Így készítsük elő a falakat hőszigetelés előtt

A professzionális hőszigetelés soha nem a megfelelő alapanyag kiválasztásával, hanem a falak előkészítésével kezdődik.

Falak előkészítése hőszigeteléshez

Sokan hajlamosak eltekinteni tőle, holott számtalan későbbi kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha idő előtt feltárjuk és javítjuk az olyan hibákat, mint a repedések vagy a málló vakolat, ami mellett kifejezetten lényeges a vizesedés megszüntetése. Ez utóbbi azért érdemel kiemelt figyelmet, mert a falra és a falba kerülő víz más hatásokkal együtt képes alaposan megrongálni a szerkezetet, ezáltal statikailag akár teljesen tönkre is teheti azt, amit később már csak jelentős bontással és újjáépítéssel hozhatunk helyre.

Ha a falszerkezet jelentősebb javítási munkálatokat igényel – melyeket szintén fontos elvégezni a hőszigetelés előtt –, a különféle mechanikai módszerek jó eredményekkel alkalmazhatók. Ide sorolható többek között a problémás részekbe besajtolt acéllemez, vagy a nyomás alatti injektálás. Ezeket azonban minden esetben fontos szakemberre bízni, míg a kisebb falhibákat otthoni körülmények között is orvosolhatjuk.

A falhibák javítása

Otthonunkban számtalan különféle felületi hibával találkozhatunk a falak tekintetében, melyek többségét egyszerű gletteléssel háríthatjuk el. A lyukak és a repedések eltávolításához a legkényelmesebb megoldás, ha lekevert glettanyagot veszünk, hiszen ilyen esetben nem kell az arányokkal és magával a keveréssel bajlódnunk, noha tudnunk kell, hogy a massza felbontás után nem tárolható el túl sokáig. Amennyiben csak por állagú glettanyaghoz jutunk, nekünk kell gondoskodnunk a megfelelő keverésről, amit mindig a szükséges mennyiségű víz kiöntésével kezdünk, majd annyi port adagolunk hozzá, hogy a végeredmény nyers tésztához hasonló állagot kaphasson.

Bármelyik megoldást is választjuk, érdemes a nagyobb falhibákkal kezdeni a javítást, mert ezekbe gyakran több réteget kell felvinnünk, amihez mindig szükséges megvárni az első felkenés száradását. A glettet célszerű egyszerű spaklival felhordani, és a lehető legjobban tömöríteni a lyukakban, majd ha ez sikerült, végül egy simítólap segítségével néhány határozott mozdulattal eldolgozni az alapanyagot. A glettelés fortélyairól bővebben ITT olvashat!

Repedések javítása

A régi- és az újépítésű házak esetében egyaránt gyakori falhibának tekinthető a repedezettség, aminek több formájával találkozhatunk. A repedés ugyanis származhat

  • az alap süllyedéséből;
  • a fal szerkezeti hibájából;
  • korábbi beázásokból;
  • vagy a födém túlterheléséből.

Mindegyik hibát orvosolhatjuk a fentiekben említett módon, azonban a szerkezeti hibák esetében fontos feltárni a probléma gyökerét. Egy süllyedő alapot ugyanis meg kell állítanunk, hiszen a repedés javítása legfeljebb napokig fedi el a problémát, miközben hosszabb távon akár otthonunk biztonságát is veszélybe sodorhatjuk vele. Hőszigetelés esetén ez különösen fontos, hiszen mozgó falat TILOS extra felületi réteggel ellátni!

A vakolathibák javítása a hőszigetelés szempontjából nagyon fontos, mert ha nem vesszük észre, illetve nem orvosoljuk ezeket, akkor olyan szerkezeti hiányosságok kerülhetnek a szigetelés mögé, ami akár súlyosabb hőhidakat is eredményezhet. A látható vakolathibákat minden esetben addig mélyítsük és bontsuk, amíg mozgó elemekkel találkozunk, a rejtett hibákat pedig kopogtatva térképezzük fel. A már megereszkedett vagy a téglától elvált vakolat ugyanis határozottan tompa hangot ad a kisebb kocogtatásra is, így azt mindenképpen verjük le, majd pótoljuk frissen felhordott és eldolgozott habarccsal a szigetelés előtt.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket