Így válasszunk helyesen térkövet

Amennyiben szeretnénk térkövezni egy adott felületet, elsőként a megfelelő alapanyag kiválasztása a legfontosabb hozzá.

Mindent a megfelelő térkő kiválasztásáról

Míg évekkel ezelőtt egyetlen kezünkön meg tudtuk számolni, hogy az aktuális piacon hányféle térkő volt kapható, addig manapság a bőség zavara áll fenn, hiszen a kapcsolódó kínálat kis túlzással végeláthatatlannak tekinthető. Ma már sokféle gyártó kínálja a legkülönfélébb méretű, színű és formájú térköveket a, így kifejezetten nehéz helyzetben van, aki nemcsak az esztétika, hanem a tartósság, a praktikusság szempontjait is szeretné figyelembe venni a vásárláskor.

Elég csak megnézni a Békás Épker térkő kínálatát ahhoz, hogy rögtön világossá válhasson: ez az építőanyag ma már nemcsak a szürkés árnyalatokról és az unalmas megoldásokról szól, hanem sokkal többet nyújt a leendő vásárlók számára. Az alábbiakban ezért áttekintettük a megfelelő térburkoló kő kiválasztásának legfontosabb szempontjait, hogy legalább ebben a tekintetben segíteni tudjunk egy kicsit a vásárlóknak.

Miből van a térkő?

A modern térkövek között ma már természetes és mesterséges alapanyagú típusokat is találhatunk. A természetes kültéri burkolóanyagok között jellemzőek a különféle kőzetek vagy ásványok, melyeket faragással, hasítással, csiszolással vagy vágással állítanak elő és finomítanak a felhasználhatóság érdekében.

Ezek a típusok jellemzően rusztikus kialakításúak, és drágábbak is, mint a mesterséges térburkolatok, melyek egységes méretűek és színűek, többnyire pedig betonból, fából vagy gumiból készülnek. A legismertebb mindegyik alternatíva közül a beton térkő, amit a legnagyobb mennyiségben alkalmaznak, de a klinkert is nagyon sok helyen használják, ami gyakorlatilag ugyanolyan agyag alapanyag, mint amit a téglák vagy a kerámia tetőcserepek esetében alkalmaznak.

“A

Alapvetően a beton térkövek bár népszerűek és kiváló ár-érték arányt képviselnek, hosszabb távon a színük megfakulhat, ami különösen a színesebb megoldások esetében lehet kellemetlen. Ezzel szemben a klinkerre ez nem jellemző, hiszen nincs bennük festék, így az idő múlását sem lehet rajtuk annyira észrevenni.

Hová és milyen térkövet válasszunk?

Miközben valóban nagyon sokféle térkő közül válogathatunk már magunknak a vásárláskor, nagyon lényeges kiemelni, hogy valamennyi típus azért születik, mert egy bizonyos felhasználásra készül. Bár a legtöbbször nyilvánvalóan az esztétika az elsődleges szempont, ha dönteni kell, ugyanakkor a térkő méretei alapvetően meghatározzák a felhasználás módját.

Példának okáért a kisebb típusú térköveket alapvetően inkább a gyalogosok, a kerékpárosok számára találták ki, mint jól közlekedhető felület. Amennyiben nem járdát, hanem például autóbeállót akarunk készíteni ilyen alapanyagból, akkor legalább közepes méretű térköveket alkalmazzunk, de ma már léteznek egészen nagy kiterjedésű térkövek is, amelyek a nagyobb forgalmat, esetenként akár a nagyobb súlyú teherautókat egyaránt fontos, hogy elviseljék.

“Méretük

Természetesen nemcsak a kiterjedés, hanem a térkövek vastagsága egyaránt lényeges a választáskor. A kis forgalmú felületek esetén például a 6 centiméter alatti vastagságú térkövek jellemzően elegendőek. Megfelelő alap mellett egy járdához például már egy 3 centiméteres térkő is ideális lehet, de minél nagyobb a forgalom, és minél súlyosabb járművek közlekednek majd a kérdéses felületen, annál vastagabb megoldásokra lesz szükségünk.

Egy egyszerű személyautós behajtás esetén például a 6-8 centiméteres térkövek például a legtöbbször teljesen elegendőek, de itt már figyelni kell a kialakításra, például a nútféderes megoldások sokkal jobban kapcsolódnak, sokkal egységesebb, tartósabb felületet eredményeznek. Minden esetben, amikor nagyobb teher elviselésére van szükség, legalább 8 centiméternél vastagabb térkövekkel kell dolgoznunk annak érdekében, hogy a kialakított felszín minél tartósabb maradhasson.

Általános probléma szokott lenni nagyon sok esetben, hogy a leendő tulajdonosok a térkő kiválasztásánál a megjelenést előtérbe helyezik a műszaki terhelhetőséggel szemben. A legtöbbször ez komoly gondokat okoz, így a helyes sorrend a vásárláskor az, hogy előbb döntsük el, pontosan hol és mire alkalmaznánk a térköveket, majd miután leszűkítettük a kört, csak akkor válogassunk a formák, illetve színek között.

Érdekesség, hogy míg a kopásállóság tekintetében ma már minden térkőnek meg kell felelnie egy uniós szabványnak – magyarul egyik sem jobb vagy rosszabb ezen a téren, mint a többi a maga kategóriájában –, addig a teherbírás tekintetében már nem ennyire egyszerű a helyzet. Olyannyira nem, hogy ezen a ponton már nemcsak a vastagság, hanem a formavilág is fontos szempont lehet a döntés során.

“Kocsibeállók

Általánosságban elmondható, hogy a hullámos kialakítással rendelkező térkövek rendelkeznek manapság a legjobb és legmagasabb szintű előírásokkal a teherbírás kapcsán. Ezeket a típusokat követi az úgynevezett dupla T-vonallal rendelkező térkőmintázat, míg a sor végén az egyenes oldalélű térkő helyezkedik el, mint legalacsonyabb minősítésű tétel. Nyilván a térkő stabilitása alaposan megnövelhető a választott alapanyag vastagságának emelésével, de ez valójában semmilyen szempontból sem tekinthető gazdaságos megoldásnak.

Térkő trendek 2022-ben

A térkő ugyanolyan építőanyagnak minősül, mint például a tetőcserép abból a szempontból, hogy ugyanolyan aktuális trendek és vonulatok tartoznak hozzá, tehát rendszeres időközönként változik az alkalmazás mértéke. Példának okáért manapság leginkább a letisztult formavilágok, az egyenes oldalélek a leginkább jellemzőek – kivéve azokban az esetekben, amikor a teherbírás miatt fontos a masszívabb felületi kialakítás.

Természetesen a térköveken belül is vannak olyan típusok, amelyek kis túlzással mindenhol alkalmazhatók, tehát egyaránt ideálisak például a kertünkben vagy egy város főterén, csak az a fontos, hogy megfelelő méretet válasszunk belőle, illetve a lerakás kellő szakértelemmel történjen, illetve tisztában legyünk a leendő felület igénybevételi sajátosságaival.

A küllem tekintetében 2022-ben még mindig nagy népszerűségnek örvendenek az antikolt típusú térkövek, amelyek régies, eleve kopottas hatást keltenek. Jellemző belőlük a téglaforma, amelyek a legkülönfélébb méretekben állnak a vásárlók rendelkezésére, és nagyon sokféle futásminta kihozható belőlük. Jellemző ezekre a formákra a kis terhelhetőség – általában 6-8 centiméter vastagok –, így mindenhol nem alkalmazhatók, de családi házak környezetében, autóbeállókon vagy járdákon bizonyos esetekben ideálisak lehetnek.

“Ebben

Egyre több gyártó fordít kimagasló figyelmet arra, hogy egy termékcsaládon belül többféle méretű térkővel szolgáljon, melyek akár külön-külön, de akár együtt is alkalmazhatók, ennek megfelelően nagyon sokféle sorozatminta kihozható belőlük. Természetesen találunk minden gyártónál ajánlott megoldásokat, de a többféle méret kreatív alkalmazásra egyaránt lehetőséget biztosít.

Bármilyen típusú térkő mellett is döntünk azonban, nem lehet elég alkalommal hangsúlyozni, hogy mennyire lényeges a megfelelő minőségű háttérmunka. A térkövezés ugyanis egy speciális, nagy szaktudást és gyakorlatot igénylő folyamat, amihez nemcsak a megfelelő sormintát, a lerakás megfelelő folyamatát kell ismerni, hanem olyan alapvető tudnivalókat is, minthogy miként lehet stabil fundamentumot készíteni a térkövezett felület számára, vagy hogyan tudunk olyan szegélyt lerakni, ami nem engedi szétnyílni vagy elsüllyedni a térköveket.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket