetet ad, ami minden irányból elképesztő teljesítménnyel, nagy nyomószilárdsággal rendelkezik.

A pincetéglához mérten a zsalukővel lassabban lehet haladni az építkezés során, hiszen a folyamatos vasalás, a beton tömörítése és a többi metódus egyaránt időigényes folyamatok, ugyanakkor ez az építőanyag is rengeteg lehetőséget ad a kezünkbe a pincében. Ennek megfelelően nemcsak tartófalak, illetve erőteljes támfalak, hanem válaszfalak is kényelmesen kialakíthatók belőle. Az építés itt sem kötésben történik, hanem egyszerű eltoláson alapuló módszerrel, vagyis az egész elemekkel induló sorokat félelemmel induló sorok követik és így tovább.

Ami hatalmas ellensége a zsalukőnek is, az nem más, mint a nedvesség. Bár a téglához viszonyítva sokkal nehezebben veszi fel a nedvességet, sokkal kisebb mértékben tud kárt tenni benne a talajvíz, hiszen masszívabb, tömörebb megoldás, azonban így is elengedhetetlen a megfelelő külső vízszigetelés ahhoz, hogy biztosan kellően komfortos pinceszinttel rendelkezzünk.

A zsaluköves szerkezetet is kívülről, valamilyen összefüggő, folyékony vagy hőre lágyuló bitumenes megoldással kell szigetelni, ellenkező esetben a talajnedvesség bizonyos pontokon átszivárog a zsaluköves falszerkezeten, ami hosszabb távon természetesen az épület szerkezetét is roncsolhatja annak ellenére, hogy nagyon masszív vasbeton szerkezetről van szó.

A pinceszint kialakításához általában egyszerű 30-as szaluköveket használnak a szakemberek, ami tökéletes ahhoz, hogy az alaptól, a pinceszinten át, az egész lábazatot felépíthessük vele. Leginkább ezért, a homogenitás miatt választják ezt sokan, ha a pinceszint kialakításáról van szó.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket