Így hordjuk fel a simító vakolatot

A vakolatok végleges formáját minden esetben a simító habarccsal érhetjük el, ezáltal rendkívül fontos, hogy ennek a felhordása nemcsak megfelelő szakértelemmel, hanem kellő esztétikával is történjen.

Éppen ezért a simító vakolat alkalmazásakor már nemcsak tapasztalat, hanem némi kézügyesség is szükséges, ha ugyanis ezt a felületet megfelelően simára kenjük, száradás után glettelés és csiszolás nélkül is nyugodtan festhetjük. Természetesen nagyon ritka eset, hogy egy lakóhelyiségben glettelés nélkül festenek rá a simító vakolatra, de amennyiben gyorsan akarunk költözni, esetleg egy kinti konyháról vagy egy hétvégi házról van szó, akkor ezek az utolsó simítások bátran kihagyhatóak a folyamatból.

Mikor szabad felhordani a simító vakolatot?

A simító vakolat megjelenését jelentős mértékben befolyásolja a korábban felvitt alapozó vakolat minősége, valamint az is, hogy mennyi ideig hagytuk kiszáradni azt. Papíron ugyanis bár az alapvakolatra ideális esetben már 30-60 percen belül rá lehet húzni a simítást, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ez csak sietős esetben indokolt, ha van elég időnk, hagyjuk legalább 2-3 órát száradni a felületet. Ennyi idő ugyanis elég ahhoz, hogy megfelelően megkössön, ellenben a nedvességtartalma is megmarad, ami azért fontos, hogy sokkal homogénebb felületet tudjon képezni a felső felülettel.

A simító vakolat felhordása mindig néhány milliméteres vastagságban történjen, ellenkező esetben a magas mésztartalom miatt könnyedén megrepedhet. Előfordulhat, hogy a simító anyag durvább szemcséket, kisebb kavicsokat tartalmaz, aminek a bedolgozása egy teljes mértékben meg nem szilárdult alapvakolat esetében nem jelent problémát, hiszen könnyedén beledolgozhatók a falba, de amennyiben egy többnapos vakolásra kenünk rá, az efféle szemcsékre nagyon oda kell figyelnünk, el kell távolítanunk a felületről a végleges simítás előtt. A modern, mindössze vízzel bekeverhető simító vakolatok esetében szerencsére ez már ritkán fordul elő, de azért érdemes számolni vele.

A simító vakolat felhordása

A simítás folyamata minden esetben a külső vakolat bekeverésével indul, ami ma már nagyon egyszerű folyamat, hiszen a kész, többnyire zsákos alapanyagot csak vízzel kell hígítanunk a termék csomagolásán jelzett arányok betartásával. Ha elkészült a híg alapanyag, a masszát egy serpenyővel merjük és tartalmát egy határozott mozdulattal a falra csapjuk, majd a megfelelő célszerszámmal – az úgynevezett kartecsnivel, de használhatunk hozzá alumínium lécet is – finoman elhúzzuk, ügyelve arra, hogy mindenhová azonos vastagságban kerüljön a vakolatból. Ha a simító habarcs nagyjából elhúzásra került a falon, egy speciális vakolat simítóval körkörös mozdulatokat végezve teljesen simára súroljuk a felületet úgy, hogy a szerszámot soha nem nyomjuk neki a falnak, csak finoman tekergetjük rajta, mintha csiszolni akarnánk, máskülönben a vakolatot könnyedén leszedhetjük vele.

Érdemes megfogadni, hogy a vakolat végső simításával érdemes várni addig, amíg az alapanyag egy kicsit meghúz, ellenkező esetben a túl nedves felület még enyhe érintkezéskor is hozzátapadhat a szerszámhoz, esetleg csíkokat hagyunk benne, mert a túl puha felületbe könnyebben belesüllyed az eszköz, és felgyűri a túl friss alapot. Ezen a téren a türelem rendkívül fontos, pláne meszes vakolat esetén, hiszen ilyenkor a vakolat nagyon gyorsan megköt, és nedvesíteni kell a felületet ahhoz, hogy ne repedjen meg, illetve újra dolgozhassunk vele.

Magát a simítási folyamatot minden esetben az adott falszerkezet felső részén, a sarokból elindulva indítjuk meg, és saroktól-sarokig haladunk, majd miután elkészültünk, egy kis nedvesítést követően a fal alsó felületét is elsimítjuk és összedolgozzuk a felső szakasszal.

Munka a modern simító vakolattal

Mint az építőipar összes területén, úgy természetesen a simító vakolatok piacán is jelentős fejlődést tapasztalhattunk az elmúlt esztendőkben, így megjelentek az olyan modern zsákos habarcsok, melyek egészen más tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a korábbi megoldások. Mindez különösen igaz a kőművesek által régen mészből kevert külső simító vakolásra!

A modern simító vakolatok rendkívül kényelmesek, a simítás pedig szinte álomszerűen könnyed az alkalmazásukkal, így többnyire nem is szükséges hozzájuk műanyag simítót alkalmazni, hatékonyabb lehet egy úgynevezett szivacsos simító használata, amit időnként a vízbe mártva ugyanolyan határozott mozdulatokkal kell alkalmazni, mint műanyag társát. Természetesen a szivacsos szerszámot sem kell rányomni a felületre, csak finoman, csiszolómozdulatokkal húzni vele a masszát, amivel természetesen itt is lényeges lesz várni egy kicsit addig, amíg a vakolás meghúz, hiszen a szivacsos simító ugyanúgy le tudja szedni vagy fel tudja gyűrni ezt a réteget – modern vakolat ide vagy oda.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket