Mi a teendő, ha felújítandó vakolattal találkozunk?

Nedvesedő falak esetén nem szükséges mindent újravakolni, lehetőségünk van felújító vakolat alkalmazására is.

A felújító vakolat használata

A vakolás kapcsán a lehető legritkábban fordul elő, hogy felújításra gondolunk, hiszen a problémás felületek esetében többnyire az a hatásos, ha leverjük és újrahúzzuk az egészet, amivel kapcsolatban nem árt tudni néhány alapszabályt.

Mi okozza ugyanis többnyire a vakolatok problémáját? A nedvesség, hiszen főként a régebbi épületeknél – illetve a rosszul kivitelezett újabbaknál – hiányzik a vízszigetelés, ami többnyire a falak nedvesedésében jelentkezik, valamint abban, hogy a vakolat átázik, megrepedezik, penészesedik és lepotyog, alatta pedig már láthatóvá válik a károsodott, úgynevezett salétromos tégla.

Mi a megoldás?

Ilyen esetekben az emberek többsége nyilván arra gondol, hogy mielőbb újra kell vakolni az adott helyet, ami ebben a tekintetben helyes hipotézis, ugyanakkor fontosabb teendő, hogy megszüntessük a probléma gyökerét. Ha a fal azért nedvesedik, mert hiányzik a vízszigetelés, elengedhetetlen lesz utólag szigetelni a lakást – nem csak az érintett szakaszt, az egészet –, majd ha ezzel megvagyunk, a téglák állapotának felmérését és esetleges cseréjét követően megkezdődhet a vakolat felújítása.

Nem mindegy azonban, hogy ilyen esetekben milyen alternatívákkal és lehetőségekkel élünk, hiszen hiába az utólagos vízszigetelés, a falban még jócskán maradt nedvesség, a téglák ugyanis hetekig, sőt hónapokig nem száradnak ki, szerkezetüket pedig soha nem nyerik vissza igazán, vagyis a hagyományos vakolóanyagok alkalmazása ilyenkor ki van zárva. Az egyetlen megoldás tehát a speciális felújító vakolat használata, amit gyakran neveznek szárító vakolatnak is, hiszen zsákos kiszerelésben lényegesen drágább, mint a normál változatok, ellenben kimagasló szellőzést tud biztosítani a falszerkezetnek, így ha az adott rész nem kap ismételten vizet, a téglák tökéletesen kiszáradnak, a vakolás pedig soha többé nem potyog le, nem repedezik meg, nem válik foltossá, nem képződnek rajta penészgombák és így tovább.

Nem lenne szerencsésebb a teljes újravakolás?

Vannak esetek, vagy olyan mértékben károsodott falfelületek, amelyek kapcsán csak a teljes újravakolás jelenthet megoldást, azonban ha csak egy kis beázásunk volt, vagy a szigetelés hiányát nem számítva is csak jelentéktelen mértékű szakaszon károsodott a fal, akkor felesleges mindenhol leverni az egész vakolatot. (Ezzel nemcsak rengeteg pénzt, hanem időt is megspórolhatunk!) Ilyen esetben a felújító vakolat a jó megoldás, amivel úgy kell eljárni, mint a hagyományos vakolóanyaggal a keverés és a felhordás tekintetében, de azért akad némi eltérés. A speciális zsákos anyag felkenése előtt például a láthatóan beázott és sérült vakolatot teljesen le kell verni, sőt mi több, körülötte legalább 70-80 centiméteres sugárban, hogy körülötte teljesen új felület képződhessen. Ezen felül a falakon hagyhatjuk a régi vakolatot, ellenben vékony rétegben fel kell hordanunk ide is egy keveset a felújító habarcsból annak érdekében, hogy a felület egyenletes nedvszívó képességekkel rendelkezzen.

Fontos továbbá, hogy az így helyreállított felületeken érdemes lehet speciális páraáteresztő festéket használni – vagy külső felület esetén páraáteresztő színező vakolatot –, hiszen ezzel még jobban elősegítjük a szerkezet szellőzését, elkerülve így a fenti problémákat.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket