Így készítsünk gipszkarton álmennyezetet

Az álmennyezet sok esetben nemcsak esztétikus, hanem praktikus megoldás is lehet otthonunkban. Így fogjunk hozzá!

Álmennyezet gipszkartonból

Rengeteg oka lehet annak, ha valaki úgy dönt, hogy álmennyezet kialakításába kezd a saját otthonában. A legtöbb esetben dekorációs célokat szolgál egy ilyen szerkezet, hiszen sokkal esztétikusabb díszes elemeket vagy lambériát nézni a plafonon, mint a puszta vakolást. A dekoráció mellett azonban egy álmennyezet hasznos szerepet is betölthet, így példának okáért elrejtheti a szellőzőrendszer csöveit, a belmagasság csökkentésével mérsékelheti a befűtendő belső helyiségek légköbméterét – ezzel megspórolva nekünk némi rezsiköltséget –, de mivel vastag szigetelőanyag fogadására is alkalmasak ezek a szerkezetek, ezért extra hang- és hőszigetelést egyaránt elérhetünk a segítségükkel.

Így készítsünk gipszkarton álmennyezetet

Manapság az álmennyezetek kialakításához kétféle alapanyagot alkalmaznak előszeretettel, így a fából készült lambéria – esetenként OSB-lap vagy szalagparketta – mellett a gipszkarton a leggyakoribb. Ez nem meglepő, hiszen utóbbival rendkívül könnyen és gyorsan lehet esztétikus munkát végezni, azonban nem árt tudni, hogy mire lesz szükségünk ahhoz, hogy a végeredmény ezen felül biztonságos, nem mellesleg pedig tartós is maradjon. Lássuk az alapvető tudnivalókat!

A megfelelő tartószerkezet mindennek az alapja

Minden álmennyezet alapja a stabil háttér, avagy a megfelelően biztonságos plafon, illetve a hozzá kapcsolódó tartószerkezet. Magyarul minden esetben meg kell vizsgálni, hogy a plafon megfelelően terhelhető-e, tehát elbírja majd a rá nehezedő álmennyezet súlyát. Amennyiben a födémmel minden rendben – betongerendás kialakítás esetén ritkán akad probléma, öreg stukatoros megoldásoknál viszont kifejezetten gyakori –, akkor válasszuk ki a tartószerkezet alapanyagát, ami lehet egyszerű falécekből, de akár horganyzott acélprofilokból is. Utóbbi valamivel stabilabb, és könnyebb dolgozni vele, ellenben a fa szintén tökéletes alternatíva.

A tartószerkezet kialakításakor alapszabály, hogy a tartóprofilok mindig a hosszabb oldalfalakra kerüljenek, hiszen ilyen kialakítás esetén sokkal egyszerűbb lesz megtartani a háznak az álmennyezet súlyát. Amennyiben fémszerkezetekkel dolgozunk, a hosszabb oldalfalak esetében úgynevezett UD-, közöttük pedig CD-profilokat használjunk, de amennyiben kisebb helyiségekről van szó, gyakran elegendő lehet UW-idomokkal ellátni az oldalfalakat, melyekre legalább 60 centiméterenként CW-idomok kerüljenek, de bármelyiket is alkalmazzuk, mindegyik esetben vastag és megfelelő hosszúságú dübelekkel dolgozzunk azért, hogy a profilokból kialakítandó keretek megfelelő stabilitást adjanak az egész szerkezetnek. A leeresztett álmennyezetek esetében lényeges továbbá, hogy a keresztbe futó idomok – melyek a legnagyobb terhet tartják majd – legalább másfél méterenként függesztő pálcákkal közvetlenül a plafonhoz is rögzítésre kerüljenek. Ennek a célja az, hogy a burkolóanyag felszerelését követően a profilok ne hajoljanak meg a nagy súly alatt.

A tartószerkezet elkészítése nagy precizitást és tapasztalatot igényel, ezáltal gondosan oda kell figyelni arra, hogy az esztétika ne menjen a biztonság rovására!

Jöhet a burkolás!

Amint elkészült a megfelelő szerkezet, megkezdődhet az álmennyezet burkolása, amihez a gipszkarton lapok jelentik az egyik legjobb és legesztétikusabb megoldást. Amennyiben hang- és hőszigetelést is szeretnénk, akkor a szerkezet közti részt alaposan tömjük ki beltéri használatra alkalmas kőzetgyapottal. Ezt követően indulhat a felfogatás, ami mindig legalább kétemberes munka, hiszen míg valaki felfogja a gipszkartont a plafonra, addig a másik csavarozza a lapokat, melyeket fontos előre megfúrni és megfelelő kialakítást adni a csavarfejeknek. A lapokat értelemszerűen minél több ponton meg kell fogatnunk – legalább a széleken és középen, tehát amint vágásra kerül a sor, mindig úgy kalkuláljunk, hogy a csavarokkal a lehető legmasszívabb felfogatást érjük el.

Így készítsünk gipszkarton álmennyezetet

Ezt követően a gipszkarton álmennyezettel ugyanúgy kell dolgozni, mintha válaszfalat építettünk volna belőlük. Vagyis a felfogatást követően jöhet a lapok közti hézagok kitöltése, a csavarfejek eltüntetése, a glettelés, majd végül a csiszolás, hogy a végeredményt festhessük, tapétázhassuk, vagy más díszítőelemmel láthassuk el. Érdemes odafigyelni arra, hogy a gipszkarton lapoknál a keresztirányú toldás soha ne kerüljön egy vonalba, mert könnyebben alakul ki repedés a plafonon, de ha mégis elkerülhetetlen, akkor ne felejtsünk el hézagoló szalagot alkalmazni ennek megelőzésére.

Főként a régi építésű házak esetében gyakran okoz problémát, hogy a gipszkarton álmennyezetet nem lehet megfelelően összedolgozni a falszerkezettel annak egyenetlenségei és hibái miatt. Érdemes erre tudatosan készülni, hiszen alapvetően esztétikusabbnak tekinthetők azok a többnyire hungarocellből készülő szegélyelemek, melyeket csak fel kell ragasztani a mennyezet és a fal találkozási pontjaiba, és a kisebb illeszkedési hibák azonnal, hovatovább egy rendkívül látványos megoldással eltüntethetők.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket