Lábazat? Zsalukőből is ideális lehet!

A lábazat minden épület egyik fontos alapeleme, amit a hagyományos megoldás mellett ma már zsalukőből is építhetünk.

Lábazat zsalukőből

A modern építőanyagok fejlődésével az elmúlt években eljutottunk oda, hogy kis túlzással már egy lakóház minden elemére találunk legalább egy, de inkább három-négy ideális alternatívát. Ide sorolható többek között a lábazat is, amit az eddig alkalmazott hagyományos módszerekkel is gyakran kiviteleznek – zsaluznak és betonoznak –, azonban létezik már egy sokkal egyszerűbb és garantáltan hatékonyabb megoldás, mégpedig a zsalukő. Természetesen közel sem mindegy, hogy melyik típusa és milyen felhasználási metódus alkalmazása mellett!

Lábazat? Zsalukőből is ideális lehet!

A hagyományos lábazat építése

A lábazat építését még ma is gyakran a hagyományos módon végzik, amihez szükség van a megfelelő zsalu kialakítására, amit aztán erős betonnal töltenek ki. Ajánlatos ilyen esetben a lábazatot vasalással erősíteni, ami nemcsak körülményesebbé, de drágábbá is teszi a folyamatot, arról nem is beszélve, hogy az úgynevezett kengyeles vasalás nagyon komoly munka, hovatovább komoly szakértelmet is kíván. Merthogy a lábazat az egész lakás egyik legfontosabb teherhordója, aminek nemcsak szerkezeti épsége, hanem szigetelése és tartóssága egyaránt lényeges. Nem véletlen, hogy a körülményesség miatt egyre többen döntenek inkább a zsalukövek használata mellett a lábazat építése kapcsán.

Lábazat építése zsalukőből

Amennyiben ugyanis úgy döntünk, hogy zsalukövekből építjük meg a lábazatot, az építkezés tisztább, egyszerűbb, nem mellesleg pedig sokkal gyorsabb is lesz. Ennél lényegesebb azonban, hogy egy zsaluzott betonozással kialakított lábazatot szinte lehetetlen egyenletes felszínűvé tenni, míg a zsalukövek esetében ez a feladat egy szakember számára nem több, mint rutinmunka. Arról nem is beszélve, hogy a zsalukövek által a lábazat felszíne teljesen egyenletes lesz, tehát később sokkal könnyebb lehet vakolni, valamint szigetelni, hovatovább kevesebb alapanyagra is van szükség hozzá.

A zsalukő beépítése

Természetesen a zsalukő nem valamiféle csodatermék, amit csak a helyére kell állítani, és felépülhet rá a ház, hiszen több tonnányi súly nehezedik majd rá, éppen ezért a hagyományos betonhoz hasonlóan szüksége lesz megfelelő vasalásra. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy minden egyes sor lerakott zsalukő felső részére hosszában betonvasat kell elhelyezni – soronként legalább két szál ajánlott –, ami jelentősen megnöveli az alap stabilitását. Ettől természetesen a lábazat később még megrepedhet, de ennek az oka a talajszerkezet problémájából, a rossz alapozásból fakad majd, nem a helytelen lábazatkialakításból.

Lábazat? Zsalukőből is ideális lehet!

Bármilyen formában is illesztjük a helyükre a zsaluköveket, belsejüket akkor is biztosítani kell további függőleges betonvasakkal, úgynevezett kengyelvasakkal, melyek a szilárdságot és a teherbírást növelik. Ha ezek is a helyükön vannak, a kövek feltölthetők betonnal, aminél fontos alapszabály, hogy alaposan ledöngöljük őket. Erre alkalmas lehet egy közönséges betonvas is, amivel jó párszor megböködjük a beöntött betont annak érdekében, hogy a kövek minden sarkát megfelelően kitöltse, hovatovább eltávozzanak a masszából a légbuborékok, melyek problémákat okozhatnak később a kötés szilárdságában. A döngölés után a betont a legfelső zsalukövön elsimítjuk, majd kötés után a kilógó betonvasakat 20-25 centiméteres magasságig visszavágjuk.

Rendkívül lényeges, hogy a zsalukövek feltöltése után a friss betont megfelelő időközönként öntözzük, ne hagyjuk kiszáradni, és ne tegyük ki közvetlen erős napsütésnek sem. A vízhiány és az erős UV-sugárzás miatt ugyanis a beton kötése nem lesz megfelelő, anyagfeszülés lép fel, vagyis a lábazat idejekorán megreped, és alkalmatlanná válik a ház falainak megtartására. A betonozott zsalukövek esetében 3-4 napig tart a teljes száradási idő. Miután ez letelt, és elhelyezték a megfelelő víz- és szennyvízcsöveket, megkezdődhet a lábazat feltöltése – már amennyiben nincs kialakított pince az épület alatt.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket