Mi az a hőhíd, és miért fontos a megszüntetése?

A hőhíd a modern otthonok egyik legnagyobb ellensége, ami a hőszigetelő rendszer hiányosságához vezethető vissza.

Mindent a hőhidakról

A hiányosan megépített vagy rosszul kivitelezett hőszigetelő rendszerek egyik legáltalánosabb és legsúlyosabb hibája a hőhíd, aminek részeként a rosszul kivitelezett szerkezet miatt a kinti hideg vagy meleg a falak bizonyos pontjain képes érintkezni a belső levegő hőmérsékletével, így a lakásban erőteljes hőcserélés, párakicsapódás, avagy nedvesedés léphet fel. Ez már rövidtávon is kellemetlen esztétikai elváltozásokat okozhat a falak belső festésében, és aki nem orvosolja hatékonyan a problémát, az rövidesen penészesedéssel számolhat, ami rendkívül súlyos egészségügyi panaszokat idézhet elő.

Mi az a hőhíd, és miért fontos a megszüntetése?

A hőhíd működése és kialakulása

Amennyiben a lakásban hőhíd található, az télen és nyáron is eltérően viselkedik, azonban a közös pont minden esetben a hőátadás lesz. Télen ugyanis a lakás melege szökik el a hőhídon keresztül, míg nyáron a kinti nagy meleg áramlik be, ezzel lerontva a belső komfortérzetet, amit a párakicsapódás, avagy a falak vizesedése súlyosbíthat. Nyilvánvaló, hogy egy alapvető hőátadása minden épületnek van, azonban a hőszigetelés pont azt a célt szolgálja, hogy ezt minimalizálni tudjuk, ellenben a hőhidakkal gyakorlatilag teljesen feleslegesen adtunk ki százezreket vagy milliókat a külső burkolásra. Ezek a problémás pontok gyakran olyan súlyosak lehetnek, hogy akár puszta kézzel is érezhetően hidegebbek vagy melegebbek, mint a fal többi része.

Kialakulásukat tekintve rendszerint a rossz kivitelezés idézi elő a hőhidat – ritkább esetben szerzett vagy előidézett a probléma, de akkor többnyire látható nyomai vannak –, hiszen a hőszigetelés kialakítása a közhiedelemmel ellentétben nem csak annyiból áll, hogy valamilyen ragasztóanyaggal felszórunk néhány hungarocell táblát a ház falára. A folyamat ennél egyrészt komplikáltabb, másrészt pedig nagy szakmai tudást igényel, lévén néhány esetben eltérő vastagságú vagy állagú szigetelést kell alkalmazni az egyes pontokon – kifejezetten gyakori hiányosság a koszorú szigetelésének elmaradása –, de a lábazat vagy a födém kimaradása ugyanúgy óriási hőhidakat idézhet elő.

A tervezői hiányosságokból és az anyagsajátosságokból fakadó hőhíd mellett fontos kiemelni az úgynevezett geometriai hőhidat is, amivel az esetek többségében még a profi hőszigetelő mesterek sem tudnak mit kezdeni. Ilyen geometriai probléma alakul ki rendszerint az épületek sarkainál, aminek az oka, hogy belülről sokkal kisebb a hőfelvevő felület, mint amekkora kívülről, és a problémát azzal sem lehet orvosolni, ha vastagabb burkolást alkalmazunk, hiszen az aránytalanság ugyanúgy megmarad. Ezért van az, hogy a legjobban szigetelt lakóházakban is sokkal hidegebbnek érezzük a sarkokat, mint a ház többi részét. Ezért lehetnek hajlamosabbak a sarkok a penészesedésre, és ezért nem beszélhetünk gyakorlatilag soha hőhíd-mentes kialakításról, noha azt tudni kell, hogy a geometriai problémák a lehető legritkább esetben okoznak akkora bajt, mint az elrontott hőszigetelő rendszerek.

Mi az a hőhíd, és miért fontos a megszüntetése?

Miért fontos a hőhidak megszüntetése?

Több okból kifolyólag is, melyek egészen pontosan a következők:

  • A hőhídon keresztül sokkal gyorsabban távozik a lakás kellemes belső hőmérséklete – legyen az hideg vagy meleg –, mint a falszerkezet többi pontján, amivel akár jelentősen is megnövekedhetnek rezsiköltségeink, hiszen télen többet kell fűteni, nyáron pedig több energiát kell elhasználni hűtésre.
  • A rosszabb hőszigetelő-tulajdonságok miatt az ilyen problémás pontoknál sokkal könnyebben kicsapódik a pára, aminek részeként a falak vizesedni kezdenek, és penészesedés indul, ami nemcsak a felületek esztétikai értékét rontja le, hanem a ház szerkezetét is.
  • A penészesedés egyik negatív hozadéka az egészségügyi károsodás, hiszen a penészgombás falfelületek drasztikusan csökkentik otthonunk levegőminőségét, ami hosszabb távon kellemetlen szagokhoz, rossz közérzethez, légúti panaszokhoz, extrém esetekben pedig nagyon súlyos légúti fertőzésekhez is vezethet.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket