Így gondoskodhatunk a kertben és a ház körül a profi vízelvezetésről

Az esővíz elvezetéséről minden kertes házban élőnek gondoskodnia kell. Hogy mégis hogyan? Segítünk!

Profi vízelvezetés a ház körül

Egy új ingatlan felépítésekor ma már jogszabályi kötelezettség a leendő tulajdonosnak gondoskodni arról, hogy az esővíz elvezetése megfelelő legyen. Itt fontos kiemelni azonban, hogy nemcsak a jogszabályok miatt érdemes gondoskodni az esővízről, hanem azért is, mert a rosszul vagy rossz helyen felhalmozódó csapadék komoly szerkezeti károkat okozhat az ingatlanban, illetve annak környékén. A csapadék elvezetése közterületeken általában megoldott, az árokrendszerről minden helyen az illetékes önkormányzat gondoskodik, viszont a saját házunk táján már a mi feladatunk az, hogy biztosítsuk a saját ingatlanunk, illetve ezzel egyetemben a környezetünkben élők ingatlanjának védelmét az esővízzel szemben.

Nyilvánvalóan az időjárást még senki sem tudja befolyásolni, így azt sem, hogy mikor vannak csapadékos időszakok és mikor nem, azonban mindig fel kell készülni a legrosszabbra ezen a téren. Ez azt jelenti, hogy mindig kellően tágas és jól kitisztított árokrendszerrel kell védekeznünk a lehulló csapadékkal otthonunk körül, hogy az ne tudjon kárt tenni ingatlanunkban. Már önmagában a megfelelő járdakialakítás is rengeteget segíthet, amennyiben a vizet el tudjuk vezetni a ház alapjától és falazatától egy kifelé lejtő megoldással, de az ereszcsatorna elvezetésére szintén nagy figyelmet kell fordítani, akárcsak a kocsibejárókról vagy az olyan részekről, ahol a víz össze tud gyűlni és el tud folyni valamilyen irányban. Hogy milyen módszerekkel és kiegészítőkkel tudunk gondoskodni minderről? A Békás Épker kínálatában elérhető profi vízelvezető megoldások mellett a kellő körültekintés és a gondos tervezés legalább ennyire fontosak ebben!

Miért kell foglalkoznunk a csapadék elvezetésével?

Gyakori kérdés a leendő és meglévő háztulajdonosok között, holott amennyiben visszaemlékszünk az ókori Római Birodalomra, könnyen megbizonyosodhatunk róla, hogy a csapadék elvezetését már akkoriban is rendkívül komolyan vették, hatalmas csatornahálózatokat építettek mindenhol. Ezt kell elvégeznünk nekünk is a ház körül, ha azt akarjuk, hogy az esővíz ne okozzon kárt otthonainkban. Sajnos még mindig nagyon általános rengeteg helyen, hogy a tetőről lezúduló esővizet egyenesen a ház mellé engedik a csatornából, ami óriási probléma, hiszen nagyobb mennyiség esetén ez feláztatja az alapot, alámoshat a fundamentumnak, és a falak vizesedését, a falazat megsüllyedését, azaz hosszabb távon súlyos statikai károkat idézhet elő.

Ez a legnyomósabb ok, hogy miért érdemes megfelelő rendszert kidolgoznunk saját otthonunk közelében. Nyilván vannak olyan időszakok, amikor az aszályos időjárásban eszünkbe sem jut, hogy a nagy mennyiségű csapadék valaha is gondot okoz majd, de sajnos a klímaváltozás miatt egyre nagyobb problémát jelent, hogy hirtelen nagy mennyiségű eső zúdulhat ránk – gyakorlatilag az év bármelyik részén –, és amennyiben a vízelvezető rendszerek nincsenek a helyzet magaslatán, akkor az ilyen időszakok nagyon kellemetlen meglepetéseket okozhatnak. Nyilvánvalóan egy villámárvízzel senki sem tud kezdeni semmit sem, de ha kertünkben gondoskodunk a tetőről és az egyéb helyekről összegyűlő vizek elvezetéséről, akkor azzal nemcsak házunkat óvhatjuk meg, hanem a kertünket is többek között. Hogy milyen kerti vízelvezető lehetőségek közül válogathatunk?

Beton vízelvezetők

A komplett rendszerek között az egyik legnépszerűbb és legismertebb a beton vízelvezető vagy folyóka alkalmazása. Rendkívül egyszerű elven működik, gyakorlatilag egy mesterséges árkot generál az alkalmazás helyén, így például a járdák vagy autóbeállók mellett, hogy nagyobb esőzések, illetve hóolvadás esetén az irányába döntött felületről érkező vízmennyiség távozni tudjon otthonunk közeléből. Nemcsak hatékony, hanem egyben esztétikus megoldás is, különösen térkövezett felület mellé, aminek egyfajta szegélye vagy lezárása is lehet ez az egyszerű, de nagyon látványos és hatékony alternatíva.

A beton vízelvezetők mind az iparban, mind a házkörül alkalmazhatók

Több gyártó is készít beton vízelvezetőket, sőt léteznek olyan termékek is, amelyek nemcsak a kertben, hanem ipari közegben, így például útépítéskor is megállják a helyüket, azaz nagy terhelésre szánt burkolatok zárásaként sem okoznak gondot, de ugyanolyan jó választásnak bizonyulnak családi házaknál. A beton vízelvezetők nagyon sokféle méretben és stílusban kaphatók, így könnyű köztük választani, legyen szó akár csekély mennyiségű csapadék elvezetéséről, akár nagyobb mennyiségről.

Fém (rácsos) vízelvezetők

A professzionális vízelvezetés egy másik jól látható, illetve ismert módszere a fémből készült, jellemzően rácsos fedéllel zárt csatornarendszer. Többféle név alatt ismerik őket, így a legtöbben rácsos kifolyóként vagy folyókaként. Kisebb elemekből tevődik össze, és minden esetben a felszín alá süllyesztve kell telepíteni a kapcsolódó elemeit. Az egymásba tökéletesen illeszkedő darabkák akár nagyobb mennyiségű víz elvezetésére is tökéletesen alkalmasak úgy, hogy a felszín egységét nem törik meg árkokkal, ami különösen kisgyermekes családoknál komoly gondot okozhat. Nagyon sokoldalú megoldások kivitelezhetők a segítségükkel, de nemcsak nagyon praktikusak, hanem az esztétika tekintetében sem vallanak kudarcot. Különösen gyakran találkozni velük járdákon vagy térkövezett felületeken, de akár még füvesített közegben sem vallanak kudarcot.

Manapság egyre több helyen a fém vízelvezetőket alkalmazzák

Az ilyen típusú fém vízelvezetők alapvetően két fontosabb elemmel rendelkeznek, így van maga a fémből készült U-alakú csatorna, ami a víz összegyűjtését és elvezetését szolgálja, valamint az U-elem felső részére illeszthető masszív, jól terhelhető rács. Fontos, hogy rácsos kialakítású legyen, hiszen amennyiben esetleg a csatorna alulméretezett lenne, vagy olyan extrém esőzés érkezett, amit korábban még nem tapasztaltunk, akkor a felesleges víznek van helye kitörni. A levehető rács fontos még azért is, mert ezeknél a csatornáknál egyaránt lényeges a rendszeres karbantartás. A csatornába ugyanis kerülhet növényi hulladék, levelek, ágak, levágott fűszálak, de föld, kavicsok és egyebek is bejuthatnak, és akadályt képezhetnek a vízáramlásnak. Nagyon sokféle típusban elérhetők, vannak hosszabb, rövidebb elemek, sarokmegoldások, de mindemellett a mélységük és szélességük tekintetében is több lehetőség vár ránk ebben a tekintetben, mint a beton lefolyóknál.

A vízelvezető megoldások beépítése

Ha professzionális vízelvezető rendszert szeretnénk kialakítani otthonunk körül, akkor ahhoz elengedhetetlen a megfelelő tervezés. Lényeges kitalálni, hogy honnan és hová akarjuk eljuttatni a vizet, és ehhez nemcsak a ház körül elterülő udvar adottságait kell ismerni, hanem azt is, hogy van-e olyan hely, ahová ezt el tudjuk juttatni. Ha nincs nagyobb árok a közelben, akkor elengedhetetlen például szikkasztót létesíteni a kertben, ami máris nagyobb költség. Más tekintetben a vízelvezető rendszerek telepítése nem túl nehéz, akár még nagyobb gyakorlat nélkül is könnyedén lefektethetők. Nyilvánvalóan más a helyzet akkor, ha egy friss autóbeálló vagy járda mellé kérjük, hiszen ilyenkor a szakemberek elvégzik a szakszerű telepítést.

Ellenkező esetben a vízelvezetők célja, hogy megfelelően mély és széles árokba, illetve kavicságyba kerüljenek, illetve jó irányba dőljenek, ezért egy jobb vízmérték alkalmazása elengedhetetlen hozzá. A legtöbb vízelvezetőt nem szükséges rögzíteni, de amennyiben például járda vagy térkő mellé kerül, akkor előfordulhat, hogy betonozni kell a kívánt hatás elérésének érdekében.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket