Így épül fel a homlokzati hőszigetelő rendszer

A homlokzati hőszigetelés a közhiedelemmel ellentétben sokkal több, mint egyszerű hungarocell és vakolóanyag keveréke.

A homlokzati hőszigetelés felépítése

A laikusok többsége a homlokzati hőszigetelő rendszerről kis túlzással annyit tud, hogy a hungarocellszerű szigetelőanyag mellett egyszerű vakolás társul hozzá, és ebből épül fel az otthonok végleges homlokzata. Nyilvánvalóan senkinek sincs szüksége arra, hogy tartalmas anyagismerettel rendelkezzen ezen a téren, azonban ha meg szeretnénk érteni a szisztéma működését, esetleg professzionális munkát várunk el a kivitelezők részéről, akkor nem árt, ha egy kicsit jobban beleássuk magunkat a hőszigetelések felépülésébe.

A homlokzati hőszigetelő rendszer részei:

  • téglafal
  • ragasztóanyag
  • hőszigetelő lemezek
  • üvegszövet háló
  • dübelek vagy egyéb rögzítők
  • vakolatalapozó
  • díszvakolat
  • kiegészítők

Téglafal: Értelemszerűen a homlokzat és ezzel egyetemben a házak legalapvetőbb tartószerkezete, melyek önmagukban is képesek a hőszigetelésre, de ezekre épül fel a vastagabb szigetelőrendszer, ami több rétegben kimagasló komfortot képes biztosítani otthonunkban.

Ragasztóanyag: A rendszert összetartó ragasztóanyagot elsőként mindig a falszerkezet alapfelületére hordjuk fel, tehát először hozzájárul a szigetelőlemezek felfogatásához – sok esetben ezt speciális dübelekkel erősítik meg –, de később a lemezek felületére, az üvegszövet háló beágyazásához is alkalmazzák. A ragasztóanyag jellemzően egyfajta száraz habarcs, ami zsákos formában szerezhető be, és a megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával keverhető belőle ragacsos alapanyag, amit mindig a méretre vágott szigetelőanyagra visznek fel közvetlenül.

Hőszigetelő lemezek: A hőszigetelő lemezek táblás kialakítású, kifejezetten homlokzatkialakításra gyártott, erős vakolattartó képességgel rendelkező, habszivacshoz hasonlító termékek, melyek kimagasló szigetelési tulajdonságokkal vértezik fel a kapcsolódó alapszerkezetet. Számtalan formájuk ismert, hazánkban a legtöbbször a polisztirolt alkalmazzák, de a különféle kőzetgyapot alapú megoldások is gyakran szóba kerülnek. Használatukat minden esetben az adott épület tulajdonságai határozzák meg, de a kőzetgyapot alkalmazásakor az anyagiak is fontos szempontot játszhatnak.

Üvegszövet háló: Az üvegszövet háló a hőszigetelő lemezekre felvitt ragasztós alaprétegbe kerül felhordásra, méghozzá a szigetelő lemezek fölé, ami leginkább azt a célt szolgálja, hogy megerősítsék vele a homlokzat mechanikai szilárdságát.

Dübelek vagy egyéb rögzítők: A felragasztott hőszigetelő lapok biztonságos rögzítését és mechanikai szilárdságának növelését gyakran támogatják meg különféle dübelekkel és egyéb rögzítő elemekkel. Ezek között számtalan típust különíthetünk el egymástól, de minden esetben az adott rendszer dönti el, hogy műanyag- vagy éppen acél beütő szeggel ellátott dübeleket alkalmaznak-e. A folyamat rendszerint még az üvegszövet háló alatt zajlik, ellenben vannak olyan nagy súlyú, esetleg felújításon átesett rendszerek, melyeknél a hálón keresztül történik a dübelezés.

Vakolatalapozó: A végleges vakolat kialakításának homogenitását biztosító, a teljes hőszigetelő rendszert egységesítő felület, mely rendszerint fehéres szürkés árnyalatú.

Díszvakolat: A hőszigetelő rendszerek legfelső rétege, ami a színezéssel és az időjárásálló kialakítással hozzájárul a homlokzat egységes megjelenéséhez.

Kiegészítők: A hőszigetelő rendszerek különféle kiegészítő elemeket is kaphatnak a kialakításuk során. Ide sorolhatjuk a különféle lezáró elemeket, élvédőket, vízorr-síneket, dilatációs profilokat, a különböző tömítő anyagokat – mint amilyen a szilikon vagy a PUR hab –, a távtartókat, profiltoldókat és az egyéb speciális tartozékokat, melyeket sok esetben az adott szisztéma tesz csak szükségessé.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket