Így cserélhető ki házilag a törött csempe vagy járólap

A csempék és járólapok kiemelkedően sérülékeny burkolóanyagok. Törésük esetén azonban könnyen cserélhetők házilag is!

Törött csempe vagy járólap cseréje házilag

A csempék és a járólapok rendkívül merev felületet alkotnak a rögzítést követően, vagyis kisebb erőhatás esetén is nagyon könnyen meg tudnak sérülni. Ez különösen igaz a helytelenül felragasztott, vagy rosszabb minőségű hidegburkolatok esetén, melyek olyan kellemetlen esztétikai problémák a lakásban, amire gyakorlatilag lehetetlen szakembert találni. Egyetlen csempe vagy járólap kicserélése ugyanis nem tétel, vagyis egy burkoló számára ilyenkor több a kár, mint a haszon, ezért a lakástulajdonosok általában magukra vannak utalva a cserével. Nem kell azonban kétségbe esni, ha van otthon cseredarabunk, akkor egy törött csempe vagy járólap minimális befektetéssel, alig fél óra leforgása alatt könnyedén kijavítható.

Az előkészületek

Amennyiben nincs, nyilván akkor sem kell megijedni, de nehezebb dolgunk lesz! Először is nézzünk körül a boltokban és az interneten, hogy forgalmaznak-e még olyan mintát és méretet, amilyen a mi megsérült burkolatunk, és ha igen, kénytelenek leszünk megvásárolni belőle egy csomaggal, ami elsőre talán nem tűnik valami gazdaságosnak, de gondolkodjunk előre, ki tudja még, hogy mikor jön majd jól egy újabb hasonló probléma esetén. Nyilván kompromisszumos megoldást is köthetünk, ezáltal egy hasonló színű vagy mintázatú csempe vagy járólap szintén ideális alternatíva lehet – esetleg egy kicsit nagyobb munkával szinkronba hozhatjuk a hibát több lap felvésésével –, ami azért egyszerűbb, mert ilyenkor csak a méretre kell figyelnünk, és ez általában nem jelent problémát. Ha a cseredarab adott, akkor már csak néhány szerszámra – kalapács, véső, festőszalag és a habarcs kikeveréséhez, valamint felkenéséhez szükséges eszközök –, illetve egy zsák ragasztóra lesz szükségünk, amiből elegendő lesz a legkisebb kiszerelést beszereznünk.

A megsérült lap eltávolítása

Miután beszereztünk minden hozzávalót, az első feladatunk a megsérült járólap vagy csempe eltávolítása lesz. Mivel kalapáccsal, vésővel és egyéb, sérüléseket előidézhető szerszámmal dolgozunk, ezért érdemes megóvni a közelben elhelyezkedő, még ép csempéket és járólapokat úgy, hogy egy festőszalaggal szépen körbehúzzuk a szélüket. A fugát hagyjuk szabadon, hiszen azt is ki kell törnünk ilyenkor a helyéről, de lehetőleg ne itt kezdjük a vésést. Mivel a törött elemnek már mindegy, ezért az eltávolítást mindig kalapáccsal és vésővel indítjuk meg, tehát valahol a lap közepén feltörjük az elemet.

Ha a felső burkolat feltört, vagyis hozzáférünk a ragasztóhabarcshoz, akkor nagyon aprólékosan nekilátunk körbetörni az egészet, de a fugához még nem nyúlunk hozzá. Ehhez minden esetben speciális fugakaparó szerszámot használunk, de ha elég gyakorlott és ügyes a kezünk, akkor a szabályozható fordulatszámú sarokcsiszoló a leggyorsabb módja annak, hogy ezt a vékony réteget gyorsan és hatékonyan eltávolítsuk a helyéről. A fenti sorrend nagyon fontos, mert amennyiben a lappal együtt próbáljuk meg eltávolítani a fugákat, még annak kivágása vagy feltörése előtt, akkor nagyon könnyen megmozdíthatjuk a környező burkolóelemeket is, amivel rögtön sokszorozzuk a munkát.

A fuga kiemelését követően eltávolíthatjuk a még fixen tartó csempe- vagy járólap darabokat. Tartsuk távol magunkat a túl nagy kalapácsütésektől ilyenkor, mert könnyen kárt tehetünk a többi lap szerkezetében, melyek kimozdulhatnak és lepotyoghatnak. A leghatékonyabban éles vésővel és kalapáccsal dolgozhatunk, ami tökéletesen ideális arra is, hogy ne csak a lapokat, hanem a mögötte megtalálható ragasztóhabarcsot szintén aprólékosan kikotorhassuk a háttérből. A lényeg, hogy a felület teljesen tiszta legyen, tehát eljussunk a vakolásig.

Az új lap beragasztása

A megfelelően előkészített, tehát kivésett és portalanított területet az új lap felragasztása előtt egy kicsit megnedvesítjük, majd kikeverjük a csemperagasztót – ha nem akarunk költekezni egyetlen lap esetén, az építési ragasztó vagy a sziloplaszt is jó alternatíva lehet –, és annyit töltünk a háttérbe, hogy az nagyjából egy szintben legyen a régi ragasztóréteggel. Az új lapot erre a friss felületre illesztjük úgy, hogy megfelelő távtartókat alkalmazunk, nehogy az egyik oldalon semmi hely ne maradjon a fugának, a másik oldalon pedig dupla annyi anyagot kelljen használnunk. A lapot óvatosan rányomkodjuk a ragasztóra, és megvárjuk, amíg megszárad – ez általában 12-24 óra.

Így cserélhető ki házilag a törött csempe vagy járólap

Ezt követően már bátran kifugázhatjuk az új lapot, ami sajnos egy ideig biztosan el fog ütni a már évek óta használt régi fugától, de pár hónap alatt összekopik a színük, így felesleges válogatnunk vagy a keveréssel vacakolnunk, hiszen lehetetlen ugyanolyan árnyalatot elérni. A fugázáshoz betöltjük az anyagot a csempék közé, az ujjunkkal alaposan behúzzuk, majd eltávolítjuk a ragasztószalagot. Száradás után a megszáradt fugamaradványokat letöröljük a lapok felszínéről, megtisztítjuk őket, és a törött csempe, illetve járólap látványát már el is felejthetjük.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket