Így javítsunk sérült gipszkarton falakat

A gipszkarton falak kapcsán bár kevesen említik, de óriási előnyük, hogy a könnyű szerkezetnek köszönhetően lényegesen egyszerűbb átalakítást tesznek lehetővé, mint a téglafalak.

Amennyiben például szeretnénk teljesen átrendezni egy helyiséget, és szükségünk lenne extra lámpákra vagy konnektorokra, nem kell kivésnünk a vezetékek helyét, elegendő lesz csak néhány újabb lyukat vágni a gipszkarton felületre, hiszen a formázhatóság ennek az építőanyagnak az egyik nagy előnye, amivel a vezetékeket a falban kényelmesen el tudjuk majd vezetni.

Persze az is előfordulhat, hogy ilyen esetekben a falfelület megsérül, esetleg olyan nyílások maradnak a régi szerelvények helyén, melyekre nincs már szükségünk. A téglafalak esetében ilyenkor egy kis falazó habarcs, esetleg egy kevéske gipsz és glett alkalmazásával gyorsan eltüntethető a probléma, de a gipszkarton javítása sokak számára nem ennyire kézenfekvő. Márpedig különösebb nehézséget ez a folyamat sem okoz, és bár egy kicsit bonyolultabb, nagyobb kézügyességet igénylő munkáról van szó, ellenben az ügyes kezek teljesen észrevétlenül el tudják tüntetni még a nagyobb lyukakat is.

Így kezdjünk hozzá a gipszkarton fal javításához

Amennyiben a gipszkarton falon olyan sérülés keletkezett, ami nem teljesen szabályos, abban az esetben rendkívül fontos lesz a problémás felület megfelelő előkészítése. Ehhez először is szükség van a laza, törött, esetleg lógó részek levágására annak érdekében, hogy a sérülés körül csak és kizárólag stabil és masszív felület maradhasson. Amennyiben korábbi konnektorok vagy kapcsolók nyílásait akarjuk eltüntetni, ezt nyilván kihagyhatjuk, ellenben ilyenkor is szükség van egy kisebb előkészítésre, hiszen a nyílás széleit fontos egy kicsit kiszélesíteni, méghozzá a könnyebb munka, valamint az esztétikusabb glettelés érdekében.

A gipszkarton fal javítása

Amennyiben a gipszkarton falon olyan sérülés keletkezett, ami nem teljesen szabályos, abban az esetben rendkívül fontos lesz a problémás felület megfelelő előkészítése. Ehhez először is szükség van a laza, törött, esetleg lógó részek levágására annak érdekében, hogy a sérülés körül csak és kizárólag stabil és masszív felület maradhasson. Amennyiben korábbi konnektorok vagy kapcsolók nyílásait akarjuk eltüntetni, ezt nyilván kihagyhatjuk, ellenben ilyenkor is szükség van egy kisebb előkészítésre, hiszen a nyílás széleit fontos egy kicsit kiszélesíteni, méghozzá a könnyebb munka, valamint az esztétikusabb glettelés érdekében.

A konkrét javítási folyamat megkezdése előtt szükségünk lesz egy vágható gipszkarton táblára, amelyen megfelelő pontossággal körberajzoljuk a szükséges szélességű és hosszúságú „foltot”, amit aztán gipszkarton vágóval vagy dekopír fűrésszel kimarunk a lapból. Egyszerűbb a dolgunk, ha a foltozásra kerülő lyuk kör alakú, hiszen ilyenkor csak ki kell választanunk a megfelelő, akár fúrógépre is felszerelhető körvágót ahhoz, hogy rögtön megkaphassuk a javításhoz szükséges darabkát. A könnyebb behelyezés érdekében a javítódarabot érdemes egy kicsit szűkebbre hagyni, hiszen a glett később eltakarja majd a különbségeket, de a belső sarkok lekerekítése is erősen javasolt az egyszerűbb szerelés miatt.

Ha kész a javításhoz használt darab, vágjunk egy kisebb, legalább 1x1 centiméteres lécdarabot, aminek a hosszát és mennyiségét a foltozandó lyuk mérete határozza meg, a cél ugyanis hogy a sérülés mindkét szélén legalább 2-3 centiméterrel túllógjon. Egyszerű konnektorok esetében elég belőle egy darab, de nagyobb szerelőnyílások esetében elengedhetetlen, hogy legalább kettőt alkalmazzunk. A méretezés során vegyük figyelembe, hogy ezeket majd a nyíláson keresztül kell behelyeznünk a javítandó felület mögé.

Amennyiben ezt sikerült ügyesen kiviteleznünk – egy hajlított fejű fogóval vagy egy kis segítséggel könnyebb lesz a dolgunk –, a lécet a két végén kívülről megcsavarozzuk úgy, hogy a csavarokat a gipszkarton síkjáig tekerjük, hiszen így egy kis glettanyaggal később ezt is eltüntethetjük.

Miután a tartólécet – vagy tartóléceket – masszívan megfogattuk egy-egy csavarral, és meggyőződtünk arról, hogy a fejek nem lógnak túl a gipszkarton felületén, rátehetjük a javítódarabot, melyet akár előre megfúrunk, akár direktbe csavarozunk, ha a tartóléc megfelelően masszívan áll, abban az esetben bátran hozzáerősíthetjük, ezáltal a falban tátongó lyukat máris sikerült eltakarnunk, noha a munkának itt még nincs vége.

A javítás nyomainak eltüntetése

A gipszkarton falban ejtett lyuk befoltozásának következő lépése a nyomok eltüntetésével folytatódik, amihez egy maroknyi glettanyagot keverünk. A finom masszát speciális spatulával alaposan beledolgozzuk a résekbe, valamint a csavarfejekhez is kenünk belőle, majd miután mindenhová jutott, egy glettvas segítségével határozott mozdulattal az egészet lehúzzuk párszor. Ha elég ügyesek voltunk sok esetben már ez elegendő ahhoz, hogy a beavatkozás részletei azonnal láthatatlanná váljanak, egyedül a glett színének eltérése utalhat korábbi javításra, amit festéssel könnyedén orvosolhatunk.

Előfordulhat, hogy egy glettréteg felhordása nem volt elég, esetleg a javítás nyomai túl feltűnőek, a következőt tehetjük: vásároljunk bandázs szalagot, és fedjük be ezzel a javított felületet, majd gletteljük át ismét az egész felületet még legalább egyszer, de ha szükséges, akkor kétszer. Amennyiben ez megtörtént, és az egész megszáradt, a falat lecsiszolhatjuk, és festés után garantált, hogy semmi nyomát sem láthatjuk majd a beavatkozásnak.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket