Magaságyás építése házilag

Összegyűjtöttük mindezekkel kapcsolatban a leglényegesebb információkat Megyeri Szabolcs kertész segítségével.

Hogy készül a magaságyás?

Nem véletlen, hogy egyre több kertben örvendenek hatalmas népszerűségnek az úgynevezett magaságyások, amelyek számos szempontból jelentenek előnyt a hagyományos veteményekkel szemben. Ám annak érdekében, hogy az elképzelése a gyakorlatban is megvalósulhassanak, nagyon lényeges, hogy megfelelő módon és ideális helyre kerüljenek ezek a magasított ágyak, ráadásul az sem mindegy, miként állítjuk össze a különböző rétegeket.

Összegyűjtöttük mindezekkel kapcsolatban a leglényegesebb információkat Megyeri Szabolcs kertész segítségével.

Ezeket a talajszinttől 60-80 centiméterre kiemelkedő ágyásokat általában valamilyen fából készült keret határolja, amelynek talaja jó minőségű föld és komposzt rétegzéséből épül fel. Megalkotása alapvetően nem bonyolult, készen is meglehet vásárolni a kereteket, de házilag is elkészíthetők.

Pillanatok alatt összeállítható, készre szerelt magaságyások Megyeri Szabolcs kertészetében

Ha megfelelően válogatjuk meg az ide ültetett zöldség-és gyümölcstermőket, akár egész szezonon keresztül teremhet itt valamilyen finomság.

Miként épüljön fel a magaságyás?

Az időszakot tekintve elkészítése kora tavasszal a legcélszerűbb, és érdemes számára könnyen megközelíthető, napos, szélvédett helyet találni. Ám mielőtt munkához látna, érdemes pontosan lemérni, hogy biztosan elfér-e ott az ágyás, ahova szánjuk, és könnyedén körbe lehet járni azt. Praktikus az is, ha a közelben van víznyerőhely és az sem hátrány, ha a komposztáló láda is a közelben helyezkedik el.

Lássuk a kiépítés menetét!

Az egyszerűbb, gyorsabb megoldás az, ha a lehelyezett keretet feltölti kerti földdel/komposzttal.

A második variáció az ún. hügelkultúra, vagy dombágyás – ami jelen esetben nem csak domb formában tud megvalósulni. Ennek lényege nagyon röviden az, hogy még le nem bomlott szerves anyaggal töltjük fel az ágyás alapját, ami így akár éveken keresztül tápanyag utánpótlást biztosíthat ágyásunk számára.

Először is mindenképpen készítsünk egy körülbelül 25 centiméter mély gödröt. Úgy kell gondolkozni, hogy egy ilyen magaságyás ideális szélessége hozzávetőlegesen 1,5 méter, míg hosszúsága ennél két méterrel hosszabb. Már ezen a ponton érdemes a jövőre gondolni és annak érdekében, hogy egy esetleg arra tévedő vakonddal megfelelő viszont ápolhassunk, ajánlott egy vakondhálót is lefektetni az ágyás aljára. Jó tudni, hogy ha erre a alsó rétegre például algameszet és ásványi anyagokat szórunk, azzal nagyban elősegíthetjük a bomlási folyamatokat, ezek pedig nagyon értékes tápanyagokat tudnak eljuttatni az ide ültetett növényekhez.

Második lépésként fás növényi részekből készítünk halmot az ágyás közepére, amely később az ágyás belső támasztékaként funkcionál majd (fontos – ne használjon vegyi anyaggal kezelt fát). Ha ezzel elkészültünk, ezt érdemes olyan növényi lágy részekkel befedni, mint a levelek, a vágott fű vagy akár a konyhai hulladék.

A harmadik lépés a gazdag, jó minőségű komposzt/termőföld felhalmozása. Ez a záró felső réteg legalább 20-30 centiméter vastag legyen, hogy a gyökérzetnek legyen elegendő hely addig is, míg a lentebb lévő réteg elkezdenek korhadni.

Innentől kezdve pedig szabad az út az ültetés felé.

Kinek ideális választás egy ilyen ágyás?

Alapvetően elmondható, hogy gyakorlatilag mindenkinek, aki kedveli az esztétikus, komfortos és hatékony megoldásokat a kertben. Közülük is kiemelendők a sorból az idősek, a kismamák és a hátfájdalommal küzdők is, hiszen mivel kiemelkednek a talajszintből ezek a vetemények, nem kell annyira sokat hajolgatni sem a növények gondozása során, sem pedig a szüret idején. Így azoknak sem kell lemondania a friss házi zöldségekről és gyümölcsökről, akik valami miatt éppen nehezebben tudnak lehajolni. Emellett természetesen számos más esetben is jó választás lehet ez a megoldás, hiszen gyakorlatilag mindenki örömét lelheti benne kortól és egészségi állapottól függetlenül.

Látható, hogy a magaságyás elkészítése bár igen összetett feladat, kell odafigyelés mellett nagyon gyorsan elkészül, ráadásul a növények számára minden szempontból ideális helyet teremthetük. Ezekben a megemelt veteményekben jellemzően még a palánták is gyorsabban növekednek, termésük pedig várhatóan nagy, zsenge és teljesen egészséges lesz majd. Mivel elkészítésük nem bonyolult feladat, mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a módszert, hiszen segítségével akár tavasztól őszig folyamatosan lehet betakarítani való a kis ültetvényben.

További hasznos információk a magaságyásokról:

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/magasagyas_keszites

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket