Így javítsuk ki egyszerűen és olcsón a megrepedt házfalakat

Ha otthonunk falszerkezete megrepedt és a repedés megállt, nekiláthatunk javításának. Hogy mégis miként és mivel?

Megrepedt házfalak javítása

A régi építésű, felújítás alatt álló lakóházak esetén gyakran tapasztalható probléma a falszerkezet repedése. Ez a legtöbb esetben ártalmatlan jelenség, és többnyire egyszerűen kijavítható, azonban nem árt odafigyelni rá, hiszen elképzelhető, hogy nagyobb beavatkozást igényel, de akad, amikor egyszerűen és olcsón, valóban fillérekből helyreállíthatjuk ezeket a hibákat. Lássuk, hogy miként!

Mitől repedhet meg a házfal?

Egy házfal megrepedésének hátterében számos tényező állhat. Előfordulhat például, hogy a környezet, a túl nagy forgalom vagy a szomszédban folyó építkezés miatt a falak mozogni kezdtek és megrepedt rajtuk a többéves vakolat, amit a legszerencsésebb esetnek tekinthetünk. Repedhet továbbá a házfal például akkor is, ha az építkezés során kivitelezési problémák történtek, rossz minőségű anyagot használtak fel, vagy nem tartottak be bizonyos alapszabályokat.

Többnyire jelentősebb gond, ha a házfal repedése a rossz vízelvezetés miatt történik. Ilyenkor a víz egyszerűen kimossa az alap alól a földet, ami így megrogy, belezuhan. Itt már néhány milliméternyi eltérés is súlyos repedéseket idézhet elő, a javítás előtt pedig mindig szükséges előbb orvosolni az alapvető hibát. Nagyobb a baj, ha eleve az egész terület, illetve ház süllyed, és nem lehet kideríteni az okát, hiszen ilyenkor jellemzően csak komolyabb beavatkozásokkal tudjuk majd megállítani a folyamatot, ami a javítás kapcsán alapvető fontosságú.

Mikor állhatunk neki a repedés javításának?

Nyilvánvalóan nem kell minden esetben statikust bevonnunk, ha repedések jelentkeztek a házfalakon, hiszen a legtöbb általában ártalmatlan, pláne idősebb házak esetén mondhatni természetes is, azonban a javítási munkálatoknak csak akkor lehet nekiállni, ha megbizonyosodtunk róla: a repedés nem mozog tovább. Ezt egyszerű szemrevételezéssel is megoldhatjuk, de hatásosabb, ha keverünk egy kevéske gipszet és pogácsákat helyezünk el a repedésen. Ha a száradást követő 2-3 héten belül a pogácsák megrepedtek, akkor a fal még mozgásban van, és fontos mielőbb egyeztetni egy statikussal.

Így javítsuk ki egyszerűen és olcsón a megrepedt házfalakat

Megrepedt fal javítása

Amennyiben a fal repedése általunk is kijavítható, tehát nem kell statikusi vélemény, és nincs szükség kőműves bevonására sem, akkor alapvetően két alternatíva közül választhatunk. Ezek a következők:

  • Vakolatleverés, újravakolás: Sokan erre esküsznek, mint a leghatékonyabb módszer, azonban nem árt tudni, hogy költségesebb is, hiszen ahol repedt a vakolat, ott jellemzően nagyon sok megmozdult, rengeteget le kell verni, és ha elkezdjük, akkor azt nehéz megállítani, tehát előfordulhat, hogy rá kell jönnünk: az egész homlokzatot érdemes lenne újravakolni. Ímmel-ámmal, vagy csak a repedés közelében bontani ugyanis nincs értelme, hiszen ami le akar jönni, az előbb vagy utóbb le is jön, így érdemes ilyenkor megsegíteni a folyamatot. A leveréshez egyszerű vésőt használjunk, majd ha kész, a felület megnedvesítését követően vakolóhabarccsal visszadolgozzuk a foltot. Érdemes bele vakolóhálót tennünk, ami az esetleges későbbi repedések ellen kifejezetten hatásos. A száradást követően a vakolt felület festhető, hozzáigazítható a régihez.
  • Hézagkitöltő használata: Lényegesen olcsóbb és könnyedebb alternatíva a megrepedt házfalak esetén a szilikonos hézagkitöltők alkalmazása. Gyakran nem olyan tartós, mint a teljes vakolás – ami repedés után pár éven belül indokolt –, de megszüntethető vele az ilyenkor keletkező hőhíd problémája, valamint az esztétika is drasztikusan javítható. A legtöbb repedésbe elegendő egyetlen tubus kitöltőanyag, melyet a sziloplaszthoz hasonlóan csak bele kell dolgoznunk a repedésbe, majd a felesleget lehúzni egy glettvassal vagy egy spatulával annak függvényében, hogy mit találunk otthon. Egy ilyen tubus már kétezer forint körüli árkategóriától megtalálható, és nagyjából 10-20 perc alatt bedolgozható a helyére, tehát ez a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás is egyben.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket