Kerítéslábazat készítése zsalukőből

Ha tartós, látványos és egyszerűen építhető kerítést szeretnénk, a zsalukő lesz a legjobb választás a lábazathoz.

Zsalukőből kerítést

Egy látványos és egyben igényesen felépített kerítés nemcsak otthonunk esztétikai értékét növelheti meg jelentős mértékben, de mindemellett a vagyon- és birtokvédelem szempontjából sem elhanyagolható, hogy privát szféránk kialakíthatóságáról, illetve biztosításáról ne is beszéljünk. Hatványozottan igazak ezek az állítások abban az esetben, ha valamilyen minőségi és látványos kerítés kialakításában gondolkozunk, mint amilyenek például a zsalukő lábazatra épült típusok, melyek megfelelő alapon elhelyezve ugyanolyan hosszú élettartammal rendelkezhetnek, mint otthonunk. Természetesen ehhez lényeges a betontermék megfelelő kvalitása és ideális típusának kiválasztása, hiszen csak ezzel érhetünk el kellően tartós eredményeket!

FONTOS: Bár Magyarországon a kerítés építésére általában nem kell építési engedélyt kérnünk, azonban nagyon sok önkormányzat követel legalább bejelentési kötelezettséget, különösen abban az esetben, ha alapozott kerítést szeretnénk. Mivel a zsalukő lábazatra épített megoldások csak így kivitelezhetők, ezért érdemes felhívni a lakóhelyünk szerinti illetékes hivatalt azért, hogy ne érjen minket meglepetés a későbbiekben!

A legfontosabb a megfelelő alapozás

Bár ez alapvetően a legtöbb falazott kerítéstípusról elmondható, azonban a zsalukő kapcsán különösen lényeges, hogy az egész szerkezet megfelelő alapra épülhessen fel. Az ugyanis eredendően rossz döntés, ha az alap és a zsalukő lábazat úgy kapcsolódik egymáshoz, hogy semmi biztosíték vagy merevítés nincs a kettő között, tehát az alapvető előírások betartása mellett oda kell figyelnünk még néhány specifikus kialakítási sajátosságra, ami ehhez az építőanyaghoz köthető.

Az ugyanis nem elegendő, ha készítünk egy szabvány, azaz 80 centiméter mély alapot – mivel ez a fagyhatár, ezért ez az előírás itthon –, lévén szükség lesz arra, hogy megfelelő távolságonként betonvasat helyezzünk el az alapban, méghozzá olyan távolságra, hogy azokra rá lehessen húzni a falazáskor a zsalukő blokkokat. Ezzel biztosítjuk majd, hogy a zsalukő lábazatunk vasalt beton legyen, így ugyanolyan masszív, vagy még masszívabb lehet, mint például egy téglafal.

A zsalukő kerítés értelemszerűen mindig sávalapra épül fel, aminek a mélységét a fentiekben leírtuk, de fontos odafigyelni a szélességére is, ezáltal legalább 30 centiméterben gondolkozzunk, ami elegendő ahhoz, hogy a legszélesebb blokkokat is kényelmesen elhelyezzük rajta a későbbiekben. Érdemes egyébiránt magába a sávalapba is plusz vasalást tenni, különösen a töréspontokon, ezáltal sarkokon, vagy kapuoszlopok alatti helyeken. Mindig gondolkodjunk előre az elektromossággal is, ezáltal ahová világítást, csengőt vagy a kapunyitó motort szeretnénk felhelyezni, ott mindig betonozzunk be műanyag védőcsöveket ebből a célból.

A zsalukő lábazat építése

Ha az alapot lebetonoztuk, és megfelelő kialakítást adtunk neki, akkor jöhet a zsalukő lábazat építése. Ennek az első lépése minden esetben a vízszigetelés kialakítása. Ehhez az alap és az első réteg zsalukő közé egy speciális bitumenes réteget helyezünk el úgy, hogy a vasalásoknál gondosan megégetjük, gázláng alatt pedig összeolvasztjuk a réseket, hiszen a víz sajnos a legapróbb repedéseken át is képes feltörni, majd elgyengíteni a szerkezetet, illetve rontani annak esztétikai megjelenését.

Kerítéslábazat készítése zsalukőből

A megfelelő vízszigetelést követően letehetjük a zsalukő lábazat első sorát. Nagyon fontos ennek a megfelelő beállítása, hiszen ha itt elrontjuk a függőket vagy a vizet, akkor az egész kerítés ferdén épül majd fel. Ennek megfelelően először a két végelemet tegyük le és állítsuk be, majd apránként helyezzük fel a teljes zsalukő darabokat úgy, hogy mindegyik építőelembe legalább egy betonvas jusson a masszív kialakítás érdekében. A vízmértéket mindegyik zsalukőnél használjuk, ügyeljünk továbbá arra is, hogy a külső és belső egyenesek összefussanak, a kerítés tehát egyenes vonalú legyen.

Ha az első sor minden egyes darabját beállítottuk, jöhet a frissen kevert beton, amit a zsalukő minden egyes belső üregébe beletöltünk, majd megdöngölünk, hogy ne maradjon levegő benne. Fontos itt elhelyezni a vízszintes vasalást is – ezeket dróttal összekapcsolhatjuk a függőleges betonvasakkal, ha szeretnénk, de nem kötelező –, hiszen így kaphatunk csak makulátlanul masszív felületet.

A további sorokat úgy kell felhúzni a lábazathoz, hogy mindig egy félsor eltolásban legyenek az előzőhöz mérten. Hogy milyen nyúlványokat és oszlopokat alkalmazunk, az csak rajtunk múlik majd – mindig úgy kalkuláljunk a zsalukövek szélességével és a vasalással is –, amint azonban elértük az utolsó sort, ezek megkapják az úgynevezett fedőköveket, melyek lehetnek akár cserepek is, ha nekünk éppen úgy tetszik. Az utolsó mozzanat száradás után a pillérek élvédőzése mellett a vakolás, amit aztán a mélyalapozás és a színezés vagy a burkolás követhet, de érdemes úgy kalkulálni a folyamatot, hogy ehhez minden esetben a szerelvényezést is hozzá kell igazítani, ha a lábazatra kovácsoltvasat, faelemeket, illetve kapuszárnyakat tennénk.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket