Mi az a nemesvakolat, és miért fontos?

A nemesvakolat egyre népszerűbb a modern építőiparban, így lényeges, hogy megismerjük legfontosabb tulajdonságait.

A nemesvakolat definíciója

Nemesvakolatnak nevezzük azt a kiemelkedő minőségű alapvakolatot, mely közvetlenül a tégla- vagy betonfalra kerülve olyan felületet képez, mely rögtön alkalmassá válik a külső – vagy más néven színező – vakolat fogadására. Az általános definíció mellett nagyon fontos kiemelni, hogy a köznyelvben rengeteg alkalommal összekeverik a nemesvakolatot a vékonyvakolattal, holott a kettő között akadnak jelentős különbségek, és nem véletlenül kerül forgalomba előbbi zsákos, utóbbi pedig vödrös kiszerelésben.

Mi az a nemesvakolat, és miért fontos?

A jó minőségű nemesvakolat tulajdonságai

  • Rendkívül jól alakítható és formázható, ezáltal felülete lehet simított, kapart, de akár gördülőszemcsés megoldású is.
  • Színét hosszú ideig képes megőrizni, tehát még tartós napsugárzás sem fakítja meg néhány éven belül.
  • A vízálló hatás mellett képes átereszteni a párát, ezáltal nem vizesedik, nem gombásodik vagy penészesedik.
  • Extra hőszigetelést biztosít az épület számára, méghozzá megfelelő rugalmasság mellett, mely nem engedi meg a kisebb repedezések megjelenését sem.
  • Megfelelő mennyiségű műgyanta kötőanyaggal keverve sokkal tartósabb és masszívabb a hagyományos vakolatoknál.

Egy jó minőségű nemesvakolat jelentőségét tehát alapvetően meghatározzák tulajdonságai, ezáltal előnye, hogy sokkal mutatósabb, hatékonyabb és tartósabb, miközben segít a hőszigetelésben és a szellőzésben is.

Két megkerülhetetlen tipp a nemesvakolat felhordásához

A nemesvakolat felhordása összességében ugyanúgy történik, mint bármelyik másik vakolaté, tehát nem igényel extra szaktudást vagy eltérő szerszámokat, ellenben van két olyan dolog, amire feltétlenül oda kell figyelni, ellenkező esetben nagyon kellemetlen meglepetések érhetnek minket. Ez a két dolog a következő:

  • Csak és kizárólag megfelelő időjárás mellett hordjuk fel a nemesvakolatot, tehát ne legyen eső, fagy, kánikula és a nagy szél sem ajánlott, mert ilyen esetben nem tud megfelelő mértékben megkötni a felület. Ennek a következménye, hogy a nemesvakolat egyszerűen megreped vagy lepotyog, holott éppen ezek elkerülése miatt választják sokan ezt a drágább megoldást.
  • A másik megkerülhetetlen tipp arra az esetre szól, ha éppen a felhordás során döbbenünk rá arra, hogy túl kevés alapanyagot vásároltunk. Ez azért nagy probléma, mert nemesvakolat és nemesvakolat között óriási különbségek lehetnek a szín tekintetében – tulajdonságban már nyilván nem –, ezáltal érdemes ugyanarra a tüzépre visszamenni, és a vásárláskor figyelembe venni a gyártási időt és a csomagoláson található kódot, ellenkező esetben nem kizárt, hogy színeltérést tapasztalunk majd a száradás után.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket