Így dolgozzunk a beton támfallal

Ha stílusos, látványos és tartós rézsűkialakításra van szükségünk, a beton támfal kiváló választás hozzá.

Munka a beton támfallal

A Békás Épker kínálatában többféle típusban elérhető beton támfal egy rendkívül különleges, illetve speciális betontermék, mely kifejezetten rézsűk kialakítására lett specializálva. Bár betontermékről van szó, mégis rendkívüli mértékben különbözik egy zsalukőtől vagy egy pincefalazótól, ha a felhasználhatóságról beszélünk, hiszen ennek az alkalmazásakor alapvetően nincs szükség betonozásra, de még vasalásra sem.

Ennek az oka, hogy bár ritkán kell alkalmazni ilyen betonelemeket, amikor azonban egy rézsű kialakítására van szükség, egy nagyon meredek domboldal tartós, esztétikus stabilizálására, akkor a beton támfalnál jobb alternatívát keresve se találhatnánk. Sokan azonban nem is tudják, hogy milyen egyszerű és könnyű dolgozni ezzel a termékkel ahhoz, hogy látványos és tartós kialakítás szülessen.

Mi az a beton támfal és mire használható?

Bár fentebb már részben érintettük, azért érdemes egy kicsit konkretizálni, hogy mi az a beton támfal, és egyáltalán mire használható. Maga a beton támfal egy olyan négyzetes kialakítású betontermék, melynek egyik oldala díszítő funkciót tölt be, gyakorlatilag csak ez látszik a külvilág felé, a belső üreges felület pedig földdel vagy betonnal feltelítve a támfal biztonságát, masszív jellegét szolgálja.

Merthogy a beton támfal darabkái egymásra épülve adnak ki egy akkora méretű szerkezetet, amekkorára az adott feladat betöltésére szükség van. Jellemzően lejtős felületek, kisebb domboldalak, rézsűk, folyópartok stabilizálására használható előszeretettel, így gyakori például díszkertekben, parkokban és olyan esetekben, ahol indokolt a használata, mert instabil lejtővel van dolgunk.

A beton támfalat ritkán kell alapozni

Az egyik legnagyobb előnye a beton támfalnak, hogy kifejezetten ritkán igényel alapozást a használata, a legtöbbször teljesen elegendő, ha az első sor kemény sóderágyba kerül. Természetesen ez a kijelentés közel sem minden esetben állja meg a helyét, hiszen vannak esetek, amikor legalább az elsőket betonozni és vasalni kell azért, hogy kellően biztonságos tartást adjon az egész támfalnak.

Különösen igaz mindez olyan esetekben, amikor magasabb támfalak építésére van szükség, vagy amikor olyan földtípusról van szó, mely nem tömörödik vagy csak nagyon nehezen, nem tartja magában a vizet, inkább átengedi, egyszóval fennáll annak az esélye, hogy a támfal kifelé megcsússzon, ami könnyen balesetveszélyes helyzeteket tud előidézni. Különösen egy nagyobb eső után vagy egy erőteljesen csapadékos időszakban, esetleg hirtelen hóolvadás következtében.

Így dolgozzunk a beton támfallal

Ilyenkor elegendő lehet egy normál sávalapot ásni, illetve betonozni a támfal alsó feléhez, melybe megfelelő távolságonként betonvas darabokat kell elhelyezni. Ezek biztosítják majd azt, hogy a támfal alsó sora ne tudjon elmozdulni vagy elcsúszni, azaz biztosítva lesz a teljes építmény stabilitása.

A föld a legfontosabb összetartó erő

Általánosságban elmondható, hogy a beton támfal esetében a döngölt föld adja a legfontosabb összetartó erőt az építmény számára. A termék úgy került kialakításra, mint a zsalukövek vagy a pincefalazók, azaz belül teljesen üregesek, aminek jóvoltából kitölthetők. Ehhez az esetek többségében teljesen elegendő lehet az egyszerű termőföld alkalmazása, azonban nem árt kiemelni, hogy itt is vannak kivételek.

Nem ritkán ugyanis a beton támfalat belül ugyanúgy vasalják és betonozzák, mint a legtöbb üreges betonterméket. Ennek az oka abban keresendő, hogy a megtámasztani szándékozott partszakasz rendkívül meredek, vagy túl nagy nyomást kell elviselnie, amire az egyszerű döngölt termőföld már nem lenne képes.

Ilyenkor eleve sávalapot kell létrehozni a leendő támfal fundamentumaként, benne a betonvasakkal. Ezeket olyan hosszúságban szükséges alkalmazni, amivel még kényelmesen tudunk dolgozni, hiszen az összes támfalelemet gyakorlatilag ezekre kell majd ráhúzkodni, illetve utána kitölteni betonnal. Ha a támfal túl magas vagy túl meredek, a vasalás természetesen toldható, azonban ehhez megfelelő átfedések és kötözések szükségesek.

Lényeges, hogy kötésbe kerüljenek

Akár földdel, akár betonnal töltjük meg a beton támfalat, rendkívül lényeges, hogy az így készült építményeket minden esetben kötésbe tegyük, máskülönben statikailag nem lesznek elég biztonságosak. A beton támfalakat ugyanis nagyon erőteljes előlapokkal látták el, melyek nagymértékben hozzájárulnak a későbbi stabilitáshoz akkor, ha helyesen kerülnek beépítésre.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy sor beton betonblokkra egy elcsúsztatott sornyi elem kerül, majd újra és újra egy fél csúsztatással kell dolgozni. Ez azért fontos, mert így minden második sor keresztkötésbe kerül, és az előzőek megakadályozzák a következő kicsúszását mind hosszanti, mind keresztirányban.

Noha tény és való, hogy ilyen formában hosszadalmasabb és sok esetben nehézkesebb is a munka a beton támfallal, ugyanakkor a kellően biztonságos szerkezetek felépítése érdekében elengedhetetlen, hogy ezt a megoldást alkalmazzuk. Még kisebb meredekségű rézsűk esetében is!

Gyakran tölt be díszítő funkciót is

Fontos kiemelni, hogy a beton támfal sok esetben nemcsak hasznos, hanem díszítő funkciót is képes betölteni – méghozzá a felhasználás függvényében. Sok esetben ugyanis a kettő együtt nem működik, egy nagyon meredek domboldalnál ugyanis hiába szeretnénk az esztétikára törekedni, ha sokkal fontosabb a funkcionalitás, hogy például a rézsű ne omoljon az udvarunkra, a díszkertünkre vagy a gyerekeknek fenntartott zöldövezetre.

Amennyiben azonban kisebb emelkedők stabilizálása a cél, akkor egyszerűen díszítő funkciót is betölthet a beton támfal. Ilyen esetekben a blokkokat nem szükséges a káváknál ütközésig rakni, lehet nagyobb csúsztatásban is, majd földdel megtöltve ültethetünk beléjük különféle futó- vagy terülő növényeket, virágzókat vagy örökzöldeket, melyek nagyszerűen képesek feldobni az így kialakított támfalakat, háttérbe szorítva ezzel egy zöldövezetben vagy egy díszkertben az esetleges kellemetlen betonjellegüket.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket