Így készíthető hatékony pinceszigetelés

Egy pince lakhatóvá tételéhez elengedhetetlen a megfelelő szigetelés alkalmazása, aminek nagyon fontos szabályai vannak.

Mindent a megfelelő pinceszigetelésről

Minimális beruházással akár 30 százalékkal is csökkenthetjük otthonunk fűtési költségeit. Arról nem is beszélve, hogy egy megfelelő hő- és vízszigeteléssel ellátott pincét teljesen komfortossá lehet tenni, ezáltal komplett lakóhelyiséget tudunk kialakítani egy vendégszobával, egy konditeremmel vagy egy kellemes kis szaunával.

A családi házak jelentős többsége rendelkezik pincével, melyek általában üresen állnak, dugig vannak lommal, központi fűtés esetén pedig legfeljebb a kazánnak adnak helyet, márpedig ezt a helyiséget is könnyedén lehetne hasznosítani minimális befektetéssel és átalakítással. Ezt a legtöbb esetben a pincében tapasztalható nedvesség megjelenése akadályozza meg, amit általában a talajnedvesség elleni szigetelés problémája vagy teljes hiánya idéz elő. Ha a pincét száraznak is ítéljük, érdemes lehet kikérni egy szakember tanácsát, hiszen már a minimális nedvesség is gondot okozhat, és fontos feltárni a kiváltó problémát, mert jelentős mértékben függhet tőle a későbbi víz- és hőszigetelés mikéntje.

Persze az említett szigetelések mellett nagyon fontos még, hogy a pincének megfelelő szellőzést biztosítsunk, és ehhez igazítsuk a falak vagy a padló burkolását. Hogy pontosan milyen munkálatokra lesz szükségünk, azt általában az határozza meg, hogy mire szeretnénk használni a jövőben a helyiséget. Amennyiben csak termények tárolására, abban az esetben elegendő lehet a padlószigetelés, de ha fűthetővé és élhetővé szeretnénk tenni, akkor egy kicsit összetettebb feladat vár ránk, hiszen fontos megakadályozni a fal és az aljzat nedvesedését, a megfelelő burkolás mellett pedig ügyelni kell arra, hogy a belmagassági követelményeknek is megfeleljünk.

A pincepadló szigetelése

Egy pince kialakításakor funkciótól függetlenül minden egyes esetben szükség van arra, hogy a padlózat szigetelésre kerüljön, amivel kapcsolatban a legnagyobb problémát rendszerint a belmagasság okozza, hiszen ha lakóteret akarunk, akkor ennek az értéknek el kell érnie a két és fél métert. Gyakori eset, hogy ez csak földkiemeléssel kivitelezhető, melyet a megfelelő padlófelépítés követ az előírás szerinti vastagságú kavicsréteggel, az aljzatbetonnal, valamint az úgynevezett teknőszigeteléssel, ami a padlót óvja meg a nedvességtől. A teknőszigetelés lényege, hogy egy bitumenes szigetelőlapot helyezünk el az aljzaton úgy, hogy a széleit felvezetjük a falakra, gondosan ügyelve arra, hogy legalább 10 centiméteres fedésben rálógjanak a vízszintes falszigetelés elemei is.

Ez azonban csak a pincepadló vízszigetelése. Ha hőszigetelést is szeretnénk – lakótér kialakítása esetén ez elengedhetetlen –, abban az esetben speciális padlószigetelő réteget kell lefektetni legalább 5-6 centiméteres vastagságban. Erre kell ráhúznunk egy bitumenes papírréteget – vagy polietilén fóliát, mindkét választás megfelelő –, amire 4-5 centiméteres rétegben ráteríthetjük az aljzatbetont. A hőszigetelés mellé bátran tehető pincébe is padlófűtés, de ilyenkor a szigetelés vastagságát legalább duplázni kell a kívánt hatás érdekében.

A pince oldalfalainak szigetelése

A pince lakótérré alakítása során kiemelkedően fontos, hogy az oldalfalak is megfelelő szigetelést kaphassanak, hiszen csak így gátolhatjuk meg például azok nedvesedését, penészesedését, valamint azt, hogy kevesebbet kelljen fűteni az adott helyiség melegen tartásához. A legpraktikusabb megoldás, ha a pincét kívülről tudjuk leszigetelni – lévén belülről itt sem szerencsés burkolni –, amihez nyilván körbe kell ásni a ház alapját, de cserébe nem kell értékes centimétereket elvenni a belső helyiségből. Fontos, hogy ehhez tartós, a nedvességnek jól ellenálló XPS vagy EPS lapokat alkalmazzunk, de a bitumenlemezzel se spóroljunk, a nagy nedvesség miatt legalább két rétegben alkalmazzuk.

Természetesen egy sorház vagy egy körbebetonozott épület esetében a külső szigetelésre nem mindig van mód a pincék esetében. Ilyenkor kénytelenek vagyunk belülről kivitelezni mindezt. A cél ebben az esetben az, hogy a pincehelyiségbe a falakon keresztül ne juthasson be nedvesség, vagy amennyiben mégis, akkor annak megfelelő elvezetést és szellőzést tudjunk biztosítani. Ehhez szükség van a szigetelés telepítése során arra, hogy a falburkolat belső részén kiszellőzéseket alakítsunk ki, amit nagyon egyszerű megvalósítani: egyszerű távtartókkal telepítsük a burkolatot, ezáltal biztosított a fal és a szigetelés közötti légáramlás, ami fel tudja szárítani a nedvességet még mielőtt bepenészedne vagy kárt tenne a szerkezetben.

A pincefödém szigetelése

A pincefödém szigetelése egyrészt nagyon fontos a kialakításra kerülő pincehelyiség komfortszintjének növelése érdekében, másrészt pedig azért is, mert már önmagában alkalmazva is jelentősen csökkenthetjük vele az eredeti lakrész fűtési költségeit. A födémnél ugyanúgy járunk el, mint az oldalfalaknál, ezáltal odafigyelünk a megfelelő légréteg kialakítására annak érdekében, hogy a levegő fel tudja szárítani az ott kicsapódó nedvességet. Ha a pincefödém szigetelése rossz, azt észrevesszük a plafon nedvesedésében és penészesedésében, de még sokkal előbb megnyilvánul abban, hogy ilyenkor kellemes hőmérséklet esetén is fázhat a lábunk az adott helyiségben.

Amennyiben mindössze a felújítás történik meglévő pinceszigetelés esetén, oda kell figyelnünk a padlószint növekedésre, ezáltal célszerű alulról keményhab-lapokat alkalmazni. Ha új szigetelést telepítünk, akkor hasznos lehet rögtön a hőszigeteléssel együtt zajcsökkentőt is beépíteni, amivel kapcsolatban nagyszerű választás az úgynevezett XPS keményhabból készült lapok választása.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket