Kültéri beruházások, melyek megnövelik otthonunk értékét

A jól átgondolt, illetve kivitelezett kültéri beruházások attraktívvá teszik ingatlanunkat, ráadásul nagy mértékben növelik annak értékét.

Családi házban lakni manapság sokak számára presztízst és kiváltságot jelent, hiszen egy ilyen ingatlan folyamatos felújításra szorul, mindig van körülötte kisebb-nagyobb tennivaló, miközben a tulajdonosok évről-évre próbálják szebbé és értékállóbbá tenni azt – méghozzá általános állapotának megőrzése mellett.Emiatt bizonyos időközönként értéknövelő kültéri beruházásokra kerül sor, melyek nemcsak a lakás esztétikai-, hanem anyagi értékét is képesek magasabb szintre növelni.

Nem árt azonban alaposan meggondolni az efféle befektetéseket! Azon túl ugyanis, hogy valami jól mutat, nem biztos, hogy feltétlenül szükséges otthonunk komfortjának és egyéb tulajdonságainak növeléséhez, miközben anyagi megtérülésében sem reménykedhetünk. Ha tehát minden elhangzott kritériumnak megfelelnénk, érdemes lehet az alábbi lehetőségek közül válogatni, hogy az elköltött pénzünk hosszabb távon is megmutatkozzon a lakás értékén.

Hőszigetelés

Az utóbbi néhány évben mindenki és mindenhol a hőszigetelés fontosságáról beszélt, ezáltal az építőipar egyik legfontosabb trendjévé vált. Manapság lehetetlen úgy felépíteni vagy felújítani egy házat, hogy az ne kapjon homlokzati hőszigetelést. Válasszunk akár hagyományos hungarocell alapú rendszert, akár kőzetgyapot megoldást, végső soron egy olyan befektetésünk lesz, ami képes magasabb szintre emelni a lakás megjelenését, a jobb hőszigetelés miatt az általános értékét, miközben a belső komfort szintén egyenes arányban növekszik majd. Arról nem is beszélve, hogy a kiadott pénz hosszabb távon az utolsó forintig megtérülhet!

Egy megfelelően kialakított homlokzati hőszigetelést követően ugyanis télen és nyáron egyaránt sokkal kevesebb energia felhasználásával érhetjük el a legmagasabb belső komfortot. A melegebb hónapokban például dinamikus szellőztetés mellett akár teljesen kiiktathatjuk a klímát a mindennapjainkból, hiszen a kinti meleg sokkal nehezebben találkozik majd a benti hűvössel, míg a hidegebb hónapokban ennek a helyzetnek a fordítottja lesz érvényes. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell majd fűtenünk, de sokkal kevesebbet, mint a szigetelés előtt, így a rezsiköltségek hosszabb távon visszatermelik majd a hőszigetelésbe fektetett összeget, így végső soron csak nyerhetünk.

Árnyékolás

Az árnyékolástechnika óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Bár sokan még mindig le vannak ragadva a sötétítőfüggönyöknél, azonban egy megfelelő kültéri árnyékoló ma már nemcsak azt a célt szolgálja, hogy távol tartsa a lakástól a napsugarakat, esténként pedig a kíváncsi tekinteteket. Egy zsaluzia például ennél sokkal többre képes! Egy ilyen kültéri megoldás azért jó befektetés, mert a fentieken felül megnöveli a ház esztétikai értékét – lévén a forgatható lamellák, az alumínium alkatrészek, valamint a színezhetőség rendkívül modern összhatással ruházzák fel –, miközben a hatékonyság, az értéknövelés terén sem elhanyagolható a hatása.

Egy zsaluzia például képes megtámogatni a nyári- és a téli hőszigetelést, hiszen teljes zárás esetén csökkenti a nyílászárók hőhídját, ezáltal sokkal könnyebb lesz megtartani a belső komfortot, amivel még tovább lehet csökkenteni a hűtés vagy a fűtés költségeit. Ezen túlmenően segítséget nyújt a zajszigetelésben, valamint a lakás vagyonvédelmét szintén növeli, lévén betörő legyen a talpán, aki a vaskos fémszerkezeten halkan és gyorsan képes átverekedni magát. A befektetés ráadásul értékálló, hiszen tartóssága miatt egy zsaluzia évtizedeken keresztül hű társa lehet nyílászáróinknak, miközben motorizálással és automatizálással belépőt nyújthat az okosotthonok világába is.

Térkövezés

Több tekintetben is értéknövelő befektetés, ha nemcsak konkrétan a házon, hanem közvetlen környezetében tervezünk kisebb-nagyobb beruházást. Az egyik legkiválóbb ebből a szempontból a térkövezés lesz, hiszen esztétikailag talán a legjobb, legegyszerűbb és leglátványosabb megoldás a feljárók és a járdák burkolására, miközben egy sor problémát megszüntethetünk vele. A burkolt felületeken elfelejthetjük egy életre a fűnyírást, de nem kell többé az esővízből fakadó felázás és sárkeletkezés miatt sem aggódnunk többé, a térkövezett részeken még a nagyobb járművekkel is könnyedén közlekedhetünk nagy esők után.

Kültéri beruházások, melyek megnövelik otthonunk értékét

A térkövezés ezen felül rengeteg lehetőséggel kecsegtet! Segíthet például az esővíz elvezetésében, pláne abban az esetben, ha megfelelően tervezett és vízelvezető árkokkal kiegészített megoldást választunk, miközben az egész ház környezetét magasabb szintre emelhetjük vele. Könnyen takarítható jellege mellett egy tipikusan olyan beruházás, ami nemcsak jól néz ki, de alaposan megnöveli a komplett ingatlan anyagi értékét, hiszen egy térkövezett felület soha nem veszít az értékéből, és megfelelő körülmények között nem is használódik el.

Díszkert kialakítása

Azon túl, hogy a saját komfortunkat is megnövelhetjük vele, mindemellett ingatlanunk értékét egyaránt magasabb szintre emelhetjük egy megfelelő díszkert kialakításával. Nem kell feltétlenül profi kertépítőt fogadnunk ahhoz, hogy pár négyzetmétert megfelelően kialakítsunk, de minél nagyobb a befektetés, annál jobban növelhetjük a ház értékét is. Némi tereprendezés, egy murvás lépegető kialakítása, néhány ízlésesen elültetett növény, egy füvesítés vagy egy sziklakert építése például minimális költségekkel is megvalósítható, miközben rendszeres gondozással hosszabb távon sokat nyomhat a latba, ha később eladnánk az ingatlant.

Kültéri beruházások, melyek megnövelik otthonunk értékét

Egy rendezett kert ugyanis nem csak a szemünknek kellemes, noha nem árt tudni, hogy a határ ebben a tekintetben is a csillagok között helyezkedik el. Egy kis házi tóval, egy csobogóval, egy szaletlivel vagy pergolával, netán egy kisebb medencével, néhány ízléses kerti bútorral, vagy komolyabb földmunkákat igénylő átalakítással például a kert akár többmilliós beruházás is lehet, ami kimagaslóan értékállónak tekinthető, ha a saját kényelmünk mellett ezzel a célzattal költekeznénk.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket