Így lehet felragasztani a homlokzatra az EPS lapot

Otthonunk hőszigetelésekor az EPS lap az egyik legjobb alternatíva. Lássuk, hogy miként lehet hatékonyan dolgozni vele!

EPS lap ragasztása homlokzatra

A homlokzati hőszigetelés a modern építőipar egyik közkedvelt eljárásmódja annak érdekében, hogy az egyszerű téglafalak túlzott hőcseréjét minimalizálják, ezáltal csökkentsék a lakás hűtési- és fűtési költségeit, valamint az energiafelhasználás mértékének minimalizálásával a környezetünkre gyakorolt káros anyagok kibocsátásának mennyiségét.

Ehhez a folyamathoz jellemzően az EPS lapok alkalmazása az egyik legjobb alternatíva. A köznapi nevén hungarocell az ár-érték arány tekintetében gyakorlatilag verhetetlen, hiszen nemcsak hőszigetelő hatása kiváló, hanem gyakorlatilag teljesen éghetetlen, és dolgozni is nagyon egyszerű vele, noha rendkívül lényeges, hogy ne csak a lapok ragasztása legyen makulátlan, hanem a felvitt felület burkolása is, hiszen az eső vagy a tartós UV sugárzás visszafordíthatatlan kárt tehet szerkezetében.

Aktuális bejegyzésünkben azonban most csak az EPS lapok helyes ragasztásának témakörét járjuk körül, a többi kulcsmomentummal a későbbiekben foglalkozunk majd.

A minőségi ragasztó az egyik legfontosabb

Mint minden más esetben, úgy természetesen a hungarocell alapú hőszigetelőrendszer kialakításakor is elsődlegesen a megfelelő alapanyagok adják a legfontosabb alapot. Konkrétan az EPS lap esetén szigorú szabványok vannak érvényben, így ezen a téren nem tudunk rosszul dönteni az egyes termékek között, a ragasztó esetén azonban sajnos már találhatunk silány minőségű típusokat.

Nyilván nem szeretnénk egyetlen gyártó mellett sem lándzsát törni, ellenben a Békás Épker kínálatában elérhető ragasztóanyagok kivétel nélkül olyan magas minőséget kínálnak, hogy megfelelő használat esetén megfelelően stabil és hosszúéletű szigetelőréteget tudnak biztosítani otthonunk számára. Merthogy a ragasztás kapcsán az emberi tényező természetesen ugyanolyan fontos lesz, mint a megfelelő ragasztóanyag.

Az EPS lap ragasztásának technikái

Noha az sem mindegy, hogy a ragasztóanyagot milyen állagúra és milyen arányban keverjük be – ehhez a legtöbb gyártó pontos utasítást ad –, ellenben még ennél is lényegesebb, hogy milyen technikát alkalmazunk a hungarocell lapok felragasztásakor. Természetesen a gyakorlat legalább olyan fontos, mint a helyes módszer kiválasztása, ellenben az alábbi két megoldás közül bármelyik kiváló lehet:

  1. Teljes ragasztás: A teljes ragasztás technikája az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás abban az esetben, ha a kivitelező nem akar spórolni a ragasztóanyagon, illetve a falszerkezet akkora egyenetlenségektől szenved, hogy megkívánja mindezt. Lényege, hogy a polisztirol lap egyik felét teljes egészében meg kell kenni ragasztóval a felhelyezés előtt.
  2. Pogácsás ragasztás: A pogácsás ragasztás némileg kevesebb ragasztót vesz fel, mint a másik típus, de alapvetően közel ugyanolyan hatékony megoldásnak tekinthető. A lényege, hogy a hungarocell lap egyik oldalának a széleit egy csíkban körbe megkenjük a ragasztóval, majd a közepére két-három sorban ragasztópogácsákat helyezünk el úgy, hogy legalább a tábla felét fedjék.

Fontos a légmentes kialakítás

A ragasztási technika mellett elengedhetetlen odafigyelni a polisztirol lapok felragasztásakor arra, hogy mindig kellően légmentes felületet alakítsunk ki az illeszkedési pontokon. Főleg a pogácsás ragasztás esetén gyakori hiba, hogy a széleken a ragasztóanyagot nem kenik körbe, több centiméter helyet hagynak a sarkokon, ami azért probléma, mert oda bejuthat a levegő, és kellemetlen hőhíd keletkezhet.

Az EPS-alapú hőszigetelésnél márpedig oda kell figyelni arra, hogy a ragasztás ne legyen hiányos, hiszen ha oda eljut a hideg levegő, páralecsapódás keletkezik. Ennek folyamán hőmozgás alakulhat ki, aminek a lényege röviden az, hogy a lapok összehúzódhatnak és kitágulhatnak. Utóbbi főleg nyáron, a nagy melegtől jelentkezhet, és a komplett szigetelésrendszert tönkreteheti, ahogy kimozdítja a helyéről a szomszédos lemezeket.

A ragasztás minősége alapvetően befolyásolja a szigetelést

 Az imént már említettük, hogy nemcsak a ragasztó minősége és a helyes technika elsajátítása, hanem a gyakorlat, a munka minősége is igencsak fontos egy EPS lapokból kialakított rendszer felragasztásakor. 

Figyelembe kell venni például a rendszer helyes indítását, vagyis azt, hogy az első sor hungarocell mindig megfelelő síkban és függőben legyen. Ehhez minden esetben a jól elhelyezett indítósín ad ideális támpontot. A precízség itt elhanyagolhatatlan, hiszen néhány milliméter eltérés a fal felső részén már akár félcentis hézagot is eredményezhet, ami egy hőszigetelés esetén katasztrofális következményekkel járhat.

Ezen felül ügyelni kell arra is, hogy a ragasztóval csak az EPS lap egyik felére dolgozzunk, de az oldalakra soha ne kenjünk belőle, mert ilyenkor nem tudjuk megfelelően szorosan egymás mellé helyezni a lemezeket. A rések közé került ragasztó kellemetlen hőhidakat eredményezhet, és a fentiekben már említett kellemetlenségeket, páralecsapódást, hőtágulást idézhet elő hosszabb távon.

Természetesen a ragasztóanyag bekeverésének technikája sem elhanyagolhatatlan. A legtöbb ilyen ragasztó cement alapú, amivel kapcsolatban lényeges, hogy mindig az előírt vízmennyiséghez adjuk hozzá apránként a port, méghozzá folyamatos keverés mellett. Ezzel látjuk a massza állagát, miközben elkerülhetjük a kellemetlen csomósodás problémáját.

A ragasztás egyébiránt a legtöbb homlokzati hőszigetelésnél nem elegendő, ugyanakkor elhanyagolhatatlan tényező a helyes kialakításhoz. Ha makulátlanul minőségi munkát szeretnénk végezni vagy kapni, akkor ragaszkodjunk a műanyag beütő dübelek használatához, melyek a kellően masszív homlokzati hőszigetelőrendszer alapjainak tekinthetők.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket