Mennyi 1 köbméter sóder súlya és ára?

Ha valakinek sóderre van szüksége, gyakran el sem tudja képzelni, hogy mire elég belőle egy köbméter. Most elmondjuk!

Mennyi 1 köbméter sóder?

A sóder a betonozás egyik legfontosabb alapanyaga, hiszen a masszív kötés kialakításához a cement és a víz mellett erre az ömlesztett anyagra lesz szükség a megfelelő arányok betartása mellett. Csakhogy akinek korábban nem volt még dolga sóderrel, az gyakran nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy mire lehet elég belőle egyetlen köbméter, egyáltalán mekkora súllyal rendelkezik ekkora mennyiség, továbbá milyen tényezők határozzák meg árcéduláját?

Mint közismert, a sóder valójában nem más, mint a folyami kavics és a homok természetes keveréke, amit gyakran használnak önmagában is, de a legtöbb ilyen anyagot építkezéseken, betonozási munkálatokhoz használják fel. Nagyon fontos azonban itt kiemelni, hogy a sóder szemcsemérete alapvetően meghatározza, hogy az ömlesztett anyagot mire tudjuk alkalmazni, lévén minél finomabb valami, annál vékonyabb betonréteghez ideális, és minél nagyobb kőzeteket tartalmazó sóderről van szó, annál vaskosabb felület építhető belőle.

Mire elég 1 köbméter sóder?

A legtöbb ember bizonyára nem rendelkezik elegendő alapismeretekkel arról, hogy 1 köbméter sóder pontosan mire elegendő, és mennyi cement, illetve víz kell hozzá ahhoz, hogy tartós betonfelületet kaphassunk.

Egy átlagos, kültéri kialakításra alkalmas teherhordó beton esetén – ami természetesen kellő vasalást is kap – jellemzően 1 köbméter sóderhez legalább 480 kg cementre és 215 liter vízre lesz szükségünk a megfelelő szilárdság eléréséhez. Az ilyen munkálatokhoz jellemzően 0-16 mm-es vagy 0-24 mm-es szemcseméretű ömlesztett anyagot kell alkalmazni. Ebben az esetben 1 köbméter sóder súlya alig haladja meg az 1600 kilogrammot.

Ha aljzatbetont szeretnénk készíteni, akkor ahhoz eleve egy apróbb szemcseméretű, ebből kifolyólag lényegesen sűrűbb összetételű sódertípus lesz az ideális. Erre jellemzően a 0-4 mm-es vagy 0-8 mm-es ömlesztett anyag a jó megoldás, aminek köbméteréhez az apróbb szemek miatt közel 300 kg cementet, valamint 200 liter vizet kell adagolnunk a kötéshez, hiszen egy sokkal szárazabb, sokkal sűrűbb masszát kell készítenünk belőle. Hogy a szemcseméret mennyire befolyásolja 1 köbméter sóder súlyát, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy ebben az esetben a kavics már 1800 kilogrammot is nyomhat

Akkor mégis mennyi 1 köbméter sóder súlya?

Amint azt a fenti példa is tökéletesen bemutatta, a sóder súlyát alapvetően meghatározza, hogy milyen típusú, mekkora szemcsenagyságú változatát választottuk. Általánosságban elmondható azonban, hogy 1 köbméter sóderrel 15 és 17 mázsa között számolhatunk, ami más mértékegységekben 1500-1700 kilogramm, illetve 1,5-1,7 tonna.

Mennyi 1 köbméter sóder súlya és ára?

Ez különösen fontos információ abban az esetben, ha több köbméterre lenne szükségünk, azonban olyan helyen élünk, ahová 10 tonna felett már nem hajthat be semmilyen teherautó. Ilyenkor kénytelenek leszünk többszöri logisztikát fizetni, és kisebb járművel kérni a sóder szállítását, hiszen öt köbméter esetén már teherautóval együtt több mint 10 tonnás súlyról beszélünk.

Szintén lényeges azonban elmondani, hogy kilogrammra pontosan a sóder nem mérhető ki, mint ahogyan az 1 köbméter is jellemzően mindig inkább több, mint kevesebb, hiszen akkora mennyiségről beszélünk ilyenkor, hogy azt főleg több köbméter rendelésekor lehetetlenség pontosan kiszámolni. Ezért bevett gyakorlat, hogy mindig inkább nagyobb mennyiségű ömlesztett anyag kerül a teherautóra, mint amennyit ténylegesen megrendeltünk, illetve kifizettünk, még ha ez az eltérés nem is túlzottan jelentős.

Mire elég 1 köbméter sóder?

Ha már a mennyiségeknél tartunk, azt sem árt kiemelni, hogy mire elég pontosan 1 köbméter sóder a gyakorlatban? Amennyiben valaki el akarja képzelni, akkor a köbmétert úgy tudjuk vizualizálni a legkönnyebben, mint egy minden oldalán 1 méter szélességű kockát. Ha ezt megtöltjük sóderrel, akkor az a matematika szabályai szerint 1 köbméter lesz.

Hogy ez a gyakorlatban mire elegendő, azt úgy tudjuk szemléltetni a legkönnyebben, ha elképzeljük magunk előtt az imént említett kocka területét, ami azt jelenti, hogy egy 10 négyzetméteres felületet, amit 1 köbméter sóder nagyjából 10 centiméter vastagságban tudna befedni egyenletes elterítés esetén. Ebbe a képletbe már egyszerű behelyettesíteni, ha nem tudjuk, hogy mennyi ömlesztett anyagra lenne szükségünk, ellenben a kérdéses terület kiterjedései a rendelkezésünkre állnak.

Mi befolyásolja a sóder árát?

A sóder ára minden esetben egy dinamikusan változó tényező, mely évről-évre bizonyos mértékű emelkedést mutat, így az összegek kapcsán sokkal fontosabb megvizsgálni a befolyásoló körülményeket. Alapvetően 1 köbméter sóder esetében a szállítási költségeken felül egyedül az határozza meg a vételárat, hogy milyen típusú ömlesztett anyagot választunk, hiszen a fentiekben már kiemeltük, hogy többféle változata ismert, illetve használatos a mindennapokban.

Általánosságban elmondható, hogy a legkisebb szemcsenagyságú sóder jellemzően a legköltségesebb, aminek az oka nem az, hogy köbméterben nagyobb súlyt képvisel, sokkal inkább az, hogy több vele a munka. Míg a nagyobb szemcsenagyságú típust a legtöbbször jellemzően közvetlenül a bányából tudják szállítani, addig egy 0-4 mm-es sódert például elengedhetetlen többször rostálni a depózás vagy a kiszállítás előtt, aminek természetesen mindig többletköltségei lesznek.

Ezt leszámítva azonban a sóder alapárát más külső tulajdonság nem tudja befolyásolni, kivéve abban az esetben, ha nincs valami extra kívánságunk a szállítás vagy az elterítés kapcsán, amit a kereskedések többsége eleve nem is vállal, ha túlzott nehézséget vagy előre nem látható problémákat okoz, esetleg külön földmunkát, speciális géphasználatot számláznak le a kérésünk függvényében - ha ilyen szolgáltatás a rendelkezésükre áll.

Kérjen tőlünk ingyenes árajánlatot! 

Miután alaposan körbejártuk a sóder mennyiségi kérdését, illetve megvizsgáltuk azt is, hogy mi befolyásolja az árcédulát, most már csak egy konkrét végösszeg hiányzik abból a bizonyos képletből. Mivel minden megrendelés teljesen egyedi kondíciókon, saját feltételeken alapul, ezért ügyfeleink számára teljesen egyedi, személyre szabott árajánlatot tudunk készíteni.

Amennyiben ön is szeretné tudni, hogy mennyi lenne házhozszállítással együtt egy bizonyos mennyiségű sóder, kérjen tőlünk ingyenes árajánlatot még ma. Munkatársaink igyekeznek a lehető leghamarabb válaszolni kérésére, miközben garantáljuk, hogy az ajánlat piacvezető árakat tartalmaz majd.

Hogy miként kell árajánlatot kérni? Csak látogasson el a Békás Épker sóderkínálatát tartalmazó adatlapra, ott válassza ki a megfelelő típust, kattintson az ajánlatkérésre, majd törekedjen a megjelenő űrlap minél pontosabb kitöltésére, hogy mi is megfelelő kalkulációval tudjunk szolgálni önnek.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket