Kerti utak kerti murvából

Felejtsük el a díszkertekben a betonjárdát, építsünk inkább murvából kerti utat, ami sokkalmutatósabb lesz.

A murvából készült kerti utak

A díszkertekben létesült kisebb-nagyobb járdák kapcsán sokan abban a tévhitben élnek, hogy kizárólag hasznos célt szolgálnak, ezáltal biztonságos és kényelmes közlekedést kültéri pihenőnk egyes pontjai között – még esős időben is sár nélkül. Kevesen gondolnak tehát a kerti utakra úgy, hogy azok egyfajta kiegészítők, hovatovább díszítő elemek is lehetnének megfelelő kialakítás, de sokkal inkább ideális alapanyag kiválasztása esetén.

Az ilyen kis ösvények kialakításához rengeteg esetben használnak egyszerű betonlapokat vagy betonból készült járdákat, melyek valóban tartós megoldásnak nevezhetők, az esztétika – valamint többek között például a fűnyírás és gondozás – szempontjából azonban nem a legelőnyösebbek. Ha viszont a kerti utak kerti murvából készülnek, gyakorlatilag olyan szerepet töltenek be a díszkertben, mint egy egzotikus növény, egy sziklakert vagy egy csobogó, tehát önálló díszítőelemként funkcionálnak a hatékonyságuk mellett. Ez azonban még messze nem minden, ami a murvaút kapcsán az előnyök közé sorolható!

Miért ideális a murva a kerti utakhoz?

Az imént említett díszítőhatás mellett – hiszen fehéres-szürkés megjelenése egészen kiemeli kertünk járatait – a kerti murva több szempontból is ideális lehet otthonunk járdáinak megvalósításához. Elsőként például megfelelő elhelyezés mellett a murva közé nem nő be a fű, hovatovább a legnagyobb esőben sem kell nagy pocsolyákkal, de még inkább sárral számolnunk, ami a ház körüli zöldövezetek kihasználhatóságát gyakran negatívan befolyásolja.

Ami azonban a hatékonyság tekintetében még inkább megnöveli a kerti murva alkalmazásának apropóját a kerti utak kapcsán, az leginkább a tartósság és az ülepedő képesség. A murva ugyanis köztudottan egy rendkívül szívós és tartós kőzetzúzalék, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha egyszer kialakítottunk belőle valamit, az ideális körülmények között egy életre ott marad. Bár erősen süllyedő, túláztatott talaj esetében a kerti murva egy ideig süllyedhet, de friss pótlással könnyedén egyenesbe állítható, véglegesíthető a felület, a későbbiekben pedig már semmiféle karbantartást vagy törődést nem igényel.

Sokan azért tartanak egy kicsit a kerti utak esetében a murva alkalmazásától, mert attól félnek, hogy a kőzetdarabkák még rendeltetésszerű használat mellett is szétszóródhatnak a füvön, ami megnehezítheti például a fűnyírást vagy a kertgondozást. Ez a probléma azonban döngölés, illetve hengerezés mellett legfeljebb pár hétig állhat fenn, a murva ugyanis a különböző méretű kőzetdarabkák miatt fokozatosan tömörödik és összeáll, ezáltal majdnem olyan szilárd felület képződik, mintha lebetonoztuk volna, csak éppen a fehéres megjelenés sokkal egyedibb és mutatósabb megjelenést biztosít számára.

Így készül a kerti út murvából!

A kerti utak murvából azért gyakran népszerűek, mert kialakításuk szinte egyáltalán nem igényel szakértelmet, tehát nem kell hozzá betont keverni, sőt speciális szerszámokra sem lesz szükségünk hozzá. A murvás kerti utak lefektetése minden esetben a leendő szakasz kiásásával kezdődik, ha ugyanis nem akarjuk hónapokig töltögetni a süllyedő járdát, akkor szükségünk lesz egy biztos alapra hozzá. Ehhez legalább egy 10 centiméter mély árkot ásunk, amiből legalább 5 centimétert feltöltünk sóderrel vagy bazalttal – esetleg nagyobb szemű murvával –, ha pedig szeretnénk, igény esetén a leendő járat oldalait szegélyezhetjük is, ami könnyebbé teszi az első hetekben a friss zúzalék egy helyben tartását. Ha mindezzel megvagyunk, a fennmaradó részt feltöltjük kerti murvával, majd egy kiadós döngölést követően a járdánk gyakorlatilag használható állapotba kerül.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket