Így lehet tartós szerkezeteket készíteni az oszlopzsalukőből

Amennyiben gyorsan és egyszerűen szeretnénk tartós oszlopokat építeni, az oszlopzsalukő az egyik legjobb megoldás lehet.

Munka az oszlopzsalukővel

Oszlopok építésére nagyon gyakran szükség lehet egy építkezéskor vagy egy kerítés építésekor, csakhogy a kérdéses munkafolyamat rengeteg esetben feladja úgymond a leckét az emberek számára, hiszen egyáltalán nem egyszerű ilyen szerkezeteket kialakítani akkor, ha az esztétika és a tartósság egyaránt lényeges. Merthogy oszlopokra ritkán van szükség csak úgy, a lehető legritkább esetben töltenek be szimpla díszítő funkciót, a legtöbb ilyen elem nehezebb szerkezetek megtartására, statikai és stabilizálási célzattal készül.

Az oszlopok építése sokféleképpen történhet, így az egyszerű téglaoszlopok mellett jó alternatívát képviselhetnek a zsaluzott megoldások is, azonban előbbi esetében gondot okozhat a tartósság, a teherbírás, utóbbinál pedig az esztétika nincs mindig a helyzet magaslatán. Ezt a két problémát tudjuk egyszerre megoldani, ha az oszlopzsalukő mellett döntünk, az építőanyagot ugyanis direkt arra fejlesztették ki, hogy könnyen és egyszerűen tudjunk velük tartós és masszív oszlopokat készíteni.

A forma tekintetében kétféle oszlopzsalukő létezik

Amiért sokan nem használják a gyakorlatban az oszlopzsaluköveket, annak az oka leginkább az, hogy nem ismerik a kapcsolódó lehetőségeket. Eleve mindenkiben él egy kép a zsalukő tömzsi, robosztus kialakításáról, ami részben jellemző az oszlopos változatára is, hiszen az egyik típusa négyszögletes megjelenésű, azonban sokan elfelejtik, hogy soha nem marad vakolatlan, soha nem kell például a lakásban vagy a teraszon a nyers betonfelületet meghagynunk, ha nem szeretnénk.

A legtöbb embernek azonban nem is annyira ez, mint inkább a formavilág okoz kellemetlenséget, hiszen az oszlop a klasszikus értelmezésben hengeralakú. Határozottan jó hír azok számára, akik hasonlóképpen vélekednek, hogy az oszlopzsalukő ma már nemcsak négyzetes, hanem hengeres kialakításban is kapható, ezáltal rendkívül látványos, klasszikus tartóelemek is kivitelezhetők belőle kültéren és beltéren egyaránt. Hogy mégis miként?

Lényeges az alapozás

Ha oszlopzsalukővel dolgozunk, rendkívül lényeges az alapozás kérdése. Közel sem minden esetben, hiszen tegyük fel, hogy tartóoszlopot szeretnénk készíteni belőle a leendő nappaliban vagy a teraszon. Ilyen esetben a ház alapja eleve adott, így lényegesebb a vasalás előzetes kialakítása, de erről majd később!

Most tegyük fel, hogy leendő oszlopunk a szabad földre kerül felállításra, mert egy kerítést szeretnénk kialakítani belőle. Ilyen esetekben nem építhetünk rá a puszta földre, hiszen az statikailag és szerkezetileg egy elképesztően ingatag, a gyakorlatban semmire sem használható szerkezetet eredményezne számunkra. Rendkívül lényeges ilyen esetben a megfelelő alapozás, hogy a földfelszín alá nyúló súlyos betonelem kellő stabilitást tudjon nyújtani az oszlopzsalukő számára.

Így lehet tartós szerkezeteket készíteni az oszlopzsalukőből

Ezen a téren a fundamentum kialakításakor lefektetett általános alapelveket követjük. Az alap tehát legyen minden esetben legalább 80 centiméter mély, azaz érje el a fagyhatárt. Ha mélyebben van, nem probléma, de ezt a szintet ajánlatos elérni vele. Gondoskodjunk továbbá arról is, hogy az alap legalább egy-két centiméterrel feljebb lógjon a talajszintnél – ha szükséges, akkor zsaluzzunk –, a felső felület kialakításakor pedig törekedjünk a vízszintre, hiszen ez a leendő oszlopok megfelelő állásának a kulcsa.

Lényeges továbbá, hogy mielőtt az első oszlopzsalukő ráfeküdne az alapra, alkalmazzunk vízszigetelést, hiszen a betonfelületek esetében rengeteg kellemetlenséget tud okozni a talajból felszivárgó nedvesség. Noha magában a zsalukőben, illetve a beletöltött betonban még hosszabb távon sem igazán tud kárt tenni, azonban ha vakoljuk vagy színezzük a felületet, akkor néhány hónap alatt teljesen tönkreteheti az addigi munkánkat egy kis nedvesség is.

Megfelelő vasalás nélkül nincs tartós szerkezet

Az alapozás mellett rendkívül lényeges az oszlopzsalukővel való munka kapcsán a vasalás. Nemcsak a tartósság, hanem a biztonság tekintetében egyaránt. A vasalás lényege már az alapozáskor elindul, hiszen a fundamentumot úgy kell kialakítanunk, hogy közben legalább két betonacél szálat állítunk bele merőlegesen, méghozzá úgy, hogy később ezekre húzzuk majd rá a leendő oszlopzsaluköveket.

Az acélszálak nélkül a szerkezet közel ugyanolyan ingatag és instabil lenne, mintha a puszta földre telepítettük volna, ez a közbenső anyag azonban stabil kötést biztosít az alap és az oszlop számára, így az kellően masszív, erős maradhat a kötés után. Érdemes olyan magasra hagyni a betonacélt, hogy a leendő oszlopot a lehető legtovább elérje, lehetőleg a legutolsó zsalukőben is maradjon acél, hiszen gondoljunk a különféle oldalirányú terhelésekre.

Tehertartó oszlopok esetében ez ugyan nem jellemző, de amennyiben egy kerítéskapuhoz alkalmazzuk az oszlopzsalukő szerkezetet, akkor arra általában különféle vasalások és pántok mennek, melyek gyakran súlyos fémkapukat tartanak meg, tehát az oszlopnak olyan erősnek kell lennie, hogy ezt a folyamatos húzóhatást magabiztosan elviselje. Ez azonban csak és kizárólag akkor valósulhat meg, ha az oszlopzsalukőbe vasalás került.

Amennyiben a zsaluköveket a betonacél szálakra húzzuk rá, és így töltjük meg rétegről-rétegre jó minőségű betonnal, akkor tulajdonképpen egy közel elpusztíthatatlan vasbeton szerkezetet kapunk, mely képes lesz szükség esetén a nehezebb fémkapuk fogadására is.

Az oszlopzsalukő gyakorlati felhasználása

Noha a fentiekben már kiemeltünk néhány példát, azonban lássuk konkrétan, hogy mikor lehet jó döntés az oszlopzsalukő használata a mindennapokban. A legtöbb esetben kerítések kialakításakor kap szerepet, ezáltal kapuk mellett a különféle blokkok közti stabil oszlopok felépítéséhez elképzelni sem tudnánk nála jobb alternatívát. A maradék oszlopzsalukő ráadásul rengeteg kreatív megoldást biztosíthat nekünk a díszkertben, lehet belőlük virágláda, lépcsőzetes kialakítás mellett fogadhatnak futónövényeket és így tovább.

Természetesen a lakásban, egy ház építésekor is sokszor lehet szükség oszlopzsalukőre. Mivel nagyon tartós teherhordó vasbeton szerkezet képezi a magját, ezért megfelelő kialakítás esetén tökéletes lehet benti és kinti teherhordó megoldásként. Legyen szó akár a födém extra tartásának biztosításáról, akár egy terasz vagy egy kiülő tetőszerkezetének az alapjáról, ha szakszerű kialakítást kap, akkor biztosan nem okoz majd csalódást.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket