Mi a teendő a falak penészesedése esetén?

A penész megjelenése otthonunkban nemcsak esztétikailag kellemetlen, hanem egészségügyileg is kockázatos.

Harc a penészes falakkal

Meglepően gyakori még az újépítésű lakások esetében is, hogy röviddel a költözés után megjelenik a falakon, de főként a sarkokban a penészgomba, ami jellemzően zöldes-feketés árnyalatú foltokban mutatkozik, hosszabb távon pedig kellemetlen, dohos szaggal járhat együtt. A penészesedés kapcsán a legnagyobb probléma azonban nem más, minthogy sokan egy szimpla esztétikai problémának gondolják, holott megjelenése komoly egészségügyi kockázatot is rejt magában – súlyos légúti fertőzéseket, allergiás reakciókat okozhat –, de ami a legfontosabb, hogy a háttérben jellemzően építészeti, egészen pontosan épületszigetelési hiányosságok állhatnak.

Mitől penészesedhet egy fal?

A falak penészesedését több dolog is kiválthatja, de az esetek jelentős többségében a levegő magas páratartalma, aminek a hátterét minden esetben érdemes feltárni. Sokszor előfordulhat ugyanis, hogy a falpenész csak azért jelenik meg, mert túl keveset szellőztetünk, tehát gyakori ablaknyitással megelőzhetjük a bajt, de sokkal nagyobb a probléma, ha a rossz hőszigetelés áll a háttérben. Ennek hiányosságai ugyanis nem kizárt, hogy teljesen meggátolják a falakat a megfelelő szellőzésben, ezáltal a pára nem tud eltávozni a lakásból, a falakon lecsapódva pedig állandó vizesedést, penészesedést okoz. A probléma főként télen jelentkezik, amikor a kevesebb szellőztetés a fűtéssel kiegészülve megnöveli a penészgomba elterjedésének valószínűségét.

Mit tehetünk a penészes falakkal?

Akár hónapok óta fennálló problémáról beszélünk, akár frissen tapasztaltról, a penészes fal esetében a legelső és legfontosabb lépés az, hogy vakolatig lekaparjuk a festéket. Sokszor ugyanis talán nem látszik, de a penészgomba a legalsó rétegekben is megtelepedett, éppen ezért sem a mélységgel, sem a problémás terület kiterjedésének leszedésével ne spóroljunk, a vizes ronggyal történő egyszerű törlés pedig egyenesen tiltott. Ezután a megfelelő javítás, gipszelés és glettelés után rendkívül fontos speciális, úgynevezett penészgátló festék alkalmazása, ami normál esetben hosszabb távon is megszünteti a problémát.

Amennyiben azonban a penészesedés heteken belül újra jelentkezik, és mindez gyakori szellőztetés, valamint párátlanító készülék alkalmazása mellett is fennáll, akkor a szigetelésben, vagy annak hiányában kell keresni a bajt. Ennek felmérése minden esetben szakembert kíván, ezáltal kérjük hozzáértő segítségét, hiszen előfordulhat, hogy a nem megfelelő szigeteléssel még nagyobb problémát idézünk elő.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen alapozási hibák keletkezhetnek egy családi ház esetén?

2019-05-23
Bár egy családi ház felépítésében rengeteg kulcsmomentum található, a minőségi alap azonban alighanem a leglényegesebb.

Csempefelületek felújítása festéssel

2019-05-16
Ha csempefelületek bontás nélküli felújításán gondolkodnánk, a festés egy kiváló alternatíva lehet rövidtávon.

Négy egyszerű szabály, hogy ne legyen túl drága a lakásfelújítás

2019-05-09
A lakásfelújításnak egy kis leleményességgel nem kell túl drágának lennie. Elmondjuk, hogy mire érdemes odafigyelni!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben