Megmaradt béléstestek hasznosítása a ház körül

Hogy mire használhatók fel az építkezés során megmaradt béléstestek? Most adunk néhány kreatív tippet hozzá!

Béléstestek újrahasznosítása

Egy építkezés során sajnálatos módon lehetetlen pontosan kiszámolni, hogy melyik éptőanyagból mekkora mennyiségre lesz szükségünk. Emiatt gyakran előfordul, hogy bizonyos termékekből megmarad egy kisebb mennyiség. Elég kevés ahhoz, hogy ne lehessen továbbadni, de elég sok ahhoz, hogy a kertben mindig láb alatt legyen, vagy csak egyszerűen csökkentse otthonunk esztétikai értékét.

Ide sorolhatók például a téglák, a zsalukövek, a pincefalazók, de nagy általánosságban az összes betonelem is, mint amilyen a béléstest. Ezeket az építőanyagokat lehetetlen darabra pontosan kiszámolni egy építkezés során, és mivel inkább több legyen belőle, mint kevesebb, jellemzően mindig marad is néhány darab feleslegünk otthon, ha a közelmúltban építkeztünk.

Sokan vannak, akik eldobálják ezeket, holott különösen a béléstestek kifejezetten hatékonyan felhasználhatók a ház körül, ha van egy kis kreativitásunk. Kisebb és nagyobb mennyiség esetén egyaránt, így lássunk néhány gyakorlati példát arra, hogy a Békás Épker kínálatában piacvezető áron megtalálható béléstest milyen alternatív felhasználási lehetőségekkel rendelkezik otthonunk közelében.

Mire való a béléstest?

Mielőtt azonban alaposabban belemerülnénk a béléstest kreatív újrahasznosításába, lássuk a kapcsolódó definíciót. A béléstest egy lyukacsos kialakítású, üreges betontermék, mely speciális megjelenéssel rendelkezik. Ennek az oka nem más, minthogy a gerendaközökbe illeszkednek bele azért, hogy velük együtt nagyon masszív födémszerkezet készülhessen.

Rendszerint egy szabvány méretű építőanyagról van szó, melynek felhasználása előtt rendkívül lényeges, hogy a betongerendák egymástól megfelelő távolságra helyezkedjenek el. Megjelenése leginkább a zsalukőhöz hasonlítható, és hasonló feladatokra egyaránt felhasználható, de ennél sokkal kreatívabb megoldások közül is válogathatunk. Lássuk a konkrét példákat.

A béléstest alternatív felhasználási módjai a ház körül

Sütögető

Meglepően könnyen és egyszerűen készíthetünk kerti sütögetőt abban az esetben, ha több béléstestünk megmaradt. Nem kell hozzá betonozni, sem összepiszkolni magunkat, még alapot sem kell ásni vagy kialakítani ehhez – persze megmaradt téglából vagy törmelékből akár ez is megvalósítható –, mindössze a blokkok helyes telepítésére kell odafigyelni.

A sütögető lényege, hogy legyen egy jól elkülöníthető tűzhelyünk, ahonnan a tűz nem tud elszökni, ha szalonnát sütögetnénk vagy kondérban főznénk valamit. Ehhez szorosan egymás mellé kell illeszteni a béléstesteket a földön, és ha elég sok maradékunk van, érdemes két sorral dolgozni, illetve a másodikat kötésbe tenni. Betonozni nem kell, de a belső lyukacsos részeket kitölthetjük földdel a jobb tartás érdekében!

Fatároló

Ha már van kerti sütögető az udvaron, és maradt még béléstest, akkor készíthetünk hozzá fatárolót is. Természetesen nem egy óriási melléképületről van itt szó, hanem egy kreatív alternatíváról, ami akkor jó alternatíva, ha csak egy-két darab extra építőanyagunk maradt meg.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint letenni valamilyen fix talajra, például betonfelületre a béléstestet, majd beleállítani egy-egy hosszabb deszkát úgy, hogy azok srégen megfeszülhessenek benne, ezzel kétoldalról tölcsért formázva. Ebbe rengeteg tűzifát tárolhatunk majd, ami a kerti sütögetések során kifejezetten hasznos lehet. Sőt, ha duplán vagy triplán rakjuk a béléstesteket, a hosszabb, vastagabb fadarabok is magabiztos helyet kaphatnak.

Pad

Nem rendelkezünk sem kőművesi sem asztalosi ambíciókkal, de mégis szeretnénk egy szuper padot magunknak a ház körül – akár éppen a sütögető mellé? Ha van elég béléstestünk, akkor ennek semmi akadálya, hiszen már 4-8 darab is elegendő lehet ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk, az egész csak a helyes kialakítás függvénye, miközben még fúrnunk-faragnunk sem szükséges hozzá.

Csak tegyük le a béléstesteket a földre a kellő magasságban és távolságban – attól függ mekkora padot akarunk –, és válogassunk a megmaradt faanyagok közül, hiszen a tetőszerkezetből biztosan akad néhány gerenda, léc és deszka a ház körül. Vágjunk le pár gerendát a pad méretéhez igazítva, majd egyszerűen dugjuk át a béléstestek belső üregein.

Ezzel kész is lett a padunk, amit természetesen szabadon tovább lehet fejleszteni. Lécekkel és deszkákkal sima ülőfelület alakítható ki, néhány csavarral vagy kötelekkel pedig a stabilitást növelhetjük, de akár ugyanilyen formában háttámlát is csinálhatunk, noha itt már szükség lesz a béléstestek egymáshoz való rögzítésére.

Lépcső

Ha kisebb-nagyobb rézsű van a ház körül, akkor mindig szükség lesz egy lépcsőre, amivel könnyen tudunk közlekedni ott csapadékos időben is. Akár átmeneti jelleggel, akár végleges formában alkalmaznánk, a béléstestből készült lépcső kifejezetten jó választás lehet ilyen esetekben, pláne annak fényében, hogy speciális eszközök sem kellenek hozzá, legfeljebb egy ásó.

A rézsűben ugyanis előre elkészítjük a lépcső helyét, azaz kiássuk szépen a fokokat olyan magasságokban, hogy a béléstesteket úgy tudjuk elhelyezni rajtuk, hogy azok éppen kellemes lépcsőformát és magasságokat adjanak. Dolgozhatunk az építőanyaggal ilyenkor keresztben vagy hosszában egyaránt, a lényeg az, hogy elegendő legyen a lépcső teljes hosszában.

Hogy mit tegyünk a béléstestek belső üregeivel? Kitölthetjük őket földdel, törmelékkel, de a felső részükre érdemes némi zsákos murvát vagy kavicsot venni, és azzal feltölteni annak érdekében, hogy esztétikus megjelenésű végeredményt kaphassunk.

Virágtartó

Mivel üreges kialakítású, szinte adja magát, hogy a béléstestből milyen jó virágtartó válhat, noha természetesen a kertben megannyi más egyébre is felhasználható, így akár magaságyást vagy ágyáshatárolókat egyaránt készíthetünk belőle, amennyiben sok megmaradt. Hogy nem szeretnénk kellemetlen megjelenésű betonba virágot ültetni?

Megértjük, azonban a béléstest jól festhető, akár a gyerekeknek is kiadhatjuk, hogy készítsenek belőlük színes kis blokkokat, esetleg fessenek rájuk valamit, így virágokkal és növényekkel igazán különlegessé és otthonossá tehető vele az ilyen formában készült virágtartó vagy ágyás. A határ a csillagos ég, ezáltal akár modern kerti tartozékká is tehetjük ugyanilyen könnyedén ezeket a betonelemeket!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket