Kültéri és beltéri burkolás természetes kővel és ömlesztett termékkel

A természetes kő és az ömlesztett termékek kiváló alapanyagok, ha burkolásról van szó beltéren és kültéren egyaránt.

Burkolás ömlesztett termékkel

A kültéri és a beltéri burkolás egy külön művészet annak tükrében, hogy milyen alapanyagot alkalmazunk hozzá. Nemcsak a szakemberek, hanem az otthon szívesen barkácsolók körében egyaránt gyakran használnak ehhez valamilyen kőburkolatot vagy ömlesztett terméket, hiszen a megfelelő helyen, nem mellesleg pedig szakszerű kivitelezés társaságában rendkívül tartós és elegáns felületek készülhetnek ilyen háttér mellett. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen burkolati forma kültéren, beltéren, padlón és falon egyaránt jól tud mutatni.

Nyilvánvalóan egyik alternatíva sem a legolcsóbb, ellenben aki szeretne tartós és hosszabb távú megoldást választani, annak érdemes figyelembe venni ezt a lehetőséget, hiszen a legtöbb esetben nagyszerű döntésnek bizonyul. Általában bazaltot, andezitet és mészkövet alkalmaznak, ha természetes kőburkolatról van szó, de a homokkő, a gránit és a kvarcit, sőt a gneisz is sokszor előfordul ilyen esetekben. A kérdéses burkolatoknak természetesen sokféle megjelenési formájuk van, kaphatók vágva, hasítva, koptatottan, direkt bel- és kültéri felhasználásra, de rusztikus vagy csiszolt felülettel egyaránt elérhetők. Sőt, többségük hagyományos ömlesztett termékként is a vásárlók rendelkezésére áll a Békás Épker kínálatából.

Beltéri burkolás természetes kővel

Beltéri alkalmazásra nagyon ritkán használnak hagyományos ömlesztett terméket a maga nyers valójában. Ha mégis, akkor az inkább mészkő, homokkő, kvarcit, márvány, gránit vagy éppen riolit, bár bizonyos esetekben kifejezetten mutatós lehet a bazalt és az andezit is. Példának okáért beltéri kemencék és kályhák körül, medencéknél vagy éppen lépcsők díszítéseként, de egy komplett konyhát is építhetünk rájuk. Nem ritka, hogy bazaltdarabkákból építenek némi cement vagy habarcs alapú ragasztó segítségével egy-egy könyöklőt, esetleg pultot, ami egy bükkfa vagy cseresznyefa padlóval kiegészülve határozottan rusztikus látványt képes generálni.

Mivel valamennyi természetes kőből vagy ömlesztett termékből készült burkolat egyszerre letisztult és rusztikus, ezen felül pedig nagyszerűen illeszkedik a minimál dizájnhoz, ezért rendkívül közkedvelt, nagy népszerűségnek örvend az építkezők és a felújítók között egyaránt. Pláne annak fényében, hogy a felszíne is rengeteg formában pompázhat, így lehet hagyományos, antikolt, csiszolt, kefélt, de akár még homokfújt variáns is.

“Beltéren

Érdekesség, hogy míg a teljesen természetes, szabálytalan kövek – gyakorlatilag az ömlesztett anyagok – egykoron kizárólag kültéren voltak alkalmazva, így például kerítések lábazatainál vagy támfalaknál, addig manapság egyre népszerűbbek a lakás falai között is. Ennek az oka, hogy nagyszerű dekorációs elemek. Szabálytalan alakjukból, tartósságukból és tűzálló megoldásukból kifolyólag gyakran találkozni velük kandallóknál, fürdőszobákban vagy a lépcsőknél. Nyilván ezeket az anyagokat a beépítés után impregnálni kell – hiszen ezzel nemcsak tartósságukat növelhetjük, hanem takarításukat is leegyszerűsíthetjük –, de manapság ez már nem jelent különösebb problémát.

Nagy népszerűségnek örvendenek mostanság az úgynevezett kőpaneles megoldások. Ezeket természetes kövekből ragasztják össze, és teljesen lapos, sík hátoldallal rendelkeznek, aminek köszönhetően rendkívül gyorsan lehet dolgozni velük, ha például vakolt falon kell alkalmazni őket. Ezekre a kőpanelekre is igaz, hogy valamennyi stílushoz jól igazodnak, és a legtöbbször lényeges impregnálni őket az egyszerűbb takarítás és a tartósítás érdekében.

Kültéri burkolás természetes kővel

A természetes kő és az ömlesztett termék értelemszerűen leginkább kültéren alkalmazandó burkolási célzattal. Az egyik legnépszerűbb megoldás a hasított kő, amit sok helyen neveznek egyszerűen mediterrán kőnek is. Ezt a burkolóanyagot valójában nagyobb kőtömbökből választják le a kívánt vastagságban. Alakja általában szabálytalan, de létezik belőle vágott típus is, amivel egyszerűbb szebben dolgozni. Általában fűrészeléssel vagy repesztéssel készül, és nagyon sok helyen alkalmazzák, így például kerítéslábazatnál, lakóházak lábazatánál, de gyakran még kerti sütögetők vagy támfalak burkolásakor is ideális.

Ezen felül beszélhetünk még koptatott kőről, aminek az alapját bár ugyanúgy természetes kő adja, ellenben a koptatott hatást speciális folyamatok révén érik el vele a gyártók – olyan hatást keltve ezzel, mintha a kő felületét a természet formálta volna. Gyakorlatilag egyfajta antikolás történik ilyenkor, aminek részeként a sarkok eltűnnek, a felület fakóvá, vagy anyagától függően fényessé, pasztelles megjelenésűvé változik. Nem véletlen, hogy gyakran alkalmazzák belső tereken is, de a leginkább kültéren találkozhatunk vele.

“Kültéren

Sok esetben használnak továbbá kültéren kockaköveket, melyek szintén egyfajta hagyományos és természetes burkolattípusok. A legtöbbször bazaltból készülnek, és nagyon sokféle lerakási módjuk ismert. Jellemzően lekerekített sarkokkal és élekkel rendelkeznek, évszázadokkal ezelőtt utakat készítettek belőle – hívták macskakőnek is –, manapság azonban ebben a formájában ritkán találkozunk vele.

Sokkal gyakoribb, hogy a természetes kő valamilyen ömlesztett anyagként van jelen a ház körül. A bazalt és az andezit például különösen gyakoriak, önmagukban készülnek belőlük díszfalak, támfalak, kerítések, de járdák és beállók felületkialakításakor szintén előszeretettel használják ezt a megoldást. Amennyiben földfelszín burkolására van szükség – például beállónak vagy parkolónak –, akkor sok esetben találkozhatunk még murvával is, mely azon túl, hogy természetes zúzott kő, az egyik legnépszerűbb ömlesztett anyag is a sorban.

A kőburkolat előnyei

Akár kültéren, akár beltéren alkalmazzuk, a kőburkolat rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A legfontosabb pozitívuma, hogy nagyon természetes és nagyon elegáns a megjelenése, gyakorlatilag valamennyi építészeti stílusnál kiválóan alkalmazható, beépíthető beltéren és kültéren egyaránt. Rendkívüli tartóssága szintén a pozitívumok listáján található, noha ez a tulajdonság nagyon sok tényező együttese, ezáltal a megfelelő lerakás vagy a rendszeres tisztítás egyaránt ide sorolhatók.

Részleges hátrányuk a szabálytalan formájukból fakad, hiszen ezért nehezebb velük szabályosabban dolgozni, de akik nem kedvelik a szabályokat, akik kifejezetten a kreatív ötletekre törekednek, akik szeretnek gondolkodni és egyedi megoldásokat tető alá hozni, azok kifejezetten élvezik, ha valamilyen ömlesztett termékkel dolgozatnak, ahol nincs két egyforma darab.

A kőburkolatok tisztítása

A legtöbb kőburkolat tisztítása akkor a legkönnyebb, ha megfelelően sikerült lerakni őket. Amennyiben kültéri burkolásról van szó, akkor vélhetően nem okoz problémát a nagyobb mennyiségű víz használata, de az sem, ha magasnyomású mosót, illetve kefét kell alkalmazni.

“A

A kefe természetesen beltéri kőburkolatoknál is hasznos lehet, de alapvetően inkább a megelőzésre kell nagy figyelmet fordítani, ezáltal nem lehet elhanyagolni az impregnálást, hiszen ezzel sokkal tartósabbá tehetjük a felületet, miközben konkrétan a felület sem sérül meg. Vegyszereket és tisztítószereket nem ajánlott alkalmazni, maró hatású anyagokat pedig egyáltalán nem, hiszen ezek a kőzet málását idézhetik elő.

Különösen mészkő vagy homokkő esetén bizonyos savas anyagok általában nehezen viselik az ilyen hatást, de szerencsére ma már vannak olyan tisztítószerek, melyek kifejezetten az ilyen kőzet-, illetve burkolattípusokhoz tartoznak.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket