Kérdések és válaszok az Ytong téglából készült falak festéséről

Az Ytong téglafal festése némileg más megközelítést igényel, mint a hagyományos téglából álló falazatoké. Íme a legfontosabb tudnivalók!

Mindent az Ytong tégla festéséről

Az építőanyagok között egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Ytong tégla, mely sokoldalú falazóelemként talán költségesebb, mint a hagyományos kerámiatéglák, ellenben egyszerre több funkciót képesek ellátni, így végső soron rengeteget spórolhatnak vele az építkezők.

Az utóbbi években egyre több lakóház, illetve nagyobb beruházás részeként épülő ingatlan alapját szolgálták Ytong rendszerek. Ennek az oka részben az volt, hogy a gyártó rengeteg olyan terméket dobott piacra, melyek egyre komplexebb, egyre jobb tulajdonságokkal rendelkező épületek felhúzását tették lehetővé.

A hagyományos blokktéglák mellett például vannak speciális áthidalók, válaszfalelemek, hőhídmegszakítók, nútféderes falazóblokkok, előfalazó lapok és így tovább. A Békás Épker kínálatában valamennyi Ytong tégla és falazóelem piacvezető áron érhető el, így ha komplett ingatlant szeretnénk építeni ebből a közkedvelt alapanyagból, a lehetőségek tárháza kis túlzással végtelennek tekinthető.

Mire kell figyelnünk, ha Ytong téglával építkezünk?

Általánosságban kijelenthető, hogy az Ytong téglából épült ingatlanok már a kezdetektől megkülönböztetett figyelmet igényelnek, azonban sokkal inkább a kivitelező, mint a felhasználó részéről. A megrendelőnek, a leendő tulajdonosnak az építkezés során aligha kell odafigyelnie például arra, hogy használtak-e a szakemberek hőhídmegszakító elemet a lábazat és a falszerkezet között, vagy a falazóblokkok megfelelő eltolásban vannak-e egymástól.

Ez az esetek többségében a szakemberek feladata, azonban míg a falazás, a szerkezeti kialakítás az esetek többségében kőművesi feladat, addig a belső kialakítást nagyon sokan szeretik már maguk elvégezni – legyen szó akár spórolásról, akár a puszta tudatról, hogy a vakolás vagy a festés a saját kezük munkáját viseli.

Ezzel pedig el is érkeztünk cikkünk központi témájához, avagy az Ytong téglafalak festéséhez, ami viszont rengeteg kérdést felvet abban az esetben, ha szeretnénk mi magunk megvalósítani mindezt. Az alábbiakban azonban most nemcsak feltesszük a legfontosabb kérdéseket, hanem meg is válaszoljuk őket annak érdekében, hogy átfogó ismereteket szerezhessünk a téma kapcsán. Lássuk a legfőbb tudnivalókat!

Vakolás és glettelés nélkül is festhető az Ytong tégla?

Az egyik legáltalánosabb és leggyakoribb tévhit az Ytong téglából készült falszerkezetek esetén az, hogy vakolás és glettelés nélkül is festhetők, tehát kötés után gyakorlatilag azonnal színezhetők, készre formálhatók. Ez azonban ebben a formában nem teljesen igaz állítás, ha ugyanis megfelelően homogén, kellemesen sík felületű falat szeretnénk a lakásban, akkor ahhoz elengedhetetlen lesz a megfelelő előkészítés. Esetünkben pedig ez a vakolást és a glettelést jelenti.

Bár sokan kísérleteznek azzal, hogy az Ytong falakat belülről behúzzák csemperagasztóval, abba pedig üveghálót tesznek, hogy ne repedezzenek, de ez valójában nem a legszerencsésebb felületkialakítás. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül drága, hiszen a jobb minőségű csemperagasztók önmagukban gyakran sokkal drágábbak, mintha vékonyvakolattal és glettel dolgoznánk.

Hogy miért terjedhetett el az a tévhit, hogy az Ytong téglás falszerkezetet nem kell se vakolni, se glettelni? Alighanem azért, mert egyenletesebb a felülete, mint a hagyományos téglának, de aki közelebbről megvizsgálja ezt az építőanyagot, esetleg lehetősége van kézbe venni, az csakhamar rájön arra, hogy a felülete egyáltalán nem tekinthető egyenletesnek, illetve simának. Éppen ellenkezőleg, sokkal inkább érdesnek, így a megfelelően esztétikus összhatás elérése érdekében lényeges valami extra felületkezelés.

Ami a fenti tévhitből valós, hogy az Ytong lehetővé teszi a vékonyabb vakolat alkalmazását, esetleg a glettelés teljes elhagyását, hiszen vannak olyan, direkt ehhez a falazóanyaghoz megálmodott vakolattípusok, melyek egyfajta vastag glettnek felelnek meg, azaz hozzáértő kezek között egy könnyedén festhető, sima felületet lehet kialakítani a segítségükkel.

Mit kell tudni a friss Ytong fal vakolásáról és gletteléséről?

Általánosságban az Ytong falszerkezetek pontosan ugyanúgy vakolhatók és glettelhetők, mint a hagyományos téglafalak. Természetesen azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a mészkőtégla nedvszívása és egyéb tulajdonságai nem egyeznek a közönséges kerámiatéglák sajátosságaival. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindkét folyamathoz speciális, az Ytong tulajdonságaihoz illeszkedő alapanyagot vásároljunk, ellenkező esetben érhetnek minket kellemetlen meglepetések.

A vakolás az esetek döntő többségében valóban elhagyható, hiszen kellően vastag és sima felületű szerkezetről beszélünk, azonban egyáltalán nem hibázik, aki vékonyan egy extra felületet húz rá a blokkokra, majd erre viszi fel később a glettet. Amennyiben azonban nincs alapvakolás – legalább vékonyan –, akkor minden esetben a fal előkészítésével indul a folyamat. Akár vakolunk, akár közvetlenül glettelünk rá, ehhez valamilyen impregnáló szert, gyakorlatilag kötőhidat kell alkalmaznunk.

Az ilyen mélyalapozás azért lényeges, mert az Ytong köztudottan kimagasló nedvszívó képességgel rendelkezik. Gyakorlatilag olyan, mint egy óriási szivacs, és amennyiben nem alapozzuk le, akkor a felkent vakolatból vagy glettből azonnal elvonja a vizet, így az elégtelenül szárad ki, repedezik, később pedig darabokban lepotyog.

Bár ez a probléma utólag orvosolható, ezáltal extra rabichálót lehet húzni a problémás felületeken, azonban érdemes megelőzni ezt a kellemetlenséget, hiszen az ilyen utólagos megoldások nem minden esetben szerencsések. Sőt, a legszerencsésebb, ha az impregnálást követően azonnal műanyaghálós rabicolás következik – ezzel biztosan masszív és homogén felület érhető el –, amire hosszanti és keresztirányban egyaránt fel kell hordani egy-egy rétegben a glettanyagot, mely a száradás és csiszolás után festhető lesz.

Milyen festékkel festhető az Ytong téglafal?

Miután az Ytong téglából készült falszerkezet szakszerűen le lett glettelve, a felület pedig megfelelő mértékben kiszáradt, illetve lecsiszolásra került, akkor gyakorlatilag bármilyen falfesték alkalmazható rajta, amilyent csak szeretnénk. Arra azért természetesen figyeljünk oda, hogy lehetőségeinkhez mérten megfelelő minőséget válasszunk, hiszen a gyenge kvalitású, rosszul takaró és száradó festékek egy normál téglafal esetén is okozhatnak kellemetlenségeket.

Ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott festék ne csak jól takarjon, hanem száradás után hagyja szellőzni a falszerkezetet, hiszen erre az Ytong téglának a későbbiekben szüksége lesz, noha mindez természetesen egy normál téglafalról egyaránt elmondható. Amennyiben helyesen jártunk el a glettelés során és megfelelő festéket választottunk, a végeredmény mind a szín, mind a látvány tekintetében egy teljesen homogén felületet biztosít majd a lakás bármelyik helyiségében.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket